Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сите татаре наедно!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    И на тях не им е лесно в кръстосаният огън от пропагандна намеса на чуждестранните интереси
    Както и да е ... ето нещо на което да се посмеете или може би трябваше да го пусна в Майтапи
    беседа в уикипедия на тема Реп. Македония на македонски диалект

    Comment


      #32
      смешки, да, но те учат една толкова фрагментарна история, че като говорят за Св. Наум и Климент, не знаят кой е бил княз тогава. Нещо като да питаш наши средношколци, кой е бил султан по време на Карпошовото или Чипровското въстания... тогава какво странно има, че бъркат Кубер с Кубрат, за тях е един и същи човек, нападения върху Македония, бабини дивитини на поцинковано тасче

      Comment


        #33
        Гражданството е юридическа категория и се урежда със закони, доката националното самоопределение и етническата принадлежност са социални, донякъде културни и исторически категории. Гражданство се придобива по реда на закон и обикновено в 90% от случаите по наследство или по други семейни причини. Поне за България доколкото знам имаш право да станеш български гражданин, ако някой от родителите е български гражданин - такъв е случаят с Люпчо Георгиевски. Дали той или други български граждани се самоопределят като българи национално или етнически е съвсем отделен въпрос и няма отношение към притежанието на български паспорт.
        А по повод на това какво пише в македонската преса и за претенциите на македонските историци: ако човек се запознае с българската преса и историческите дълбокомислия на хора като Зиези, Волен Сидеров и Божидар Димитров (историк), то също може да се съсипе от смях и подигравки. Има и нормално мислещи македонски историци, които не извеждат македонската история от Филип и Самуил (слабо познати в България), има и много мегаломани. И при нас има и нормално разсъждаващи историци и хора, има и безброй крясъци за България на 3 морета. Така че да не гледаме толкова в чуждата градинка, след като и нашата е пълна с плевели.

        Comment


          #34
          Какво значи "чужда градинка"? Баба ми беше от Скопие ?! На Любчо К, мой приятел от Скопие, майка му е от София? Как я правите разлика между "нас" и "тях"? По гражданство ли? Или по наречие?

          Comment


            #35
            А ти как мислиш, как се прави тази разлика? И кой я прави? Ами ние самите. Тези мнения тип "ха ха вижте ги тъпите македонци какво са написали" "ония македонци заблудени и пр. и пр." белег на какво са според теб? Аз по-христоматийно демоснтриране на мислене, което различава "нас" от "тях" не познавам. Мислене, което акцентира, даже не то натъртва върху разликите. Как те са "Други", те не са като нас. В мисленето си, дълбоко вътре в нас, мнозинството българи отдавна са направили разликата и възприемат македонците не като българи, а като чужди. Те са чужденци. Да знаеш за по-травестирано и същевремено пълнокръвно и реално признаване на една чужда нация от това? И на всичкото от горе да се посмеем, моля ви се! Много смешно, няма що.
            Затова ме дразнят и всички тези патриотарски теми, които се пръкват постоянно, затова ме дразни и Божидар с неговите спорове с огледалните му двойници от Скопие. Неговото е също 100% проява на мисленето, което класифицира македонците вътре в главите ни като "други". И също така разбира се и проява на национално-комплексарското ни мислене. Ханс го беше написал много хубаво в една друга тема, колко по-смислено би било да се занимаваме с утвърждаване на нашето историческо наследство, вместо да легитимираме тяхното (като стойност и като "другост" така както прави Божидар.

            Ето тук прилагам една част от мнението на Ханс, което издирих из форума
            Ако историографията ни се бе заловила с налагането на своята версия, а не с подкопаването на чуждата, нямаше ли да постигне доста по-сериозни успехи? Може едното да е по-трудно, но е и по дълготрайно и по-убедително. Но не професорите тичат да пишат книжки с вестникарски заглавия, защото така е по-лесно, така не се налага да ровиш в разни прашни неща и да отстояваш собствена версия.
            Recalibrating my lack of faith in humanity...

            https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

            Comment


              #36
              Ми за това говоря, смешно е, имаме министър-председатели оттам, държавници,у литератури, до църквата Света София чичо Яким продава, племеник на Андрей Ляпчев, дърпа те за ръкава и ти сочи снимката му вътре в самопослугата и вика, знаеш ли кой е този и ти намига. На 20 км от Охрид е Ресен, оттам е Симеон Радев, дет се вика, оттам са сумати строители на съвременна България. Айде в кофата, ние-те

              Comment


                #37
                Май на следващата голяма сбирка на форума от цялата страна (такава май имаше за последно на Великден 2005 г.) ще трябва да поканим и Божидар Димитров ще има много спорове пък може и да дойде.
                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

                Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

                Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

                Comment

                Working...
                X