Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Казусът Майкрософт.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Казусът Майкрософт.

Е???
    трябва да призная, че първоначално се изхилих ехидно на информацията, която съм сложил по-долу, но после като се замислих, хм, с какво право, имайки се предвид, че използвам точно Уиндоус от толкова много време.
    освен това, преди разсъждавах някак странно - мислех си, щом някой има достатъчно сили и способност да бъде монополист, ми нека си остане такъв. това се промени с годините, но все пак. струва ми се, че към Майкрософт има доста нескрита ненавист, която според мен донякъде се дължи на пазарните им успехи, а не на пазарните шмекерии, които правят.
    Какво ще кажете вие по въпроса? има ли право Европейската комисия?

Европейският съюз наложи на Майкрософт глоба в размер на 497 милиона евро и настоя софтуерният гигант да предложи европейска версия на операционната система Уиндоус, в която да не е включена програмата Медиа Плеър, предадоха Франс прес и Си Ен Ен. Решението на Евросъюза бе взето след продължило 5 години разследване на Европейската комисия. На най-голямата софтуерна компания в света са дадени 90 дни, за да премахне Медиа Плеър от Уиндоус. Запитан, на специална пресконференция, какъв е резултатът от разследването на Европейската комисия, Марио Монти - комисарят на Евросъюза отговарящ по въпросите на конкуренцията отговори следното:

"Резултатът е решение, което е пропорционално на пазарните злоупотреби, които ние открихме и балансирахме и показва изискванията ни към компанията, за да бъде възстановена конкуренцията на пазара. Изискваме Майкрософт да разкрие необходимата информация, която да осигури възможността конкурентни продукти да са напълно съвместими с доминантните операционни системи на Майкрософт. Също така настояваме Майкрософт да предложи версия на своята 'вездесъща' операционна система Уиндоус без Уиндоус Медиа Плеър. Ние не присвояваме интелектуалната собственост на Майкрософт и не нарушаваме правни норми нито за Европа, нито за Съединените щати."
    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Според мен имат пълно право. В крайна сметка, нали това е смисълът на цялото атнимонополно законодателство. И не става въпрос за неприязънта към Майкрософт (която се дължи именно на шмекериите им, от които най-много страдат потребителите на Уиндоус, между впрочем). Става въпрос за това, след като не умеят да правят добреприложен софтуер за собствената си операционна система, да дадат възможност и на някой друг да опита - от това потребителите само ще спечелят, струва ми се.

Comment

Да обаче по този начин се толерират разни некадърници (много силно казано, обаче :roll: ), Това звучи аналогично на следната притча: имаме двама бегачи, единият е много по-бърз, съдиите в желанието си да изравнят силите на двамата всимат и чупят краката на бързия :!: , ефект никакъв освен че всички са еднакво бавни. +това нищо не задължава потребителя да ползува Win, има си и други операционни системи.

Comment

потребителят е задължен да използва windows понеже всичкия софтуер е за него
        аз например ако имах 3ds max за линукс, щях да мигрирам

ама няма и няма изгледи да има
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

емчи сърди се на производителя на 3ds max. Точно той е виновен защото не е направил въпросната програма да върви и под други операционни системи.

Comment

икономист си, мисля пределно ясни са ти отговорите на тия въпроси.
            сравнението ти с бегача беше неадекватно освен това.
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Е, не съм съвсем съгласен с теб, Гоги - съвсем не е този случай. Майкрософт толерира некадърници, благодарение на монопола си - защото повечето им приложни продукти страдат именно от това. А като не дават достъп до кода си на други, съответно не им позволяват да направят нещо по-добро - пазят си пазара за себе си. Това може и да изглежда правилно от гледна точка на някакъв "здрав разум", но все пак операционната исстема е платформа - потребителят трябва да има свобода да избира за какво да я ползва и какви приложни програми да си качва. А те го задължават да ползва именно техните приложни пордукти (като IE, WMP и т.н., които се неотделима част от операционната система, което впрочем, поражда големи проблеми за нея). Подобна позоция е осъдителна според мен.
              Ако прибегна до твоя пример, Майкрософт искат техния бегач да стратира със 100 м преднина, докато всички останали са със вързани крака и очи. Едва ли е много справедливо това, поне според мен. Докато тези, които се борят с Майкрософт искат просто всички бегачи да имат равен старт.

