Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алтернативна религия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Алтернативна религия

Незнам колко от вас изповядват / симпатизират на дадена религия (предполагам много малко). Самия аз винаги съм бил абсолютен атеист. Въпреки това наскоро попаднах на законите (нещо като 10-те божи заповеди) на една алтернативна религия, а именно Сатанизма Почти не съм запознат с какво се занимават истинксите и последователи но списъка от закони ми допадна доста. Тук ще ме извините но ме мързи да ги превеждам на Български (ако някой случайно има нужда)

The Eleven Satanic Rules of the Earth

1. Do not give opinions or advice unless you are asked.

2. Do not tell your troubles to others unless you are sure they want to hear them.

3. When in another's lair, show him respect or else do not go there.

4. If a guest in your lair annoys you, treat him cruelly and without mercy.

5. Do not make sexual advances unless you are given the mating signal.

6. Do not take that which does not belong to you unless it is a burden to the other person and he cries out to be relieved.

7. Acknowledge the power of magic if you have employed it successfully to obtain your desires. If you deny the power of magic after having called upon it with success, you will lose all you have obtained.

8. Do not complain about anything to which you need not subject yourself.

9. Do not harm little children.

10. Do not kill non-human animals unless you are attacked or for your food.

11. When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him.

Според мен са доста по адекватни и справедливи от 10-те божи заповеди да речем не мислите ли ?
    Ruhm und Ehre der Waffen SS

Е, тези заповеди всъщност са директна редакция на оригиналните 10 божи заповеди - не бих казал, че са по-справедливи, а единствено са по-пригодени, поради това, че са създадени сега (имам предвид, в съвременността). А понятието "алтернативна религия" се нуждае от някакво въвеждане, защото всяка религия (поне за която съм чувал) си е именно религия, без да е с нещо много по-различна от останалите в сегашния й вариант (естествено, исторически има твърде много и достатъчно съществени разлики). Но по-същественото е, че всяка религия е неалтернативна, защото не признава други освен себе си. Не съм видял друго освен заповедите на тази, но нещо ме навежда на мисълта, че и тя не прави изключение (сигурен съм, всъщност, защото става въпрос за структурна особеност).
    А що се отнася до практиката (защото "по-добра" има най-малкото две изражения - идеология и религиозна парктика), не мога да кажа нищо, защото не си дал никаква информация .

Comment

Имам едно другарче дето е мног запалено, то влиза тука да чете ама го мързи да се регне. Та той се опитваше и мене да ме убеди че съм сатанист (това е доста стара религия между другото) понеже се знем от не една петилетка. Преди малко му писах да влезне и ако ви е интересно може да разкаже доста неща.
      Ако мернете нещо като "Дарк Елфов" например да знаете че е той. :twisted:

Comment

О, знам, че е много стара религия - на практика е почти връстница на християнството. Но това, което е постнал Витман няма много общо със сатанизма такъв какъвто е бил - това е някаква съвсем съвременна редакция, която е силно повлияна от будизъм и какво ли не (във западните разбирания за будизъм, разбира се ).

Comment

модерният сатанизъм изповядва егоизъм и личен интерес над всичко както и че силните (не само физически, интелектуално) имат пълното право да властват над слабите. И тн. Бях запален кат бях на 15 но днес я смятам за неадекватна работа...
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Както казах още не съм се запознал по подбробно но съдейки по тези 11 правила няма нищо подобно на това което Империал казва.

Comment

може би аз съм чел малката черна библийка на модерния сатанизъм а ти не си
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Както вече споменах, тези правила нямат много общо със сатанизма като такъв - или са майтап, или специфично течение, което се е изградило върху някои хуманистични идеи, силни заемки от християнството и някои източни религии, премелени по сащиански тертип (или да кажа - западен, за да не обидя нечии чувства ). И не виждам как би могло да се нарича "сатанизъм", след като си е чист солипсистично-анархистичен антропоцентризъм. Не забравяйте, че сатанизмът сам по себе си е преобърнато християнство. Или поне историческият сатанизъм и по-голямата част от съвременните сатанистски секти, за които съм чувал/чел.

