Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Американците

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

"Онова, което американецът обича най-много и повече от всичко, е кръвта - вие всички сте гледали големите американски филми, и по-специално историческите. Там винаги има сцени, в които героят е пребиван по най-садистичен начин и в които човек може да стане свидетел на истински кървави оргии! На второ място идват ръчните часовници. Защо? Защото американците постоянно си гледат часовниците. Те непрекъснато бързат, ужасно бързат..."
    Салвадор Дали, малко преди WW2 (не знам точната година на това изказване)... май нищо не се е променило за толкова години. Само дето налагат на целия свят своите виждания и ние постоянно гледаме кръв, постоянно бързаме... скоро ще проядем тяхната пластмасова храна и ще озвереем като тях
    “Никога не е имало война, която по-лесно би могла да бъде
    предотвратена от тази, която току-що бе доразрушила
    всичко, останало от света при предишната битка.”
    Сър Уинстън Чърчил
    март 1948г.

Comment

о, аз мисля, че американската културна експанзия вече направо ни е погълнала.... :evil: и не знам да се радвам ли или да плача, трябва ли един народ задължително да си държи много на самосъзнанието и да се опъва като магаре на мост или всъщност няма никакво значение...
      а Дали, абе изрод е...в "Дневникът на един гений" обясняваше за различните пръдни а пък има един негов филм "Андалуското куче" е той е доста по-ужасен от много американски филми, поне доколкото съм виждал негови кадри...
      Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
      каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
      каквито са мислите ти,такива са делата ти,
      каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Много често разнищваме тоя проблем, ама няма да му видим отговора, поне според мен.
        (а "Андалуското куче" има повече от Бунюел, отколкото от Дали - лично мнение, разбира се. Но не е ужасен филма, даже никак - като се изключи началната сцена).

Comment

е, че той кой проблем има отговор....да не говорим, че някои проблеми нямат и въпроси даже просто ми беше любопитно вие какво мислите, американизираме ли се или не?
          (не съм гледал филма, виждал съм само разни сцени с разрязване на очи и тем подобни...буак)

Comment

Е, аз точно тази сцена имах предвид.
            а иначе - според мен се американизираме, при това с бързи темпове. Навсякъде може да се наблюдава това явление. И за мен то е негативно.

Comment

хм, честно казано още не знам как да го преценя за себе си това явление...някакси, струва ми се, че американците, след като се бият в гърдите, че са "добър хегемон" (а, и до голяма степен ми се струва, че е така, доколкото един хегемон изобщо може да е добър...) е по-добре да се американизираме...така културите стават по-близки и поне според мен вероятността от война в такъв случай ще е по-малка. не че историята не познава много случаи на кръвопролития между много близки култури, просто ми се струва, че това вече може да се случи доста трудно...ето примерно война между европейските страни или срещу САЩ ми се струва невъзможна към този момент...

Comment

Не съм сигурен , че "Американизираме" е правилната дума. Малко или много, американската култура се пречупва през нашето българско самозънание. Пък и всички знаете, че този процес е абсолютно неизбежен и не може да живеем в някаква блажена изолация. закономерно е да взимаме и доброто и лошото от много други народи, още повече от хегемона. Преди време можехме да говорим за "русифициране" на културата и не мисля, че много от нещата са лоши. Дори напротив. От самият теб зависи да направиш преценка за себе си и да "вземеш" това, което е ценно.
                "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Прав си, Рамблер. В крайна сметка всичко опира до собствения избор!!!
                  Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Е, там е работата, че нищо не зависи само и единствено от теб...(общо взето отдавна съм се отърсил от крайния си индивидуализъм :o ) имайки се предвид, че живееш в общество, не трябва да се забравя, че едно "американизирано" общество и едно "неамериканизирано" общество ще оказват различно влияние върху теб...тук пак опираме до въпроса за личния избор (то, аз имам усещането, че нашите "спорове" все дотам стигат или до еволюцията ), който никога не е толкова личен, имайки се предвид, че са ти стеснени възможностите за избор, а едно "американизирано" общество повече или по-малко възможности предлага? на мен ми се струва, че предлага по-малко възможности и изобщо единомислието култивира самозаблуждение, самозадоволство и "тлъстота" на мисълта (ама как го казах само :twisted: )

Comment

Working...
                    X