Comment

Ами на другите бегачи като не им харесва отиват и бягат на друга писта. Пример аз правя вариация на 3д студиото за Линукс и отвявам пазара защото съм направил това което пазара иска, ето аз печеля с чисто пазарни методи, ама явно всички искат да бягат на чуждата писта. +това ако win-а е толкова збозен защо всички се натискат да правят приложения за него? ако е правен от некадърници значи е детински лесно да се направи нещо по-добро със съответните приложения.Ама не, много по лесно е да клъцнеш чуждите крачете вместо да си размърдаш дупето и да затичаш по-бързо.

Comment

ДОЛУ! ДОЛУ! ДОЛУ!
                  Тъй, това от приципни подбуди
                  А иначе Уина не е чак такова зло все пак, за обикновения потребител е идеална операционна система - просто и нагледно направена за него и не изискваща от него особени знания, само да цъка там по иконките. Освен това ХПто вече не бъка от слабостите на предшествениците си (за сметка на това обаче пък почнаха с "шпионската" политика, ама айде сега, няма нужда чак такива параноици да сме (е, някой може и да му се налага )) Каквото аз не одобрявам е, че МС се ползва с водещата си позиция за да пробута покрай Уина и допълнителните си програми, за които обаче си се плаща. За това и решението на ЕУ комисията си е напълно ок за мен.
                  А за серозните хора - само Линукс
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Ако прибегна до твоя пример, Майкрософт искат техния бегач да стратира със 100 м преднина, докато всички останали са със вързани крака и очи. Едва ли е много справедливо това, поне според мен. Докато тези, които се борят с Майкрософт искат просто всички бегачи да имат равен старт.
                    Е да ама не ... никой, ама абсолютно никой не е Майкрософт преднината - те сами са си я извоювали.
                    Те са първите, които се осмеляват да наложат СТАНДАРТ (наистина с големи букви) в операционните системи за PC. Дори компании като IBM и Apple не са поискали да се ангажират с такова нещо.
                    Под стандарт разбирайте най-вече унифициран програмен интерфейс и като следствие унифициран потребителски такъв. Питате се защо толкова много приложения се пишат за Windows (преди това DOS). Ами ето ви мнение на един програмист за предимствата при програмиране под Windows (т.е. моето мнение):

1. Отлична документация - ако проектирате и пишете наистина сериозни приложения е много важно да знаете с какво точно разполагате и какво прави то. Чак 90-те SUN с Java предоставят нещо подобно, макар и с цената на огромна загуба на производителност (компенсирана напоследък, ама)
                    2. Поддръжка на относителна съвместимост между отделните версии - с малки преработки или без такива приложение за старата версия работи и на новата и обратното. Няма ги идиотизми от рода - вие имате кернел 2.2.78 пък ние сме писали приложението за 2.2.83 - оправяйте се.
                    3. Вграждане на технологии дирекно в операционната система. Колкото и да е монополно, това невероятно увеличава производителността на системата. Технологии като OLE и DirectX нямат аналог като производителност в други операционни системи.

Напоследък Linux се опитва да постигне това, което е Windows като удобство на работа и производителност навсякъде (вярно е - някъде печелят, но на много места губят катастрофално). И положението на Microsoft вече далеч не е монополно или поне не е в сравнение с други области.

А колкото до съдебните дела - ами нормално е успелите и силните на деня да бъдат обект на атаки и още по-нормално е те да се защитават.
                    Ако се оплаквате от лицензната политика на Microsoft, защо не разгледате другите... Ето ви два прости примера:
                    IBM - главните "крепители" на Linux. Ако не знаете IBM водят хиляди дела на година и съсипват малки компанийки, които са им потенциални конкуренти. Повечето от тези компанийки са строго специализирани и то хардуерни обаче и никой не вдига шум.
                    Windriver ... не ги знаете нали. Ами ако карате кола произведена след 90-та година да знаете че има около 90% вероятност операционната система на бордовия компютър да е тяхна. Е това ако не е монопол... Ако някой любител на свободния код седне да им прочете лицензния договор, ще му стане лошо още след първите 2 клаузи и ще започне да мисли Microsoft за либерални.

Ако трябва да перефразирам сравнението с бягането. Когато Microsoft са започнали да бягат (т.е. около 1980 г.) другите са се изтягали на сянка. И сега са недоволни че изостават ... еми нормално е да изостават.
                    Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
                    Salvor Hardin

Comment

безплатен обяд няма.

