Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Истината

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Истината

тази тема е за това какво е Истината ( Истина , Вярност , съответно и какво е Грешка )
    какво е Добро и Лошо
    какво е Нещо и какво е Нищо

и нека целия форум напъне философско материално-нематерилания си потенциал
    за изясняване на тези понятия]

С Грешката е лесно. Това е отклонение от очакваните резултати спрямо определена логика, обвързана с представата за Истината.
    Виж с Истината нещата са къде, къде по-сложни.
    Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
    Паисий Хилендарски

Comment

Истината е само отражение на обективната действителност в съзнанието на човека. Понятието "обективна истина" не е определяемо, тъй като човешкото съзнание е поначало субективно. Поради това не може да съществува и "абсолютна истина". Колкото до категориите "добро" и "лошо", нещата стоят аналогично. Или?

Comment

Е, все пак ясно е, че 2+2=4 и че някои неща не бива да се правят. Или ако ти казват, че съмва от запад по земните, разбира се, мерки, то да се допуска, че има истина в тая работа.

Или, важем е елемента "конкретност" - като се изяснят всички параметри на явлението, за него си има що годе ясно определено разбиране що е истина.

Comment

KG125 написа
          Е, все пак ясно е, че 2+2=4

Защо да е ясно ? Аз например не съм съгласна
          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
          Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Хъм, темата е леко... безсмислена, според мен. От философска гледна точка, истината може да бъде обявена за относителна, за всеобща и обективна или за напълно субективна. Може да е приравняване на външната реалност с вътрешната или пък обратното; може да е формално съответствие в рамките на изкуствена система (т.е., научна истина). Или пък субективно преживян акт на вяра, т.е., да постулира метафизична истина, противоречаща или скрита от видимата реалност. Въпрос на избор и на подход. Може да е "факт", т.е., потвърдено/постулирано чрез достатъчно широко убеждаване (или пък експертна оценка) събитие или феномен.
            Това важи още повече по отношение на етиката (т.е., добро/зло). Грешката от философска гледна точка е свързана с истината, та и за нея важи същото "ограничение" (или може би по-скоро обратното - прекалена свобода).
            Last edited by gollum; 09-05-2005, 19:03.

Comment

Хм, ако можехме да кажем що е истина, след хиляди години слепи аеди с песни щяха д ни превъзнасят
              Аз като завършен релативист ще кажа, че всичко е относително и няма нищо абсолютно.
              "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

"завършен релативист" звучи като изключително мръсна обида, подтикваща към вековна вендета до 9то коляно срещу този, който я е изрекъл
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

:mhehe:
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

За мен истината изобщо не е интересна категория, истината е в сферата на религията, а аз като homo academicus предпочитам категорията съмнение. А и трябва да се уточни какво е истина: съответствие с действителността, т.е. фактичност, съотвествие с формалната логика или вяра в абсолютното? Субектна ли е, предметна ли е, споделима ли е, абсолютна ли е?
                    Обичам древните, те са казали древните - истината е във виното

Comment

Хана написа
                      За мен истината изобщо не е интересна категория, истината е в сферата на религията, а аз като homo academicus предпочитам категорията съмнение. А и трябва да се уточни какво е истина: съответствие с действителността, т.е. фактичност, съотвествие с формалната логика или вяра в абсолютното? Субектна ли е, предметна ли е, споделима ли е, абсолютна ли е?
                      Обичам древните, те са казали древните - истината е във виното
                      От много истина глава боли. Нова поговорка! :sm113:
                      Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                      Паисий Хилендарски

Comment

Е, да, особено от сладката истина глава боли още повече. Но винаги след озарението .

Comment

Истината е само миг, всичко останало след това са анализи и оценки на този миг.

Няма добро или лошо, има само сравняване на степени на различни състояния.
                          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                          Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

какво е Нещо и какво е Нищо
                            ?%
                            Last edited by RAMMSTEIN; 09-05-2005, 19:37.

Comment

без съмненйе истина е че благодарение на тази тема почти заспах на работното си място ..

Comment

Working...
                              X