Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой според вас е най-много и най-несправедливо ощетеният народ и държава?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ещандарте88 написа
    Dinain, наистина много турци "са били ощетени да оставят родните си места в България".Обаче фактът, че турците са били ощетени, не означава сам по себе си че българите не са или не биха могли да са.
    Предполагах (а може ни не), че ще се досетиш колко е безмислено понятието "ощетени" в историческия аспект - от една страна разпространено е вярването, че "животът/страданието няма цена", от друга страна реалността показва че има и то твърде спекулативна - всякаквите държавни, частни, лични репарации, обезщетения, застраховки живот и т.н и т.н.

Как може да се определи дали един народ е "ощетен"? Ако говорим само за насилствени преселения, то след ВСВ 2.5 милиона немци са били изселени от Прусия (тогава вече Полша) - те "ощетени" ли са?

Именно.СССР "евакуира" една народностна група от дадена територия.Аз лично, а вярвам и повечето хора по земята, биха нарекли това "ощетяване" спрямо финландския народ.Ако ти го наричаш по друг начин, моля, нека да го чуем!
    Не си спомням дали финландците по собствено желание напускат съветската територия или са насилствено изгонени от руснаци, но фактите са че 300 000 население, което е било там, днес е във Финландия. Ти твърдиш, че това е "ощетяване". Аз мога да твърдя, че финландците сами са си виновни, защото са нападнали СССР заедно с немците и е техен проблем че са загубили войната...? Руснаците, убити от финландци през периода 1941-1944, те "ощетени" ли са?

Пламен Стабров написа
    1. Българи - заради това, че не сме в обединени в една държава.
    Пламене, ще извиняваш, ама по този критерий кюрдите, евреите и циганите трябва да се състезават за първото място, а не българите
    Last edited by Dinain; 15-06-2006, 15:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Добре!

Comment

Финландците по собствено желание напускат въпросните територии (не им се живее в СССР). Не че това има кой знае какво значение.
        Въпросното немско население е изселено от Източан Прусия (впорчем, мисля че и там не става въпрос за насилствено изселване, а за преселване по собствено желание, под влияние на ситуацията (впрочем, тук може и да греша)).

По повод на "най-най-ощетените", това ще са различни народности, които са вече напълно заличени все пак.

Comment

Защо не приемам че най-ощетени от съдбата са народи като хуни,авари,хазари,печенези,кумани и много други които са изчезнали от картата на света?Дори най-малките реално съществуващи в момента народи имат все някаква переспектива за развитие за разлика от гореспоменатите.

Comment

Голъм, и аз нещо такова помня, че немците по собствено желание напускат Полша, Чехия и Словакия. То е разбираемо, едва ли са били особено популярни сред местното население

Относно "най-най", аз се отнесох само до критерия на Пламен Стабров - за мен марсианците все още оглавяват класацията и никой не може да ми промени мнението

Comment

Защо не приемам че най-ощетени от съдбата са народи като хуни,авари,хазари,печенези,кумани и много други които са изчезнали от картата на света?
              По повод на "най-най-ощетените", това ще са различни народности, които са вече напълно заличени все пак.
              Ако някой се наеме да сравнява целенасочено и умишлено избити членове на етнос или народ с икономически, културно или държавно асимилирани етноси или народи, аз не се наемам. Вярно, куманите ги няма никакви сега, а арменците са налице, макар и в силно намален състав, но двете са несравними и в преносния, и в буквалния смисъл на думата.

