12 години. Кои са шестте ястребинчета? Интересното е, че и аз не си спомних!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Зададох въпрос на дъщеря ми,която е на
Collapse
X
-
fen написа12 години.Кои са шесте ястребинчета?Интересното е,че и аз не си спомних!
2005 сме.. не и задавай такива въпроси..
бтв .. с риск да се набутам в много глупава тема .. но..знае ли някой.. имало ли е в действителност такива деца .. защото да си призная честно .. съм склонен да повярвам че става въпрос за плоска комунистическа пропаганда.. предполагам все пак че е имало нещо което е послужило за основа на ''легендата'' но..
Comment
-
ЗА ЯСТРЕБИНЧЕТАТА
:rock: Да имало е такива деца, които са го отнесли покрай възрастните си родители. Но тук можем да си зададем идиотския въпрос: Коя възраст е подходяща за убиване. И каква трябва да е тази идея и вяра, и в какво, за да пожертваш живота си и този на децата си, за нея. В днешно време, като че ли няма такива идеи. Дали вече е отминало времето на идеализма и вярата!:1087:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
танкиста от Харков написа:rock: Да имало е такива деца, които са го отнесли покрай възрастните си родители. Но тук можем да си зададем идиотския въпрос: Коя възраст е подходяща за убиване. И каква трябва да е тази идея и вяра, и в какво, за да пожертваш живота си и този на децата си, за нея. В днешно време, като че ли няма такива идеи. Дали вече е отминало времето на идеализма и вярата!:1087:
ами ей на до каде я докарахме с толкоз идеализъм и вяра.. а и обикновено такива хора стават инструмент в ръцете на някой с по практично мислене..
така че...
Comment
-
Да отговоря на Даниц от icq:
Сега съм на 18, ама ми се живее още. Като стана на 50ина (живот и здраве) ще ми писне предполагам и тогава ще ме обесят в Шнапсберг за предателство като обербефелсхабер на Бирмахта, Шнапсвафе и Шнапсмарине щото бомбардирахме лондон с бурета и торпилирахме Ройъл Оук с торпедце "Загорка специал" (реклама - "всичко загаря"!)
Иначе казано:
Подпис: Вилхелм Шнапсщайн Кайтел, брат на Харви Кайтел, на човека камък, човека дявол и човека-паяк!
Comment
-
Erich Von Manstein написаДа отговоря на Даниц от icq:
Сега съм на 18, ама ми се живее още. Като стана на 50ина (живот и здраве) ще ми писне предполагам и тогава ще ме обесят в Шнапсберг за предателство като обербефелсхабер на Бирмахта, Шнапсвафе и Шнапсмарине щото бомбардирахме лондон с бурета и торпилирахме Ройъл Оук с торпедце "Загорка специал" (реклама - "всичко загаря"!)
Иначе казано:
Подпис: Вилхелм Шнапсщайн Кайтел, брат на Харви Кайтел, на човека камък, човека дявол и човека-паяк!
А по темата, защо пък ще питаш дъщеря ти, която е на 12 за такива неща?Едно, че от много време насам съвсем няма значение, второ, че е невъзможно да знае.
Comment
-
До полевата квартира, докладваме обстановката!
Липсват дисциплина у воиските, патос и хамбургери, свършва и какаото, а това вече надхвърля воинския ни дълг към фатерланда и фюрера
Язък за французойките, преминаваме към маневрена паника, виж за справка полевия устав от Йена!
Пратете бързо Фау 3, че имаме работа с 3 ешалона пикиращи съветски комисари от таджикски произход, които бъркат Европа с Баикало-амурската магистрала!
Хох, камараден!
шифровано
39459
35450
56788
30000
20000
10000
00000
алес капут
Comment
-
Силата на Гугъл
Цитата е от сайта на Български Антифашистки Съюз , клон Русе, на сайта има и снимките им.
ШЕСТТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА
Ястребино - синоним на фашистките зверства!
