Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ за Хасо фон Мантойфел

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да, трудно е да се каже съвсем точно, но "референт" в случая е нещо като консултант по-скоро. А тъй като е към инспектората на танкови войски, то вероятно по-скоро е бил "консултант" по моторизацията, т.е., по същество или въобще за всички моторизирани войски (танкови и моторизирани (пехота, артилерия)) или конкретно за мотопехотата. Макар че по-скоро ще е било първото.

Между другото, кратък списък на назначенията ми може да се открие тук:
    German Officer Biography for Hasso von Manteuffel. Bio includes recipient birth, death, enlistment, branch, service, and award information.

Накратко:

- от 13-ти юни до 5.ти октомври 1940 г. е бил командир на 3-ти мотоциклетен батальон (т.е., в трета танкова дивизия);

- от 1-ви май 1941 г. е командир на 7-ми (мото)пехотен полк;

- от 25-ти август 1941 г. е командващ на 6-ти панцергренадирски полк (т.е., по същество мотопехотен);

- от 15-ти юли 1942 г. до 4-ти ноември същата година е командващ на 7-ми панцергренадирски полк (т.е., по същество мотопехотен);

- от 8-ми февруари 1943 г. е командир на танкова дивизия "Мантойфел".
    Last edited by gollum; 03-05-2005, 16:38. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

През месец март 1945г Мантойфел бива назначен Главнокомандващ 3та танкова армия като наследник на носителя на Дъбови листа генерал-полковник Раус, но в последващите битки срещу напредващата Червена армия в Померания успява да окаже само епизодична съпротива. И когато армейска група Вайхсел, след първоначални успехи в защита, бива разбита и Червената армия обгражда Берлин, Мантойфел няма възможност да помогне на обкръжените по никакъв начин. Неговите части са изтощени, с много малко изправни танкове и без гориво. Въпреки това той успява да изтегли своята 3та танкова армия от тежката ситуация северно от Берлин и отвъд река Елба.
      Когато на генерал-полковник Хайнрици (за името не съм сигурен, може и Хайнрики да е, също и Хайнричи), носител на Мечове към Рицарския кръст, след конфликт с ОКВ е отнето командването на армейска група Вайхсел, Мантойфел получава заповедта да поеме командирския пост от него. Но понеже той поддържа същото мнение като Хайнрици, а именно, че по-нататъшните бойни действия в Берлин са безсмислени, Мантойфел отказва назначението. В тази тежка ситуация Мантойфел доказва своя кураж и пълен лоялитет към генерал Хайнрици - когато генерал-фелдмаршал Кайтел от ОКВ заплашва командира на армейската група с арест, МАнтойфел отделя трима въоръжени офицери от собствения си щаб за негови пазачи. В случай на нужда той би подчертал своята солидарност дори с употребата на оръжие.
      След особено умели преговори с британските генерали през май 1945г Мантойфел получава тяхното съгласие да се предаде със своите 300 000 войници в британски, а не в руски плен. 1947г. последва неговото освобождаване.
      След войната генерал от запаса( ??? - а.Д. не знам какво значи) фон Мантойфел е активен в политиката, от 1953 до 1957 е член в Бундестага (Съветник по отбраната от ФДП). 1959г той бива изненадващо обвинен в убийство, като причината за това е издадена от него смъртна присъда. В януари 1944г. при Шепетовка, Мантойфел е изправил пред военен съд, осъдил и наредил да се разстреля един войник заради страхливост пред врага, който по време на нощна стража наблюдавал как двама негови другари биват заловени от врага, но нито се е намесил, нито е съобщил случая. Въпреки военноправово правилното решение, генерал от танковите войски а.Д (???) фон Мантойфел бива осъден на две години затвор. След обаче само два месеца последва освобождаването му след намеса на президента Хойс.
      По-късно на изключителния танков командир биват оказани много и неочаквани почести от страна на американските военни. Така той е поканен 1968г. да посети военната академия Уест Пойнт. Също така посещава след покана от американския Шеф на Генералния Щаб (може би по-добре висш военнокомандващ) генерал Уестмуурленд Пентагона, както и Белия дом след покана от един бивш противник, а тогава президен Дуайт Айзенхауер. Към края на 60те години Мантойфел помага като немски военен съветник за американските военни филми.
      ХАсо фон Мантойфел умира 1978г по време на една почивка в Австрия и бива погребан в Германия. Лондонския Таймс издава в чест на някогашния враг една похвална статия.

Това е, тук там съм попроменил словореда уж за повече яснота :shrug:
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Значи и аз имам да преведа един текст от около 1 страница и ще пусна всичко да видите как стои.

Comment

Ехе супер най накрая една голяма биография за Мантойфел, която по принцип много ми трябваше (за мене повече информативно и като човек който се интересува от личности от Третия райх и всичко свързано с него), но заради един прятел е после се разбра че не му трябва, но ще му кажа да влезе във форума и да я види все пак. Може пак да му потрябва.
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Момчета, вижте как се получи нещото след помощта ви.

Comment

Working...
            X