Comment

Съвсем не последната причина за монопола чичко Бил и компания е свързана именно с "параноята", за която говори сър Грей. Много по-лесно е да се опитваш да контролираш терористите и покрай тях всички, които мислят различно, ако 95 процента от потребителите ползват една платформа. Съвсем определено Microsoft имат пълната подкрепа на всяко едно американско правителство, което е и една от главните причини за техния монопол. Но рано или късно, този монопол ще им изиграе една доста лоша шега, защото като няма конкуренция, най-накрая стандартите им ще паднат драстично.
                        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Съгласен съм с теб, Рамблер.
                          Самият аз не съм програмист, така че не мога да кажа нищо по въпроса - не повече от неща, които съм чувал или чел. Говоря като потребител (макар и нелегален).
                          Хъм, ще се опитам да дам друг пример, мисля малко по-илюстративен :
                          Представете си един голям град, в който абсолютно всички магазини за хранителни стоки принадлежат на една и съща компания. Тя се ползва с подкрепата на кмета, така че никой друг няма право да отваря магазин за хранителни стоки.
                          Всичко е прекрасно, обаче когато влезете в някой магазин и поискате, да речем, да си купите кило свинско месо, продавачът любезно ви отговаря, че няма проблем, обаче заедно с това трябва да си купите и 100 гр. кернвирши, 50 гр. масло, 3 филии хляб, една самобръсначка и пакет кафе. Вие учуден питате защо и ви отговарят, че в момента предлагат такъв потребителски пакет - към всяка стока задължително се добавя пакет от други стоки. Но, добавя той, за ваше улеснение и радост, всички допълнителни стоки ги получавате на половин цена. Ако вие продължите да упорствате, че все пак на вас ви е необходим само килограм месо (или примерно - един хляб), то продавачът любезно ще ви отвърне, че тяхната верига никого не задължава. Но, ще попитате вие - а има ли други магазини в града, които да не са от тяхната верига? Естествено, отговорът ще е отрицателен, но пък допълнен с идеята, че само на 60 км от тук има друг град, в който освен магазини на тази верига има и други. Ако искате бихте могли... Тук вие се ядосвате и си тръгвате. След това, провеждате социологическо наблюдение над най-близките магазини и с изненада откривате, че хората са се нагодили към тази система и си купуват съответните продукти с всичките им добавки. И животът си тече чудесно...

Comment

NATO като гледам как тотално премълчаваш грубите кражби от страна на майкрософт на чужда интелектуална собственост... а, то било "заимстване" и "вдъхновяване", простете...

освен това ти правиш сравнение единствено с линукс

PC се налага като стандарт защото IBM му отваря архитектурата, не за друго. А Win става за ползване едва след Win95OSR2. А как нямала аналог DirectX ми е смешно, май не знаеш с какви щедри шепи майкрософт черпи от OpenGL докато направи 3Дто си смислено. И пак който има акъл ползва OpenGL.
                            albireo написа

Comment

Не мисля че примерът ти е правилен в случая Ам-Гъл.
                              Вярно е че Майкрософт владеят голяма част от пазара на операционни системи за ПЕРСОНАЛНИ компютри (има и други и то много - всъщност PC-тата са около 1% от общтото количество компютри в света, а като процесорна мощ са доста под този един процент), но ...

Определено не е като да няма алтернативи. Линукс е достатъчно развит и за него вече има голям брой приложения, които да осигуряват нормална работа на една бизнес секретарка да кажем. Имам познати програмисти и спокойно работят в среда на Линукс и си разработват приложения (не за Windows разбира се) без да имат особени проблеми.

Т.е. магазинчето на конкуренцията не е на 60 км. Напротив - намира се точно до магазина на монополиста, вярно малко е поочукано, няма добро обслужване и асортиментът не е толкова широк, но определено има напредък в сравнение с преди 10 години ).

Сега по другия проблем - вграждането на определени компоненти директно в операционната система. Хайде ще продължа примера си за автомобилите. Ами знаете ли че от 90-та насам няма автомобил в света (поне в модерния свят - т.е. там дето плащат за Software) без бордови компютър? Вие си плащате за него без дори да знаете - е защо не се оплаквате от това?
                              Отидете във VW и поискайте да купите колата без ... седалки да кажем. Обяснете им че ще си карате без такива и ще си сложите един фотьойл, който ви е много по-удобен. Това не е по-абсурдно отколкото да се махне Media player от Windows - просто премахваме компонент, който може да бъде заменен с друг. Е кой е доброволец да се пробва и да влезе в top idiot списъка за годината?
                              Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
                              Salvor Hardin

Comment

Working...
                              X