Comment

Estandarte88 написа
                ...и повечето хора по земята, биха нарекли това "ощетяване" спрямо финландския народ.
                А сега се опитай да го сравниш дали е по-голямо или по-малко или по-справедливо или по-несправедливо спрямо подобно събитие в историята на друг народ. На Финландците по-малко или по-несправедливо ли е отколкото на Гърците примерно (Които също като нас имат провален национален идеал - имат само частичен еносис, нито Константинопол си е техен, нито Смирна и прилежащите и области, нито Кипър, нито Северен Епир, нито Синоп, нито Трапезунд - да продължавам ли ?) или спрямо нас Българите? Или спрямо Германците? Или спрямо Евреите? Или спрямо Кюрдите? Или спрямо Унгарците? Или спрямо Хотентотите и Хереро, които са на 80% унищожени? Или спрямо Малгашите? Или спрямо Маорите? Или спрямо Арменците? Или спрямо Турците? Или спрямо .......
                списъкът може да бъде продължен до безкрайност, поради липса на критерии за обективна оценка (повтарям себе си и другите - Голъм, Лонганлон и т.н. ). И в такъв случай за какво може да послужи тази анкета?
                За преглед на това доколко сме субективни? Че тя дори и това не мери!
                За това как ние българите гледаме на собствената си история? Това пък съвсем не може да го зарегистрира такава анкета.
                За забава? На мен определено темата ми е дразнещо скучна и никаква забава не ми носи - забава имаше само покрай марсианците.
                Темата ми се стува малко тип геймърско сравнение в типа форуми образували се покрай някоя псевдоисторическа компютърна игра.
                И въпросът не е в това дали си въобразяваме че правим нещо сериозно или не, а че много от нас тук сме сериозни хора и здравия ни разум се бунтува с/у подобни безмислици. Поне аз така виждам нещата. И най-добрия начин да се реагира на такова нещо е с чувство за хумор ...което пак ме връща на стария ми въпрос -Къде отидоха марсианците?
                just kidin'
                Last edited by albireo; 15-06-2006, 15:56.
                Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

А пък аз гласувах за "други" и визирам папуасите. Не стига, че горките са ощетени с цвета на кожата си от раждането, после 200-300 години са дискриминирани от разни бледолики дяволи, ами и някакви мисионери им отнели такова непреходно за един народ нещо като националната кухня.
                  Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

Odzava написа
                    ...ами и някакви мисионери им отнели такова непреходно за един народ нещо като националната кухня.
                    :nworthy: :nworthy:
                    Ето ......ето това вече е истинска трагедия. Не могат вече да правят мисионери на кай-кай и това си е....мъка
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Към Немейската Хидра: мисля, че тази тема спокойно може да се инкорпорира към ето тази. Направо много добре пасва след последния въпрос на анкетата: след най-надарените следва въпрос и за най-ощетените.

Comment

albireo написа
                        :nworthy: :nworthy:
                        Ето ......ето това вече е истинска трагедия. Не могат вече да правят мисионери на кай-кай и това си е....мъка
                        Мда... то си е било трагедия. Прочетете Джек Лондон, мисля беше "Под палубната тента", където една стара папуаска обяснява на мисионера, който я изповядва на смъртния одър, че нейното послядно желание е да оглозка сварена ръка на дете. Пфууу....
                        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

Гласувах за Българите защото наистина не е честно да си такъв , че да се ощетяваш повече сам отколкото отвънка да те ощетяват :lol:
                          Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Към списъка с "ощетените" можем да добавим също и монголците.

Интересно ми е доколко самите Ощетени народи наистина смятат себе си за такива или това е типично само за някои, като нас българите например.

Comment

Това, че не можем да определим критериите, по които да се познае степента на ощетеност на един народ, не значи че няма ощетени народи. Warlord ни пита за нашето субективно мнение, надали иска от нас математически разбор.
                              Да се запитаме по друг начин. Кои са най-неощетените народи. Тези, които живеят изцяло в своя държава, даже държавната им територия покрива и други народи, които последните сто години са печелили всички водени от тях войни. Народи, чието население само е нараствало без резки спадове, чиято територия единствено е растяла, благосъстоянието на населението се е покачвало през цялата история. Избройте ги. Останалите какви са?
                              http://mamkamu.blog.bg/
                              http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Тези, които живеят изцяло в своя държава, даже държавната им територия покрива и други народи, които последните сто години са печелили всички водени от тях войни. Народи, чието население само е нараствало без резки спадове, чиято територия единствено е растяла, благосъстоянието на населението се е покачвало през цялата история.
                                Че какъв подобен народ познаваш?

Comment

Working...
                                X