Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Чиновници и т.н., разделена от "Среща на форума"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Гоги, ти продължаваш да ме изненадваш ... но може би просто твоята гледна точка е повлияна от това което работиш.
    Ние няма как да се "нагушим" от "чиновническото слабоумие" (това са си твои изрази ). Ще се нагушат именно висшите чиновници, тъй като тази сума ще остане над 2/3 неизползвана. Точно тези пари ще отидат в техните джобове. Ние ще си получим (макар държавните често да бавят парите за свършена вече работа с месеци) само за това, което сме направили.
    Ние работим в тази област - пътни знаци, маркировка и т.н. И съответно немалка част от нашата работа е свързана с държавни поръчки. И - освен това - голяма част от поръчките ние отказахме - просто в такъв срок и по това време тази работа не може да се свърши. Така че, всичко е наред.
    Не ми е ясно обаче като как си представяш нещата в държавата. По-объркана представа досега не съм виждал. Ако никой не върши тази работа, то тогава какво ще стане?
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

аз си мислих, че за бира се уговаряме, вие пак за държавата почнахте...

Comment

аз имам 5 годишен стаж в държавната администрация и мога да заява отговорно, че е зле организирана, изпълнението, ако въобще има такова е половинчато, всеки гледа да краде, а частникът е много по-добър стопанин - това са парадоксите в нашата страна.Гоги, ти между другото не работиш ли на държавно???
        П.В.

Comment

Значи според Воланд парите които не се усвоят отиват в чиновническите джобове . И после ми говори за странни представи. Да вие ще получите пари за това което направите, и точно там е тънкият момент, правите нещо което пак ще трябва да направите пролетта, т.е изкуственно ви се създава работа. Ей това е странно и точно вашето (или то е само твое :? ) отношение е нелогично и противоречи на всякакви пазарни принципи.

Comment

Може би е добре да поспорите в отделна тема. Инак, в рамките на майтапа, то Гоги сигурно за чиновниците понятието "усвоявам средства" е свързано именно с прехода им от бюджета в личния джоб . От личен опит знам, че при повечето неправителствени организации, например, е точно така.

Comment

"Усвоявам средства" значи че те са използувани за нещото за което са предназначени, а неправителственните организации в по-голямата си част са замислени и създадени за пране на пари, т.е. съвсем логично е там да се "прибират" пари, но те са именно това: неправителственни. Докато във всички очреждения където се работи с "държавни пари" (кавичките са нарочно защото парите не винаги са държавни) парите се броят до стотинка, на мен ми се е налагало да гоня няколко (по-точно 16) стотинки от сметка възлизаща на 3,3 милиарда, просто защото всичко трябва да е точно. Подобно е положението и при гласуването на РБ , казвам го защото става точно сега, всяка статия от бюджета се разглежда точка по точка.
              А ако искаш мисля имаш права да отделиш темата.

Comment

Всъщност, не аз споря (затова и написах "в рамките на майтапа"), та затова не държа да разделям темата - могат да го сторят тези, които настояват да обсъждат този проблем. А темата си е за форумна среща, струва ми се.

Comment

Тези които спорят (или поне някой от тях) нямат съответните права да го направят.
                  А иначе ако се качиш няколко мнения нагоре ще видиш кой е бил недоволен от бачкането в събота и кой му е виновен.

Comment

Ок, качвам се малко по-горе и откривам, че човекът, напълно в контекста на темата обяснява защо не може да дойде на среща в събота. И изказва личното си възмущение от причините (нещо, което е право на всекиго).
                    И впоследствие един от потребителите, който е чиновник в държавната администрация изказва совето възмущение от възмущението на преждеговорившия. И се започва една напълно странична дискусия (от която според мен смисъл няма, та затова и нищо не съм разделил).
                    И като гледам, от трима, които декларират, че са държавни чиновници, единият е съгласен с възмущението на Воланд, другите двама са против. Явно истината е някъде по средата (и аз имам приятели държавни чивочниците - на повечето мненията се покриват с това на Пламен).
                    Та това е в общи линии - все още не виждам смисъл от този спор.

