Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зададох въпрос на дъщеря ми,която е на

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Зададох въпрос на дъщеря ми,която е на

12 години. Кои са шестте ястребинчета? Интересното е, че и аз не си спомних!
    Last edited by Док Холидей; 05-05-2005, 11:50.

А защо и задаваш този въпрос? Иначе и аз не знам ама аз и никога не съм ги знаел поименно.Виж Митко Палаузов е нарицателно вече
    knowledge is power

Comment

fen написа
      12 години.Кои са шесте ястребинчета?Интересното е,че и аз не си спомних!

2005 сме.. не и задавай такива въпроси..

бтв .. с риск да се набутам в много глупава тема .. но..знае ли някой.. имало ли е в действителност такива деца .. защото да си призная честно .. съм склонен да повярвам че става въпрос за плоска комунистическа пропаганда.. предполагам все пак че е имало нещо което е послужило за основа на ''легендата'' но..

Comment

Да, имало е в действителност такива деца. Но пък откъде дъщеря ти ще знае подобно нещо?

Comment

ЗА ЯСТРЕБИНЧЕТАТА

:rock: Да имало е такива деца, които са го отнесли покрай възрастните си родители. Но тук можем да си зададем идиотския въпрос: Коя възраст е подходяща за убиване. И каква трябва да е тази идея и вяра, и в какво, за да пожертваш живота си и този на децата си, за нея. В днешно време, като че ли няма такива идеи. Дали вече е отминало времето на идеализма и вярата!:1087:
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

танкиста от Харков написа
            :rock: Да имало е такива деца, които са го отнесли покрай възрастните си родители. Но тук можем да си зададем идиотския въпрос: Коя възраст е подходяща за убиване. И каква трябва да е тази идея и вяра, и в какво, за да пожертваш живота си и този на децата си, за нея. В днешно време, като че ли няма такива идеи. Дали вече е отминало времето на идеализма и вярата!:1087:

ами ей на до каде я докарахме с толкоз идеализъм и вяра.. а и обикновено такива хора стават инструмент в ръцете на някой с по практично мислене..
            така че...

Comment

Да отговоря на Даниц от icq:
              Сега съм на 18, ама ми се живее още. Като стана на 50ина (живот и здраве) ще ми писне предполагам и тогава ще ме обесят в Шнапсберг за предателство като обербефелсхабер на Бирмахта, Шнапсвафе и Шнапсмарине щото бомбардирахме лондон с бурета и торпилирахме Ройъл Оук с торпедце "Загорка специал" (реклама - "всичко загаря"!)

Иначе казано:
              Подпис: Вилхелм Шнапсщайн Кайтел, брат на Харви Кайтел, на човека камък, човека дявол и човека-паяк!

Comment

Erich Von Manstein написа
                Да отговоря на Даниц от icq:
                Сега съм на 18, ама ми се живее още. Като стана на 50ина (живот и здраве) ще ми писне предполагам и тогава ще ме обесят в Шнапсберг за предателство като обербефелсхабер на Бирмахта, Шнапсвафе и Шнапсмарине щото бомбардирахме лондон с бурета и торпилирахме Ройъл Оук с торпедце "Загорка специал" (реклама - "всичко загаря"!)

Иначе казано:
                Подпис: Вилхелм Шнапсщайн Кайтел, брат на Харви Кайтел, на човека камък, човека дявол и човека-паяк!
                Форумен хумор :weird:

А по темата, защо пък ще питаш дъщеря ти, която е на 12 за такива неща?Едно, че от много време насам съвсем няма значение, второ, че е невъзможно да знае.

Comment

До полевата квартира, докладваме обстановката!
                  Липсват дисциплина у воиските, патос и хамбургери, свършва и какаото, а това вече надхвърля воинския ни дълг към фатерланда и фюрера
                  Язък за французойките, преминаваме към маневрена паника, виж за справка полевия устав от Йена!

Пратете бързо Фау 3, че имаме работа с 3 ешалона пикиращи съветски комисари от таджикски произход, които бъркат Европа с Баикало-амурската магистрала!

Хох, камараден!

шифровано

39459
                  35450
                  56788
                  30000
                  20000
                  10000
                  00000
                  алес капут

Comment

Силата на Гугъл

Цитата е от сайта на Български Антифашистки Съюз , клон Русе, на сайта има и снимките им.

ШЕСТТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА

Ястребино - синоним на фашистките зверства!

Едва ли ще има честен българин , чието сърце да не е трепне, запознавайки се с трагичните събития в
                    с. Ястребино на 19 декември 1943 година.

Трите деца Стойне, Иван и Надежда са от едно семейство - на бедния чакълджия Петър Калайджийски.

