Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли навити да се... !!!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Има ли навити да се... !!!

гледа следния филм в Арена :

ЗВЕЗДА

Русия, 2002, 95'
    Реж: Николай Лебедев
    С: Игор Петренко, Артьом Семакин, Алексей Панин, Алексей Кравченко, Анатолий Гушчин, Амаду Мамадаков, Юрий Лагута, Андрей Егоров, Екатерина Вуличенко
    Военен, със субтитри, руски

Още един филм за войната, лишена от всякаква героична романтика, за безсилието да бъде спряна, за мъжете-деца, които воюват, но повече от всичко се страхуват. Защото страхът е толкова човешки.

След представянето си на на миналогодишната Киномания, филмът на Николай Лебедев преминава към редовни прожекции в българските киносалони. Той е сред малкото руски лeнти на военна тема, заснети през последните десетина години, които не само припомнят на зрителите участието и ролята на съветската армия във Втората световна война, но и насочват вниманието към онази страна на войната, която остава скрита за общественото любопитство. Филмът разказва за мисия на червеноармейски разузнавателен отряд с код "звезда", изпратен зад вражеската граница на полска територия, за да събере информация за придвижването и прегрупирането на германските военни части. Придържайки се към “автентичното” настроение от разказа на Емануил Казакевич (участвал като доброволец във войната), по който е написан сценария, Лебедев прави филм, в който липсва помпозния патетизъм/героизъм, така характерен за повечето руски военни филми и така неадекватен за нелепо умиращите на фронта обикновени войници. "Звезда" е и крачка на руското към западното кино - особено осезаемо във филма е влиянието на Спийлбърг, който със "Спасяването на редник Райън" сериозно вдигна летвата на качеството в жанра.

"Разказът, залегнал в основата на филма, е написан през 1947г. и касае работата на червеноармейското разузнаване край полската граница през 1944г. Неговият автор, Емануил Казакевич (1913-1962) - син на учител-евреин и журналистка, е бил забележителна фигура в съветската литература. Работил е какво ли не, участвал е като доброволец във войната, където се издига от редови разузнавач до командир на цяла дивизия. Раняван е три пъти, но е успял да стигне с Червената армия чак до Берлин. След демобилизацията се отдава на литературни занимания – не само като автор, но и като преводач. Войната си остава най-голямото му вдъхновение. Прозаичните му творби, най-известна сред които е разказът ЗВЕЗДА, са били посрещнати от съветския режим със смущение. Те не споделят всеобщия героичен тон на официално толерираните романи и описват войната като безсмислено чудовищна и като жестока борба за оцеляване за цивилните. Няма и помен от героизъм в трагичния сюжет на ЗВЕЗДА. Благодарение на опитните си съсценаристи и прецизно подбраните актьори, 36-годишният режисьор Николай Лебедев остава верен на авторския стил, изразяващ личните фронтови преживявания на писателя."
    каталог на фестивала в Карлови Вари

:!:
    Ruhm und Ehre der Waffen SS

мерси, тъкмо го пускам да се тегли
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

уу пират скрий се някъде ! :lol: Та местните гуру-та какво ще кажат ?

Comment

О, с удоволствие, но не знам кога ще мога да намеря свободно време (пък и си изчерпах обичайният лимит - един филм на кино за 6 месеца ).

Comment

ами кажи ми по какъв друг начин мога да видя тоя филм тук???
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Като земеш бързия влак за София :lol: шегувам се де

ГолУм айде бе "За родину за Сталина" и хем ще ти връча официално писмо и билети за предстоящото ти преместване от пресцентъра на ГАДИНО в Цюрих към този в Аушвиц :twisted:

Comment

На 6-ти март (събота) при благоприятни метерологични условия се предвижда посещение на Военноисторическия музей. За сега изявилите желание сме аз, Gaden Gogi, Woland & co. Ако на някой друг му се ходи да каже.

Comment

Michael Wittmann написа
                На 6-ти март (събота) при благоприятни метерологични условия се предвижда посещение на Военноисторическия музей. За сега изявилите желание сме аз, Gaden Gogi, Woland & co. Ако на някой друг му се ходи да каже.

При последното ми ходене там се изнервих. Не бях посещавал музея от както го преместиха на новото място. Направили са помпозни сгради, с алуминиева дограма, а техниката стои навън. Хангари няма. Да оставим настрана поддръжката. Ако карат така, след 20-30 годнини, голяма част от експонатите ще са изчезнали. Някои вече са на път.

На всичкото отгоре, пъкна един, който започна да се заяжда с мен, но сбърка човека.

Дано ви хареса.
                scharfschutze ®

Comment

...Аз пък последния път, когато ходих, изложената техника се използваше за антисептични клетки, а при желанието ми да се снимам до един Т-34, един човек (вероятно уредник) ми се нахвърли със всевъзможни ругатни... Иначе и аз съм навит да поразгледам...
                  "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                  нека четат пред вратите
                  нашата памет остъклена
                  с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Kъм колко часа се предвижда меропритието??? 'щото тази седмица има мног важно събитие, започва сезона във Формула 1.

Comment

Heinz W. Guderian написа
                      ...Аз пък последния път, когато ходих, изложената техника се използваше за антисептични клетки, а при желанието ми да се снимам до един Т-34, един човек (вероятно уредник) ми се нахвърли със всевъзможни ругатни... Иначе и аз съм навит да поразгледам...
                      ти май не си ходил в новия музей
                      albireo написа

Comment

Супер изложение

Пишете ме и мен! Ходил съм в музея /и стария, и новия, и не веднъж/, но ще ми е приятно отново да го посетя, при това с отбрана компания! Само кажете в колко часа и къде - пред Опел-Блица или пред танка Прага :lol:
                        На нож!

Comment

...Да не съм ходил?! Ако казваш, че не съм прав, заявявам: "Надявам се да не съм ходил". Дано.
                          "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                          нека четат пред вратите
                          нашата памет остъклена
                          с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Утре (6.02.2004) в 14:00 пред Военноисторическия музей :!:

Comment

Тези дето гледат на кучешки вътрешности с цел да познаят времето (за синоптиците иде реч) казаха че утре щяло да бъде доста студено. Точно ще се чувстваме като вермахтовци згушени около Pz4-то

Comment

Working...
                              X