танкиста от Харков написа
А Маузерът в Теб ли е още? Понеже събирам оръжието на турската армия този модел ме интересува-просто искам да го пипна и да го разгледам. Интерес за мен представляват надписите и туграта на султана
След надушване на магаретата, мераклията трябва да посети служителя от КОС в Районното полицейско управление. На него трябва да заяви, че желае да стане официален колекционер на оръжия, които са на разрешителен режим. От полицейския служител ще му стане ясно, на какво ходене по мъките ще трябва да се самоподложи. Има и такса - 50 лв. За всяко отделно оръжие се вади отделно разрешение. Пак повтарям, става дума за такива, които са на разрешителен режим. Съвременните пистолети, ловни пушки и карабини са на такъв режим. В МО преди няколко години започнаха да разпродават военни потреби и оръжие -годно и излязло от производство и въоръжение, някъде до 1945 г. Така, голям брой официално регистрирани колекционери, станаха законни притежатели на чудни годни оръжия - Тежка картечница Максим-Соколов, Лека картечница МГ-34, картечни пистолети ППШ, Судаев, ЧЗ-323, пушки и карабини Манлихер и Маузер, даже и автомат Стг-43. Оръжията се обезопасяват по специален начин, без много да се повреждат. В патронника се набива бронзова втулка, на която има монтирано стоманено въженце, което минава през цевта и излиза от дулото. Не е най-доброто, но все пак запазва целоста (и цената)на изделието. А аз съм виждал пистолет Валтер ПП, с дарствен надпис от Хитлер, така унищожен и помлян, т. е. обезобразен, че да ти се приплаче. И към 10 000 евро, които струва, също батисани!
Когато получите разрешението от КОС, може да идете и да си закупите оръжието. Тук става дума само за лицензирани фирми, които продават и търгуват с такава техника. Укриваната на тавана, още от дядо Ви Манлихера, не може да се регистрира, дори и да имате такова желание. Съгласно закона, като я намерите, нямате право да я пипате, а тутакси да хукнете, да викате полиция. Иначе, кофти майна работата!!! Няколко години се борим, да се възприеме т. нар. "амнистия". Това значи за определен от закона период, например - 6 месеца или 1 г. да не се пита, от къде е пушката или пистолета на дядо ти. А да се регистрира официално, както си му е реда. Така, дълги години кътаното от почти всички български семейства и считано от закона за незаконното оръжие, ще намалее драстично. Но незнайно защо, това не се приема от нашите законодатели. Засега.
Това е ефрейтор!
Comment