Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Най - големите сражения в историята на войните
Collapse
X
-
Е, в 1941 г., на Юго-Западния фронт в нещо като голямо сражение участват над 3000 танка - руските мисля бяха над 2600, а немските между 600 и 700 (за по-точни данни може да се провери). На този фронт са най-много попълнените до задоволително ниво руски мехкорпуси, затова руските танкове са толкова много. Друг е въпросът, че тази армада се командва извънредно лошо, а и при несъвършените средства за връзка, с които оперира РККА става съвсем неуправляема ситуацията. Затова и тази танкова армада загива за период около 2-3 седмици.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Обединен щаб на Централните Сили
А сражението при Марианските о-ви е най-голямото сражение на самолетоносачи в историята.
Сражението при Скагерак-най-голямото сражение на арт. кораби.
Сражението при Тафасаронга-най-интересното за мен.
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Хайде малко да вдигна градуса тук пък Модераторите ще го изтрият след няколко дена.Най-голямото сражение в историята на Човечеството, което продължава вече няколко милиона години е сражението между Мъжа и Жената. :lol: :nut: :sheep:То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
При Курск само Червената армия разполага с 3600 танка, 1 300 000 човека над 20 000 артилерийски единици, 2400 самолета. Вермахта - 900 000 души, 2700 танка и САУ, 1800 самолета... Само при Прохоровка се сблъскват над 1500 танка. Операция 'Цитадела' се проваля след влизането на съюзниците в Сицилия.
Comment
-
За Прохоровка има статия в раздела за ВСВ - виж я.
За сраженията през 1941 - Вермахта има доста повече танкове отколкото при Курск, а РККА дори само в ЮЗФ разполага с горе-долу толкова, колкото при Курск. Без да броим другите фронтове.
Така че, най-голямото танково сражение е в първия месец на източния поход на Вермахта, когато в Пограничното сражение се включват съветските механизирани корпуси.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Грей това си е само твое мнение.
Явно гледаме по различен начин на темата и добре го казва Gollum - "финес". Докато вие говорите за съвкупност от сражения по цели фронтове и т.н. Да приемем, че Курск е най-грандиозното сражение във всякакъв смисъл - масирано съсредоточаване на жива сила и техника на много малка площ. "Сражение" - срванително кратко, решително и то от ключовите за ВСВ.
Comment
-
Е, хъм, Витман, явно ти не си ме разбрал добре (или аз съм се изразил зле). Когато написах "финес" това беше по-скоро иронично намигане към съветската (и немска) пропаганда от войната.
Според мен "Цитадела" е лишена от какъвто и да е финес и използването на танковите сили там е изцяло против всякакви азбучни истини. И макар и ако се загледаме в самото сражение да можем на тактическо ниво тук-таме да открием по нещо бляскаво и достойно за описване, то на оперативно ниво то е пълна и безсмилена касапница.
Ако има смисъл да търсим нещо от "военното изкуство" в него, то по-скоро следва да го търсим в Курското сражение като отбранително - т.е., от съветска страна, където нещата са значително по-добре оправдани и осмислени на оперативно и стратегическо ниво (тези две нива при Вермахта в това сражение са пълна дупка, без дъно при това).
Но дори и ако разсъждаваме в категории като ширина и дължина на бойното поле, струпване на войски и наситеност на схватките, то отново Курското сражение не е най-мащабното (или "най-" както там ще пожелаем да го определим).
Напротив, танковите сражения от юни 1941-ва са наистина гарндиозни, в тях участават огромни сили (напълно сравними, а в доста отношения и по-големи от тези вклучени в операция "Цитадела"). При това, те се водят именно като мобилни танкови операции във всякакъв смисъл (тактически, оперативен и стратегически). В тях се сблъсква кадровият елит на двете армии, при това, самите сражения са мащабни и маневрени.
В допълнение бих казал, че немската танкова или моторизирана дивизия от юни 1941-ва е със сходна струкутра и общо взето, по-добре попълнена и подготвена, отколокото при операция "Цитадела". Това в още по-голяма степен важи за мобилните съединения/обединения на РККА - това са кадровите механизирани корпуси, които включват до над 1000 машини (за сравнение, танковите армии при Курското сражение наброяват 400-600 машини). Друг е въпросът, че се използват неумело и структурата им е неадекватна. Но за мен тези сражения са много по-интересни и знаменателни, още повече, че около тях има много повече неясноти и неизвестни, особено за широката пулбика. Като цяло те сякаш минават незабелязано, на фона на по-ксният конфликт, но да не забравяме, че в тях изчезват близо 70% от бронираните машини, намиращи се на въоръжение в РККА към началото на войната.
Comment
-
Michael Wittmann написаГрей това си е само твое мнение.
А за глупавото планиране и идейната безидейност на целия замисъл сме говороли много пъти в други теми.
Но ми се струва, че в началото нещо не се разбрахме май кой какво иска да каже...XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Aз имам предвид един ЦД (диск), на френски език -
"Les grandes batailles de l' histoire militaire"...
Ще напиша списъка - по азбучен ред:
- място на сражението
- война, в която е проведено
- дата на сражението
По - нататък, може да споделя данни за някои сражения...
Което не пречи дискусията да си върви!Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
Comment