Аз също го познах, но ще си замълча. Нека колегите от форума се помъчат над тази загадка
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой какво колекционира?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
За ВВС кортика
Вярно колеги! Това е образец от кортика на ВВС въведен след Балканската война. Обаче можете да бъдете сигурни, че не е отливан защото не са стигали бройките. Това за Въздушните на НВЦ войски не е било допустимо. Но се е правило! :1087:
:fire: Това алуминиево чудо, го имам от един истински, оригинален летец от нашия бомбардировъчен полк -поручик Стоил Стоилов (вечна му памет)! По негови данни, на летците при производство и назначение във Въздушните войски се изготвяла униформа по мярка и се връчвал оригиналния известен и Вам кортик, с орловата глава и перката. При загубване, счупване, унищожаване и пр. неприятности, не се е полагал друг кортик. А в строя господа офицерите могат да се застанат единствено и само с кортик. Затова загубените кортици са се подменяли с тези отливки. За летците, особенно за тези от изтребителните орляци се знае, че са били много мотивирани, както за геройства във въздуха, така и за геройства на земята. Особенно много обичали да пият и да се бият с цивилни лекета и със сухоземни жаби(военни от сухопътните войски) Такава бурна компания имал нашия орел Димитър Списаревски. Освен голям патриот, той бил и горещ германофил. Считал, че германската авиационна техника няма равна и за най-малкото съмнение в това, скачал на бой. А с него скачала цялата му компания. И после искате да има здрави кортици!
Преди време водих спор с един познавач на материята, който имаше съмнения, да не би това да е по-късна киноцентърска направа. Понеже познавам донякъде фондовете на Киноценъра, смея да твърдя, че там такива в наличност няма. А военните му гардероби съм ги изръшквал наколко пъти, както аз си знам. За последен път през пролетта на тази година. Късмет, а !!!От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Даа, съвсем така си е за кортиците! Ето още една история, пак от летец-бомбардировач, лично ми я е разказвал. На Божурище, нещо като се катерили по самолетите, кортикът изпаднал от ножницата. Много късно се усетил, така и не разбрал къде е паднал, по-късно обикалял възможни места и се ровил из тревата, но - нищо. И за да не ходи без кортик, майсторите в ремонтната работилница му отляли алуминиева дръжка, която затъкнали в истинската ножница. Понацапали я и с боя и... така, това е - носил истинска ножница с монтирана на нея алуминиева отливка от дръжка, без острие.Last edited by Док Холидей; 10-12-2004, 21:21.На нож!
Comment
-
Аз пък щях да го имам навремето срещу 250лв става въпрос за 1997 година-много пари бяха ей, но тогава ми се видя адски смешен и малък-купих си турска сабя за 110лв. -да ме пита човек тогава къде ми е бил акълът. Млад и глупав бяхТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
zdrasti
:fire: Аз колекционирам хладно оръжие (както някои са видели) също и други работи специално армейски (български) принципно ме интересуват части за парабел в момента.
Кирилицата е от МанщайнLast edited by Док Холидей; 13-12-2004, 17:05.ТБТ
Comment
-
pereto написа:fire: Аз колекционирам хладно оръжие (както някои са видели) също и други работи специално армейски (български) принципно ме интересуват части за парабел в момента.
Кирилицата е от Манщайн
Comment
-
pereto написа:fire: Аз колекционирам хладно оръжие (както някои са видели) също и други работи специално армейски (български) принципно ме интересуват части за парабел в момента.
Кирилицата е от МанщайнТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment