Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Казусът Майкрософт.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аааа... това за кражбите - моля за конкретни примери. Нещо от рода "всички го знаят" не ми минава. Microsoft нито са първите, нито са последните, които са го направили. В момента масово се краде от Windows като идеи и никой не протестира.

Сравнявам основно с Линукс защото нищо друго за момента не е алтернатива на Windows на PC като производителност, приемлив потребителски интерфейс, поддръжка на периферни устройства и наличен набор от приложения.

А Win става за ползване едва след Win95OSR2
    Ами то и Линукс става за ползване чак след кернел 2.4 (включително)

Direct X не е технология само за 3D а комплексно и унифицирано решение за работа с мултимедия. Наблягам на УНИФИЦИРАНО.
    Защо по твое мнение почти няма игри за Линукс? Ами заради липсата на аналог на Direct X. И то не защото Microsoft го ограничават (те ограничават и форматите на офис пакета си, но има поне 5 алтернативи на MSOffice за Линукс и Windows). Просто хич не е лесно да направиш подобно нещо.

А как нямала аналог DirectX ми е смешно, май не знаеш с какви щедри шепи майкрософт черпи от OpenGL докато направи 3Дто си смислено. И пак който има акъл ползва OpenGL.
    Казах че няма алтернатива като производителност и то на Windows. Direct X за други операционни системи няма и без това.
    Какво имаш предвид под "черпи" - крадене на код, идеи или и двете..
    първото е безсмилено ... второто излишно.
    Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
    Salvor Hardin

Comment

Напротив, примерът ми е съвсем точен. И няма нужда да ми обясняваш, че на света има и други компютри освен персоналните - аз мисля ясно се изразих, че съм потребител и като такъв ползвам именно такива компютри. И то именно като такъв Майкрософт ми орязват правата. И сравнението с автомобила и седалките не е много удачно. Защото операционната система спокойно може да съществува и без вграден браузер и програмка за гледане и слушане. И ми се ще ако си купувам продукта им, да определям какво точно да купувам, а не да ми хързулват и цяла сюрия недоносчета покрай него. Които при това, няма как да се премахнат, без самата ОС да спре да работи.
      Да не говорим за лицензната им политика - тя е направо върха на идиотщината - ако подобно нещо се прилагаше за друг вид продукти клиентите сигурно отдавна да са застреляли този дето ги продава!
      Тъй че според мен Майкрософт точно това правят - покрай хляба те задължават да си купиш и хвърчило, щот видите ли хлябът е бил вкусен и не можел да се яде без него. Но за твое удобство и улеснение, поне ще го получиш на половин цена. А благодарение на монопола им магазинът на конкуренцията е наистина на повече от 60 км. Ама явно няма да ме разбереш...

Comment

Статия за Властелина

Странна работа... що толкова против Майркософт сте се настроили? Съгласете се, че ако не бяха те сега компютрите НЯМАШЕ да бъдат това, което са.

Но все пак не харесвам политиката им! Не е лошо да има WMP и IE с операционната система, но трябва премахването им и използването на друг софтуер да бъде... възможно... В този ред на мисли, наистина законите говорят против Майкрософт, но от друга страна НИКОЙ не може да им налага какво да съдържа продукта им. И това е наистина странно. Макар, че хората са ощетени, те решават дали да ползват Уин или не... никой не им го идържа от заплатите, а те отиват и си го купуват... като споменах това... вие какво толкова говорите като със сигурнсост от целия форум надали хората с оригинален Уин са повече от 5
        Канцлер на хазната

Comment

Sturmfuhrer написа
          Странна работа... що толкова против Майркософт сте се настроили? Съгласете се, че ако не бяха те сега компютрите НЯМАШЕ да бъдат това, което са.

много ми е трудно да се съглася, не се сещам и едно оригинално нововъведение което да е тяхно.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Българските армия

но от друга страна НИКОЙ не може да им налага какво да съдържа продукта им
            Никак не мога да се сглася с това и интересното е, че това мое несъгласие е в съгласие със законодателствата на всички западни държави. Антимонополните закони не са създадени случайно и основната им цел е да защитят свободата на пазара (и покрай нея и нас - потребителите (за тези които се чувстват такива)).
            И не мисля, че без Майкрософт не бихме били и сега на същото ниво на технологично развитие в тази област (дори можеше и да сме на друго, но това е отделен въпрос). Че нещата може би щяха да са различни съм съгласен (може би щяха да са различни към по-добро, макар че винаги е възможно на мястото на Майкрософт да беше друга корпорация). Но нищо от това, което превръща Майкрософт в това, което са в момента не е тяхна оригинална разработка.

Comment

Явно влизам в ролята на адвокат на дявола ... :twisted:

Добре де ... правя опит да те разбера.
              Значи си потребител ? Ами ...
              Хайде тогава отговори ми на въпроса какво ти пречи да минеш на Линукс? Инсталацията му е точно толкова лесна, колкото и тази на Windows. Наличните приложения са напълно достатъчни за обикновен потребител и отгоре на всичко са безплатни.
              Работата със самата система е същата като с Windows, дори на моменти е по-лесна. Системата като цяло е по-устойчива и консумира по-малко ресурси.

Е?
              Salvor Hardin

Comment

Ами аз го инсталирах на майка ми и тя си цъка с кеф
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

много ми е трудно да се съглася, не се сещам и едно оригинално нововъведение което да е тяхно.
                  OLE/COM
                  Direct X (има го МНОГО преди OpenGL а и самият Direct X е доста повече)
                  .NET технологията
                  Plug and Play (не е точно тяхно, но те посмяха да го въведат първи за персонални компютри)

още?
                  Salvor Hardin

Comment

Аз се сещам и за още едно тяхно такова:

WINDOWS се нарича. В случай, че ви интересува, те го направиха и в момента почти всички тук го ползват... вярно, че е МНОГО калпаво и че струва там няколко стотин долара, ама тва има! А аз така и така съм си го купил за 3 лв, така че колкото и да е калпаво няма на кой да се оплача.

А що се отнася до това с бъркането в продукта... Какво ще стане ако Майкрософт преименуват продукта на "Windows and Windows utilities", и под въпросните удобства влизат въпросните програми и така да се каже... потребителите да могат да знаят, че си купуват и тях... абе не се изразих правилно, но май ме разбрахте...

А лично според мен правилното решение е просто потребителя да решава какво точно да си инсталира освен самата ОС.

А не съм съвсем съгласен, че WMP е скапана програма... дори напротив... върши работа!
                    Канцлер на хазната

Comment

[/img]
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Не обичам да поватрям нещо, което някой преди мен е казал, но Голъм прекалява с четенето на мисилите.
                        Та мисълта ми беше, че примерът му е много подходящ и най-доброто решение е просто да се отдели УМП от Уиндоуса и да се педлага отделно - така който жела ще си я закупи, който не - не. Както примера за хранителния магазин. Ако аз искам хляб и маргарин а ти искаш само хляб аз ще си купя каквото искам и ти също, не е нужно и двамата да купува хляб + марагарин+какво ли още не.
                        Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

NATO написа
                          Direct X (има го МНОГО преди OpenGL а и самият Direct X е доста повече)

хм май не знаеш какво говориш, OpenGL е въведен през '92 и е базиран на друг по-стар 3D API на SGI (доколкото си спомням). DirectX e е въведен през '95 но едва версия 5 става за нещо. Доста дълго време X-a беше кошмар за програмистите, докато OpenGL е един доста елегантен език (макар че застаря вече и се чака версия 2.0 за истинско осъвременяване). Освен това идва OpenML, междуплатформена алтернатива на directx.

Plug and Play (не е точно тяхно, но те посмяха да го въведат първи за персонални компютри)

Mac-овете го имат доста по-рано
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

rambler написа
                            http://www.ihatewindowsxp.com/

майтап, ама тая картинка въобще не е толкова далече от истината. В MS е пълно с полуграмотни индийски "програмисти". Имал съм контакт с такива хора и едва тогава разбрах какво става...
                            albireo написа

Comment

Е, НАТО, няма нужда специално да се опитваш да ме разбереш . На мен ми е достатъчно, че аз се разбирам. Още по-малко искам да те подтикна към ролята на дяволски адвокат (пък и аз не се виждам кат инквизитор или ексквизитор (да не говорим, че и Майкрософт не са на крачка от испанска обувка или онуй хитроумно приспособление, нагледно показващо ефективността на зъбните предавки - още по-малко мирише на влажна дървесина и пушек)). Така че ще ти отговоря на въпроса колкото мога изчерпателно, без да засягам останалите неща, от които не разбирам. Не съм работил под Линукс, така че не върви да обсъждам ефективността му (имам някакъв опит от работа на сървър под Линукс, но това е съвсем друга история). Оставам на Ундоус, поради три причини:
                              1) доволен съм от самата операционна система в общи линии (вярно, когато пъснат нова версия е много дървена, но постепенно започват да я доизчистват (вярно че би следвало първо да изчистят старата ,вместо да я изоставят в полза на нова, която трябва да минава през сходен процес и така в безкраен цикъл, но халал да им е));
                              2) целият софтуер, с който работя е писан за под Уиндоус, което автоматично ме обвързва към тази ОС. При това, 90% (ако не и повече) от фирмите (в някоя от които се надявам да работя скоро) също ползват тази ОС, така че не би имало смисъл аз да работя на друга;
                              3) кажи речи всички от малкото игри, които са се застояли на харда ми са писани за под Уиндоус.

И за да не останеш с грешно впечатление - аз пиша именно като потребител не просто за да оплювам Майкрософт - все пак по един или друг начин те са наложили продукта си на пазара и в този продукт има много положителни неща. Но има и отрицателни и критиката ми (колкото и неправилна да е с оглед на това, че не притежавам законна версия) е към тях. Мисля че от повече конкуренция продуктите само биха спечелили.

Comment

Аз не съм много навътре в софтуерните въпроси, но се сещам за един факт отпреди две десетилетия. Девизът на Ай Би Ем е бил: "Мисли", а по-късно мотото на Епъл е: "Мисли Различно". Проблемът е точно в това, Майкрософт ни забранява и първото, и второрото.
                                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                                нека четат пред вратите
                                нашата памет остъклена
                                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Working...
                                X