If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
В света съществува къща без нито един прав ъгъл или права.
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque." Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Дума да няма, че е велик и че би се справил. Но стените ще са прави по евклидовата, а не по неговата геометрия, която е за други цели и е далеч над строителството.
Евклидовата геометрия, се явява частен случай, а Лобачевски извежда теорията за общия случай.
Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Тъй, тъй. Частен и общ. Моята мисъл, без да спирам да се възхищавам от постиженията на научната мисъл е, че просто къщата без прави линии е една, а тези с правите - милиони.
Не става дума за противопоставяне не видимото (или на отминалите етапи от науката) на последните достижения, които по правило преобръщат представите, а за относимостта на тези две неща към различните ситуации и за необходимостта от адекватност на тази относимост, та да има истина.
"Оф, нещо се обърках", както казват шопите........
mellisa написа
В света съществува къща без нито един прав ъгъл или права.
Обаче мене там ме не търсете!
Last edited by ; 12-05-2005, 13:38.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Е, хъм, нали не забравяте, че поначало математиката е изкуствено създадена система, така че в нея да е възможна, тъй да я наречем, абсолютна тъждественост или истинност. Прилагането й спрямо реалността извън нея е само приблизително. Така че едно нещо са правите, кривите и т.н. в рамките на математическата система, друго нещо във всекидневната ни реалност. Между едните и другите има връзка, която очевидно може да се използва за да се проектират къщи, но няма тъждественост. Правите в реалните къщи са само приблизително прави (а погледнати от друго ниво въобще никакви прави не са - да речем от гледна точка на атомната физика) .
Абе то, в съвременното строителство май отвеса го ползват сравнително рядко, та къщите с вертикални стени и хоризонтални подове вече са на изчезване... Погледнете един нов строеж и тръпки ще ви побият. В някои отношения Наклонената кула в Пиза ряпа да яде.
Ааа, Голъм, ако ще си говорим така, то тогава да спомена, че самата мислимост на една идеална система като математиката в нашия напълно несъвършен свят може да значи, че все пак абсолютност съществува
А ако трябва да сме сериозни - от философска гледна точка истина няма (или поне още се мъчат да я открият със сигурност). От ежедневна такава за истината може мноооого да се спори, което пък от своя страна е доказателство колко субективна е тя
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
От ежедневна такава за истината може мноооого да се спори, което пък от своя страна е доказателство колко субективна е тя
Което обаче, така погледнато е не по-малко субективно. С други думи. това, че абсолютното не съществува е чисто субективно и следователно абсолютното съществува, ерго нищо не е вярно, но това твърдение също и т.н.- Софизми, мамка им!
Поради което Библията решава въпроса веднъж завинаги: 'Аз съм Пътя и Истината и Живота' и точка по въпроса:sm199:
Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
То и на мене това ми е горе-долу мисълта. Абсолютна истина естествено че няма, защото никога няма да узнаем крайния брой параметри, елементи и връзки на света.
При конкретните ситуации когато всичко е адекватно, тогава има истина, или по-точно адекватното на конкретната ситуация разбиране на човек за същата тая ситуация. От какви критерии - ми за физическите, технически, химически и пр.системи - от гл.т. на най-добрата им функция. За хуманитарните - пак така, ама тука имаме категорията ценност като критерий. Тя пак не е догма, защото се изменя, но е относително стабилна и такава трябва да се подържа, нещо като аксиома. А пък ценността вече е такава, когато помага на човешкото същество да направи това, за което е предназначено от природата.
Леле, ще ме заболи главата, ама така си е май.
gollum написа
Правите в реалните къщи са само приблизително прави (а погледнати от друго ниво въобще никакви прави не са - да речем от гледна точка на атомната физика) .
Точно, точно. Важното е да са достатъчно прави за ЦЕЛТА на системата. Пък ако ги погледнем внимателно, естествено, че не са прави, ами следват махмурлуковите амплитудни колебания на майсторската ръка
Mauser написа
Абе то, в съвременното строителство май отвеса го ползват сравнително рядко, та къщите с вертикални стени и хоризонтални подове вече са на изчезване... Погледнете един нов строеж и тръпки ще ви побият. В някои отношения Наклонената кула в Пиза ряпа да яде.
Ти мани другото, те взеха и да падат.
Sir Gray написа
..........самата мислимост на една идеална система като математиката в нашия напълно несъвършен свят може да значи, че все пак абсолютност съществува
Наистина. В математиката дали вече се спори за нещо? Сега се сещам, че не съм виждал истински спор между математици...
Last edited by ; 12-05-2005, 16:25.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Comment