Най-малкият е Стойне - седемгодишен първокласник, роден на 18 декември 1936 година. Той още не може да изговаря буквата “р”, но е първенец на класа, чете най-изразително, изписва най-красивите букви, макар понякога да няма пари за тетрадка и молив.
                    Иван е деветгодишен, роден на 19 декември 1934 година. Съсредоточено и будно дете. Мечтае да стане машинист.
                    Най голяма е Надежда - дванадесетгодишна, родена на 16 ноември 1931 година, ученичка в първи прогимназиален клас. Мечтае да стане учителка. Двете по-големи дъщери на семейството са в града - слугуват на богатите, а синът Рангел е партизанин.
                    Димитринка Петкова Стоичкова е родена на
                    3 ноември 1932 г. Баща й е член на БЗНС. Братята и сестрите на осемчленното й семейство са поели вече своя път. Един от братята й - Стойне за последен път е бил в селото през декември 1940 г. Работи като градинар в Унгария и Чехословакия. Заради неизвестността му фашистките управници често измъчват семейството
                    Четири от невинните жертви на фашизма на Тузлушкото село Ястребино са от семейството на Иван Димитров. Две от тях са сестричките - близначки Ценка и Цветанка, родени на 5 март 1930 година.
                    След като завършили първоначалното си образование в Ястребино се записват в прогимназията в с. Любичево. Всеки ден , в студ, мраз и виелица децата ходят до съседното село и се връщат. Те знаят къде се укрива батко им Митко с другарите си и поддържат връзка с тях. Носят им храна, дрехи, информират ги за обстановката в селото.

Краят на 1943 година.

Неспокоен е Тузлушкият край. Ястребино е снабдителна база на партизаните от Омуртагския отряд, а за фашистите - опасно “комунистическо гнездо”. На Никулден -
                    19 декември 1943 г. многохилядна войска, полиция и жандармерия нахлуват в селото.

В дома на предания ятак и стар комунист Петър Калайджийски нахлуват въоръжени войници с натъкнати на пушките ножове. Подкарват цялото семейство - родителите с трите деца - Стойне, Иван и Надежда, към кметството.

Не е отминато и семейството на Петко Стоичков. В дома са бащата, майката и 11-годишната Димитринка, Митка, както я наричат. Отвеждат и тримата.

Полицаи нахлуват и в дома на Ценка и Цветанка. Отвеждат ги заедно с майка им и баща им.

Кметството на с. Ястребино е претъпкано от арестувани.
                    Разпитът не продължава дълго. Не трепва закоравялото сърце на озверения подпоручик К. Йорданов (учител по професия) . Въпросите в питащите очички на децата остават без отговор. Малцина освобождават.
                    Фашистите избират жертвите си - осемнадесет души, от които

шест деца!

След пладне ги извеждат извън селото. Край селската горичка ги спират и зловещ картечен изстрел ги покосява. Незасегнат между труповете остава Стойне. Зашеметен и уплашен, той моли да не го убиват. Жесток злодей стреля и детето пада мъртво.

Трагедията, разиграла се в Ястребино на 19 декември
                    1943 г., не е завършила. На следващата нощ убийците продължават гаврата с жертвите си. Изваждат набързо заринатите трупове и далеч от димящото село ги изгарят на клада, за да заличат престъпленията си.
                    knowledge is power

Comment

fen написа
                      (Зададох въпрос на дъщеря ми,която е на) 12 години. Кои са шестте ястребинчета? Интересното е, че и аз не си спомних!
                      Предлагам също така да я питаш за петимата от РМС, тримата от запаса, тримата танкисти и кучето и за Свети Седмочисленици.
                      Както знаем, Свети Седмочисленици са Константин Кирил и петимата му ученици Климент, Наум и Сава
                      Като въпрос с повишена трудност предлагам да се изброят 17 мига от пролетта, хем сезонът е подходящ.

Comment

Ти внимавай, че аз наистина мога да ти кажа 17те мига ама после няма да смееш да ме погледнеш от смях, щото... дядо ти Манщайн и две е видял и двеста за 18 години. АХа!

Comment

bsb написа
                          ............... тримата танкисти и кучето ................
                          Ъъъъ Извиянвайте ама танкистите не бяха ли четирима :sm186: :sm100:
                          may the Force be with you

Comment

те трима се виждат - един кара танка.

Comment

Han Solo написа
                              Ъъъъ Извиянвайте ама танкистите не бяха ли четирима :sm186: :sm100:
                              Четирима са, но понеже не съм гледал филма, ми е простено. Объркал съм се с "три танкиста, три веселых друга, экипаж машины боевой".

Comment

Working...
                              X