По време на посещението си в Северна Гърция Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей се обърна към македонците. На церемония по откриването на бюст на Филип Македонски в град Яница, патриарх Вартоломей I подчерта, че Македония и нейната история винаги са принадлежали на гърците . "Отеческото и неоспоримо наследство на вашата идентичност предизвиква у някои огромна завист, която ги подтиква настойчиво да се провъзгласяват за потомци на гръцките македонци и да извращват историята", каза Цариградският Вселенски патриарх, визирайки населението от съседна Република Македония.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво мислите
Collapse
X
-
Гост
Тия изостават от общоевропейските ценности драматически. А Негово Светейшество се произнася като грък, а не като Вселенски патриарх, с което дискредитира институцията.
Comment
-
Гръцкия Патриарх или не знам кой друг, но някой просто трябва да бъде бит! Тва мисля аз по въпроса.
Гърците, колкото и да им е неприятно се натъкнаха на основен проблем - техните спорове с днешните македонци разпалиха интерес у хората за ревизионизъм. Не съм специалист, но доколкото съм запознат с материала върху Александър, има голяма възможност той и македонците му да са били елинизирани траки, илири или някви там диви балканци живеещи в периферията на елинския свят.
Линка с модерните, демек наще, македонци е смешен - там няма никакъв исторически или културен континюитет. Генетично обаче е хипотетично възможен, както ние и част от гърците имаме тракийски гени.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Гост
Светиня му не случайно се е нарекъл вселенски, сиреч имам апетит към цялата вселена. Иначе както вече стана дума, Александър многократно се е отграничавал от гърците. Пък и никой античен автор не е считал античните македонци. Но казват, че Македония е била отцепила се провинция на Тракия - тъй да се каже това е първата сецесия.
Comment
-
Незнам дали е бил тук преди 10.11.89г.,но според мен или се е объркал, или сценария му е писан от нечии подръжници..., или просто е говорел това, което мисли....има доста варианти,но Hellcat е прав това тряя да ни го разяснят "специалистите по църковните проблеми"По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
--- Цицерон ---
Comment
-
Гост
Защо специалисти - човека е скромен, само Македония. За предшествениците му не само цяла Македония, ами цяла България е принадлежала на гърците. Тенданцията е добра - претенциите стават все по-малки.
Comment
-
Galahad написаСветиня му не случайно се е нарекъл вселенски, сиреч имам апетит към цялата вселена. Иначе както вече стана дума, Александър многократно се е отграничавал от гърците. Пък и никой античен автор не е считал античните македонци. Но казват, че Македония е била отцепила се провинция на Тракия - тъй да се каже това е първата сецесия.
Това не сме ли го дъвкали вече? Доколкото си спомням и Тукидид и Херодот и Хезиод посочваха, че македоните са част от гръцките племена, отделили се сравнително рано от общата преселничшеска вълна. А Александър от страна на майка си е първокслане грък, а от страна на баща си е 1/2. Така че с 3/4 гръцка кръв, освен по самооопределяне, много трудно би станал само македонец. Все едно да казваш, че Борис 3 е българин, защото е роден в България."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Гост
Мда, ама какво е общото между днешните македонци и Александровите остава загадка даже за будната гръцка мисъл.
Comment
Comment