Comment

Хубаво де значи не е сатанизъм, но все пак правилата си ги бива Да видим какво ще каже приятелчето на Гоги като експерт.

Comment

Абе всичко без 4та и 7та са си съвсем нормални реакции/липса на реакции според мен, поне аз реагирам по описаните начини... като се замисля голям сатанист съм тогава, отивам да си начертая пентаграма в хола и мисля да направя едно ритуално жертвоприношение на свинско към бога на празния стомах...
                    <<..........>>

Comment

Рома Етерна

Доколкото съм чувал, сатанизма е изповядван главно от гейовете. Така че, помислете си, преди да бързате в тая посока ...
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

това пък за пръв път го чувам

а ти кво сега, дискриминация ли проповядваш
                        albireo написа

Comment

, в това, което е написал Воланд има истина - става въпрос за по-отдавнашно време, когато това е бил допълнителен начин (главно в САЩ и Западна Европа) да се разграничат и да подчертаят своята гей-култура. Разбира се, нито сатанизмът, нито подобен тип социално действие е техен приоритет .

Comment

Честно казано съм чел и друг вариант на тези заповеди в една книга, която ми даде един еписком (НЕ СЕ ШЕГУВАМ), но това няма значение... не съм запален, но истината че в днешният свят единствено религия проповядваща егоизъм в умерени количества може да бъде адекватна за по-западните общества... всъщност... ако има религия, към чиито привърженици бих се присъединил то това е тази... да не говорим, че почти всичките ми приятели са или сатанисти или атеисти. Но от друга страна ФУНДАМЕНТИТЕ на религията са ми чужди (на религиите по принцип), защото там става въпрос за почитане, а аз не бих почитал някой, нещо и т.н.... така че

\m/
                            Канцлер на хазната

Comment

Самият проблем е интересен, както виждам. Не толкова конкретната религиозна система, която сякаш обсъждаме, колкото начинът, по който възприемаме религията като идея (или своеобразен информационен обект). Тук мисля че повечето допускате грешката, че свързвате религията с нейните външни проявления и характени белези (които без съмнение съставят видимата й част и въобще - прозаичната й реалност) и лесно правят изявление, че не са религиозни, или религията като принцип им е чужда. Пиша "грешка", защото религиозният принцип е залегнал дълбоко във всеки от нас като начин на отнасяне към света и способ за възприемане на информацията, която получаваме.
                              Съвсем не е необходимо да има явен бог (в определени религии в тази роля може да стъпва самият човек, изповядващ съответното вярване), ясно разграничими духовни норми или правила за спазване и съответната система от материални носители на вярата. В действителност идеологиите притежават същата струкутра на въздействие като по-традиционните религии същото се отнася и за системата от "всекидневни убеждения", която определяме като здрав житейски разум. Разбира се, не се опитвам да твърдя някакво всеобщо подобие или да прибирам всички убеждения под една шапка. Това, което определя дали използваме основно религиозен или друг ринцип на работа с информационната среда е наборът от средства, които ползваме и начинът по който е устроено съзнанието ни (и двете, разбира се, подлежат на промяна във времето - понякога (макар и много рядко) - коренна).
                              В този смисъл, повечето хора, твърдящи че са атеисти в действителност пламенно вярват в атеизма си и използват именно религиозни техники . Същото важи за по-голямата част от хората с твърди и агресивни политически убеждения (формирани точно като вяра).
                              Чисто исторически от един момент започва много често да се бърка откритото чисто декларативно отричане на религията с рационализъм и осланяне на разсъдъчната (аналитична) функция на разума като основен инструмент за съставяне на лично информационно пространство.
                              Впрочем, ако продължа в една странична насока, според мен това е и един от основните причинители на т. нар. "Ново Средновековие", което имам чвуството, че бавно настъпва (и то именно в развитите страни, които се намират в края на индустриализма). Светът изглежда все по-малък и обясним (въпреки че парадоксално с това продължава да става все по-голям и сложен ), той се фрагментира на отделни, ясно обозрими области с твърдо очертан хоризонт и всичко това довежда до търсенето на лесни обяснения - свобразни нови религии, които съвсем не търсят традицията в повечето случаи.

Comment

Working...
                              X