Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изследване на епохата, съчетано с екшън

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ами, може би защото не си падам кой знае колко по карате и всякакви такива елементи, на мен битките ми харесаха - бяха като танц - биещите се образяваха една завършена цялост, като всъщност си партнираха, а не се бореха един с друг. Подчертавам тази разлика, защото в масовото кино (особено в европейската традиция) сражението или по-добре ще е да се каже - двубоят, заема ключово място в историята, като момент на върховно изпитание или утвърждаване на героя. Докато в този филм (подобно беше и в "Тигър и дракон", другият филм от този род, който съм гледал), както впрочем е и според въпросната източна традиция, двубоят е просто един несъществен момент(специално в конкретната история нещо средно между кратък диалог и лирично отклонение), чието развитие е напълно предпопределено. Забавно е човек да се загледа в разликата при интерпретацията на героя в тяхната редакция и присъщото на нашата култура разбиране.
    Освен цветовете ми допадна съчетанието на дребни детайли и звуци в една цялостна картина (на моменти филмът преставаше да е действие, за да добие статичноста на картина).
    Имаше и един друг момент, далечне толкова добре развит - преплитането на историите, което за момент ми напомни "Рашомон", но не кривна в тази посока достатъчно убедително.
    Предполагам, че за създателите на филма най-важен е бил исторически-легендарния момент на утвърждаване на колективно-имперския принцип в китайската му редакция.

оглеждам какво съм изписал и се усещам, че няма нищо общо с темата. Е, какво да се прави . Може би ще еприятно да се убие време с "Последният самурай", но предварително ми е ясно, че в него няма да се срещна за пореден път с една различна култура, каквато среща ми осигуриха "Тигър и дракон" или "Герой", въпреки някои "холивудизми" в първия. Та затова бих възразил срещу използването на "исторически" спрямо подобен филм.

Comment

gollum каза:
      [B] Е, очевидно китайците гледат да наблегнат на съзиданието на империята като на сплотяващ елемент, което е едно оти навата на филма. Но да си призная и чисто естетическото внимание към цвета и детайла и съчетанието им ми допаднаха. А що се отнася до схватките, с които винаги азиатците изпълват подобен род филми - те не изпълняват, според мен, роля по-различна от тази на танца в мюзикъла (или пък в китайската опера).
      на мен Герой ми хареса много. феерия от багри, невероятно красиви бойни сцени, изключително естетски филм :tup: вече сигурно търся под вола теле, но имаше лек пропаганден елемент с това "Всичко под слънцето"... дали няма това някакво отношение към о-в Формоза, а :lol:
      "Последният самурай" още не съм го изгледал. нямам големи очаквания за него, и поради тази причина ми се струва, че по-скоро ще ми хареса...а Том Круз има и една роля, която никога няма да забравя - в Магнолиа - там игра страхотно, а и филмът си струваше. препоръчвам го на всички :tup: (а, признавам и друга роля на Круз няма да забравя - в Топ гън...преди години ми беше любим филм, гледан поне 10 пъти...срамм,срам, срам:oops: )
      Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
      каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
      каквито са мислите ти,такива са делата ти,
      каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Предавам се - срещу такова дълго писание няма какво повече да кажа.:nworthy:

П.П. Използвам този емотикон поради липса на Give up емотикон : )
        Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Хайде, хайде, въпреки графоманските си залитания съм се справил съвсем накратко. И всеки, на когото му се е налагало да чете кино (или пък литературна) критика ще го оцени .
          Предполагам, че всеки филм живее най-силно на ниво оценъчна неиусказуемост, но пък ако подкрепим едно такова виждане за природата на кино-вкусовете ни няма особен симсъл въобще да пишем за филми. И неизбежно ако решим все пак да пишем ще изпадаме в излишна на пръв поглед многословност.

Comment

В общи линии искам да кажа само че се шегувах......
            Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Мда, Последният самурай го гледах на компютър снощи и мога да кажа, че не е много лош, но си е бозица отвсякъде, ако ще и да има претенции за нещо повече. Том Круз е точно такъв тъпанар, какъвто го гледам от началото на кариерата му насам (един ванила скай пролет не прави, а и там друг за главната роля би бил по-подходящ). Историческата достоверност за пореден път е склонила глава пред холивудския напън за печалби. Не, че съм се надявал на нещо друго де...

И нещо лично за Историка:
              Не искам да ти давам тон в живота, не е и моя рабора, разбира се, само ще споделя личното си впечатление. А то е, че половината нови теми които се пускат, са твои. Ентусиазмът ти относно писането тук може да е заразителен, но според мен не е оправдан.
              Извинявай за което, пак казвам - не е моя работа да ти го казвам всъщност, нито пък твоя - да ме слушаш.

Comment

Working...
              X