Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За форума

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За форума

За всякакви предложения и обсъждания по проекта, както и за постване на готови материали и пр.

Първо дайте да решим точния разбор на темите. Моето общо предложение е следното:

Увод (мисия на сайта и тн)

Терминология (а може би е по-добре във всеки от по-долните раздели да има по една глава "Терминология"?)

Личности (ще може да се търсят по азбучен ред, по години или по националност)

Войни, Кампании, Операции, Сражения (по име или период)
    - Войни
    - - Пунически Войни
    - - Стогодишна Война
    - - Наполеонови Войни
    - - Руско-Турски Войни
    - - Първа Световна Война
    - - Втора Световна Война
    - Кампании
    - Операции
    - Сражения
    - - Шипченска Битка
    - - Сталинградска Битка

Тактическо, Оперативно и Стратегическо Изкуство (може и по държави)
    - Kesselschlacht
    - Auftragstaktik
    - Блицкриг
    - Теория на Дълбоката Операция
    - Теория на Рояка
    - Доктрина Дуе
    - Стратегия на Непреките Действия

Структура, Организация и Логистика (тук май само терминология трябва да се обяснява?)

Въоръжение, Снаряжение и Военна Техника
    - Общи положения
    - Хладно Оръжие
    - Метателно Оръжие
    - - Лъкове
    - - Катапулти
    - Огнестрелно Оръжие
    - - Пистолети
    - - Пушки
    - - Картечници
    - - Оръдия
    - - Миномети
    - Механизирана Техника
    - - Бронетранспортьори
    - - Бойни Машини на Пехотата
    - - Танкове
    - - Самоходна Артилерия
    - Бойни Кораби
    - Бойна Авиация

Всеки запис може да има няколко основни полета като "Име, Период, Държава" по които да може да се търси.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

За форума

Не знам, Империал, дали не е по-добре да се гледаме само в наш`то си канче? Имам няколко "субражения" да съм лек скептик. А именно:
    - Интернет е залят от информация за световнта история, тъй че струва ли си труда, усилията, времето и пространството просто да преписваме? Много по-лесно, икономично и ефективно ще е да направим добре систематизирано приложение линкове, примерно "Стогодишната война - хттп://...."

- Българската история е ненаписана, поне по интернет. Има страшно много да е пише, то са събития, то са лица, то са снаряжения... Титаничен труд!

- А чуждестранните факти, без връзка с България, само ще разводнят обстановката. Започнем ли само за България, едва ли ще свършим някога и едва л ще обхванем и половината "предмет".

- Започнем ли за целия свят и цялата история - просто до никъде няма да стигнем, само най-популярните статии и факти докато поместим, ще се окажем белокоси левенти с перде на очите поради напреднала възраст, което ще стане причина да прекратим работа :lol: Докато ако се съсредоточим само на българското, ще можем да постигнем добри резултати, задълбоченост, систематичност и всеобхватност, които именно би придала дълбок смисъл на цялата работа.

- Отново да повторя с други думи казаното по-горе, ще бъде много по-ценно да представим статии за десетки и десетки български дейци, за които даже и повечето българи не са чували, отколкото примрно биографии на хиляди и хиляди световноизвестни световни личности, чиито биографии са достъпни на хиляди и хиляди сайтове по света.

Просто моите 5 цента по въпроса
    На нож!

Comment

изразът е "my two cents"

после, аз енциклопедията я виждам с много кратки статийки, примерно по параграфче от няколко изречения, последвано от списък с книги и/или връзки за повече информация.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Eee, ти пък, два цента! Беше то, преди година-две. Сега с това поевтиняване на долара спрямо еврото... :lol: :lol:

А иначе това звучи много добре, нещокато библиография, така наистина ще може бързо и лесно да се систематизира много много информиция, кщато се препраща към готов източник, това ще е супер!
        На нож!