Едва ли ще има честен българин , чието сърце да не е трепне, запознавайки се с трагичните събития в
с. Ястребино на 19 декември 1943 година.
Трите деца Стойне, Иван и Надежда са от едно семейство - на бедния чакълджия Петър Калайджийски.
Най-малкият е Стойне - седемгодишен първокласник, роден на 18 декември 1936 година. Той още не може да изговаря буквата “р”, но е първенец на класа, чете най-изразително, изписва най-красивите букви, макар понякога да няма пари за тетрадка и молив.
Иван е деветгодишен, роден на 19 декември 1934 година. Съсредоточено и будно дете. Мечтае да стане машинист.
Най голяма е Надежда - дванадесетгодишна, родена на 16 ноември 1931 година, ученичка в първи прогимназиален клас. Мечтае да стане учителка. Двете по-големи дъщери на семейството са в града - слугуват на богатите, а синът Рангел е партизанин.
Димитринка Петкова Стоичкова е родена на
3 ноември 1932 г. Баща й е член на БЗНС. Братята и сестрите на осемчленното й семейство са поели вече своя път. Един от братята й - Стойне за последен път е бил в селото през декември 1940 г. Работи като градинар в Унгария и Чехословакия. Заради неизвестността му фашистките управници често измъчват семейството
Четири от невинните жертви на фашизма на Тузлушкото село Ястребино са от семейството на Иван Димитров. Две от тях са сестричките - близначки Ценка и Цветанка, родени на 5 март 1930 година.
След като завършили първоначалното си образование в Ястребино се записват в прогимназията в с. Любичево. Всеки ден , в студ, мраз и виелица децата ходят до съседното село и се връщат. Те знаят къде се укрива батко им Митко с другарите си и поддържат връзка с тях. Носят им храна, дрехи, информират ги за обстановката в селото.
Краят на 1943 година.
Неспокоен е Тузлушкият край. Ястребино е снабдителна база на партизаните от Омуртагския отряд, а за фашистите - опасно “комунистическо гнездо”. На Никулден -
19 декември 1943 г. многохилядна войска, полиция и жандармерия нахлуват в селото.
В дома на предания ятак и стар комунист Петър Калайджийски нахлуват въоръжени войници с натъкнати на пушките ножове. Подкарват цялото семейство - родителите с трите деца - Стойне, Иван и Надежда, към кметството.
Не е отминато и семейството на Петко Стоичков. В дома са бащата, майката и 11-годишната Димитринка, Митка, както я наричат. Отвеждат и тримата.
Полицаи нахлуват и в дома на Ценка и Цветанка. Отвеждат ги заедно с майка им и баща им.
Кметството на с. Ястребино е претъпкано от арестувани.
Разпитът не продължава дълго. Не трепва закоравялото сърце на озверения подпоручик К. Йорданов (учител по професия) . Въпросите в питащите очички на децата остават без отговор. Малцина освобождават.
Фашистите избират жертвите си - осемнадесет души, от които
шест деца!
След пладне ги извеждат извън селото. Край селската горичка ги спират и зловещ картечен изстрел ги покосява. Незасегнат между труповете остава Стойне. Зашеметен и уплашен, той моли да не го убиват. Жесток злодей стреля и детето пада мъртво.
Трагедията, разиграла се в Ястребино на 19 декември
1943 г., не е завършила. На следващата нощ убийците продължават гаврата с жертвите си. Изваждат набързо заринатите трупове и далеч от димящото село ги изгарят на клада, за да заличат престъпленията си.knowledge is power
Comment
-
fen написа(Зададох въпрос на дъщеря ми,която е на) 12 години. Кои са шестте ястребинчета? Интересното е, че и аз не си спомних!
Както знаем, Свети Седмочисленици са Константин Кирил и петимата му ученици Климент, Наум и Сава
Като въпрос с повишена трудност предлагам да се изброят 17 мига от пролетта, хем сезонът е подходящ.
Comment
Comment