Comment

Gaden Gogi написа
                      Да вие ще получите пари за това което направите, и точно там е тънкият момент, правите нещо което пак ще трябва да направите пролетта, т.е изкуственно ви се създава работа. Ей това е странно и точно вашето (или то е само твое :? ) отношение е нелогично и противоречи на всякакви пазарни принципи.
                      Гоги, според теб ние ли си я създаваме изкуствено тая работа? Прочети си пак поста, прочети и какво съм написал аз.
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Zna`i pyrwo malkata podrobnost:аз не съм държавен чиновник. После Човекът хубаво казва че няма да може да дойде, и после той хубаво се възмущава ама заедно с това си възмущение изказва и мнение че видите ли държавата била на този хал щ'ото някой си не си гледал работата.
                        Мнението на Пламен няма да коментирам просто защот той не го е подкрепил с доказателства.
                        Относно изкуственната работа: не вие я създавате но точно вие сте тези дето ще спечелят от нея.
                        Причина за тази ситуация може да е разглежданото в последно време преизпълнение на приходната част на бюджета и желанието на всеки с власт да "лапне" по-голяма част от това преизпълнение, но това не е работа на администрацията а на тези галфони политиците, които искат да си пишат актив без в повечето случаи да имат идея за какво става въпрос. Такъв може и да е случаят с въпросната агенция. Дикме (примерно) се натиснал за повечко пари и казал "усвоете ги" за това, хората в агенцията (предположително професионалисти) са в пълен шаш, ама няма какво да правят.
                        И пак за Пламен: не не бачкам на държавно. Но предвид че бачкам точно с разходната част виждам колко пари "потъват" именно защото някой галфон в пленарна зала е гласувал оигофренски закон.

Comment

Баща ми работи в министерството на земеделието и водите точно по тая инвестиционната част (експерт по водите). Е той за какви отклонявания на средства, измислени търгове и бутане на проекти на приятелски фирми м ие говорил в чудо да се хванеш. Обвинява предимно по-високите кръгове, не самите чиновници. Абе горе-долу и неговото мнение е като това на Пламен.
                          XV mile the sea brode is
                          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Т.е., става въпрос за онази категория, където висшето чиноничество (или както се нарича там администартивната върхушка в момента) се слива или плавно перминава в политическа класа. Там се вършат най-големите золуми, поне доколкото знам. А знам от различни приятели и познати, които работят в държавната администрация (и както отбелязах, мненията им се покриват общо взето с изказаното от Пламен).
                            Инак, Гоги, ти не работиш ли в Националният статистически институт? Той, струва ми се, е държавен, а не частен.

Comment

Ами нещо се разминава с това на Пламен май,защото според думите на бащати (предадени от тебе) става въпрос за бутане от горе. Демем Министерство-правителство, ама това няма нищо общо с чиновника. Доста пресен пример за бутане, при това широко разгласен, е бърникането с пенсионната възраст на висшите офицери, преди година и нещо я свалиха, разчистиха 155 полковници и няколко генерали, сега я върнаха на предишната стойност, и най-интересното е че инициатор е един и същи човек.
                              И с подобни примери е пълно, но това е политическо е не административно влияние.
                              Миналата година правихме разни разчети за промяна на пенсионната възраст просто защото на някакъв депутат близък човек предствояло да се пенсионира и идеята била да хване страрата схема а не новата.

Comment

Гоги, ти преди известно време (може би седмица) спомена, че работиш нещо свързано с държавния бюджет, а и като те знам къде работиш, как така да не си държавен служител? Откъде идва заплатата ти? Ако е от бюджета на държавата няма как да не си държавен служител.

А колкото до спора - спор заради самия спор не ми се води, така че аз спирам дотук с това.
                                Проект 22.06.1941 г.

Comment

Working...
                                X