Comment

май първо трябва да почнем с някакъв списък на термини / ключови думи / имена.
          albireo написа

Comment

Картини от моя албум

Що се отнася до германските офицери с което съм се заел. Аз искам да дам максимална информация на хората които се интересуват защото ми е писнало да ровя из интернет и да преглеждам 10 страници в google само за Паул Хаусер. Искам да има всичко което знам и което имам за този човек - оттам нататък този на когото трябва кратко инфо ще си сортира и подбира материалите.

My favorities трябва да чакам 15 минути за да стигна до края ни листа- имам 15 сайта само за Ромел, а и голяма част от информацията в тях се повтаря.

Една от най-големите ми молби - към всеки офицер искам да направя подробна галерия с всички негови снимки които имам или поне най-добрите. Като отворя някоя енциклопедия има 3 реда за Хитлер дори без снимка. Е този път - понеже не сме ограничени в някакви страници мога да си позволя нещо повече.

В общи линии това е засега.

Imperial мисля да направя отделна тема в този раздел за да слагам готовите биографии ако се съгласиш на моя вариант.

Comment

Не, няма да са пълни. Ако искаш, си прави отделен сайт (мога да ти помогна с оформлението) и към него ще има линк от енциклопедията. Големи работи в нея не искам да има - искам там да може човек съвсем накратко да разбере едно нещо какво е, а като му се чете повече - да бъде насочен към съответното място.
              albireo написа

Comment

Аз съм навитак да участвам. Знаете какви преводи правя, т.е. с кои искам да участвам.

Comment

Нямам познанията за да направя собствена страница затова отдавна съм предложил тези биографии да минат към някой вече направен сайт.

Кажи ми горе-долу поне колко големи искаш да са средно биографичните бележки за да знам доколко да съкращавам.

Comment

"Да помогна с оформлението" означава да получавам готови текстови файлове и от тях да правя сайт ))) Обаче нищо не ти обещавам за сега понеже има опашка...

Ами както казах, пробвай да извлечеш най-същественото - кой е този човек, какъв е и какво е значението му за историята. Ако се вместиш в 10тина изречения, идеално.
                    albireo написа

Comment

ОК започвам тогава.

Нали може да си направя отделна тема където да ги слагам защото ако всичко се трупа на едно място ще стане трагедия и хаос.

Що се отнася до сайта - въобще не бързам заникъде. Ще почна да припирам за сайт едва когато натрупам нещо от сорта на 90-100 биографии.

Comment

разполагай се както ти е удобно
                        albireo написа

Comment

1. Плюс английския, съм добре, става дума работно с френския и полския плюс естествено руски, т.е. наполеонови войни, френски и полски кампании и пълководци съм на линия, а и ако някой има нужда по-неговата си тема.

2. Предлагам за дейци и личности 300 знака да е максимума+ илюстрация 50 Кб. За термини и сражения също, но без илюстрации. За кампании, доктрини и войни - 500 знака + 2 илюстрации до 50 Кб

3. Линкове към утвърдени и авторитетни сайтове, само официални!

4. Разгласяване на проекта в медиите и функционирането му с утвърдени срокове.

5. За българската военна история, ще се разгорят, предполагам, жестоки битки и доста критики ще се чуят, там ще е наистина сложно, но медиавист като проф. Гюзелев или проф. Бакалов от СУ и примерно полк. Йотов от ВИМ за по новия период, аз лично бих могъл да говоря с тях, като сме готови с материалите, разбира се, да ги прегледат и рецензират, ако искат.

Comment

---

ааа ъъъъ олееее

чакай де. Първо, въобще не държа да се обвързваме с разни авторитети или срокове. Никой от нас няма толкова свободно време, че да може да си позволи да ги спазва, независимо какви са. По-скоро смятам статиите да се качват накуп, по 20-50 наведнъж. Второ, 300 знака са малко според мен. А 50к картинка пък е много визуално тази страница на форума се събира в под 25к Линковете ще са само към добри сайтове, но "официални"? Кои са тия официални сайтове за артилерията например?
                            albireo написа

Comment

Защото влагате емоции...

Малко /много/ оф-топик, ама попаднах на интересен архивен материал, Фон Манщайн заснет как поздравява войските на някакъв парад. Ето го: :twisted:
                              На нож!

Comment

Working...
                              X