Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво мислите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Какво мислите

    По време на посещението си в Северна Гърция Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей се обърна към македонците. На церемония по откриването на бюст на Филип Македонски в град Яница, патриарх Вартоломей I подчерта, че Македония и нейната история винаги са принадлежали на гърците . "Отеческото и неоспоримо наследство на вашата идентичност предизвиква у някои огромна завист, която ги подтиква настойчиво да се провъзгласяват за потомци на гръцките македонци и да извращват историята", каза Цариградският Вселенски патриарх, визирайки населението от съседна Република Македония.
    Коментари?
    Last edited by Avatarx; 19-09-2005, 19:22.
    Проблемът на форума :damnyou:

    "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
    Паисий Хилендарски

    #2
    С какво предишното ми мнение наруши форумния правилник?

    Comment


      #3
      Тия изостават от общоевропейските ценности драматически. А Негово Светейшество се произнася като грък, а не като Вселенски патриарх, с което дискредитира институцията.

      Comment


        #4
        Гръцкия Патриарх или не знам кой друг, но някой просто трябва да бъде бит! Тва мисля аз по въпроса.

        Гърците, колкото и да им е неприятно се натъкнаха на основен проблем - техните спорове с днешните македонци разпалиха интерес у хората за ревизионизъм. Не съм специалист, но доколкото съм запознат с материала върху Александър, има голяма възможност той и македонците му да са били елинизирани траки, илири или някви там диви балканци живеещи в периферията на елинския свят.

        Линка с модерните, демек наще, македонци е смешен - там няма никакъв исторически или културен континюитет. Генетично обаче е хипотетично възможен, както ние и част от гърците имаме тракийски гени.
        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

        Злобата крепи човека, а мързела го грози!
        (собствен патент)

        Comment


          #5
          Светиня му не случайно се е нарекъл вселенски, сиреч имам апетит към цялата вселена. Иначе както вече стана дума, Александър многократно се е отграничавал от гърците. Пък и никой античен автор не е считал античните македонци. Но казват, че Македония е била отцепила се провинция на Тракия - тъй да се каже това е първата сецесия.

          Comment


            #6
            Нека специалистите по църковните проблеми ни осветлят по въпроса за статута и правомощията на на този Божи служител. Не беше ли той на посещение в София преди преди "революцията" от 10.11.1989г. ?
            SEMPER AGRESSUS

            Comment


              #7
              Незнам дали е бил тук преди 10.11.89г.,но според мен или се е объркал, или сценария му е писан от нечии подръжници..., или просто е говорел това, което мисли....има доста варианти,но Hellcat е прав това тряя да ни го разяснят "специалистите по църковните проблеми"
              По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
              --- Цицерон ---

              Comment


                #8
                Защо специалисти - човека е скромен, само Македония. За предшествениците му не само цяла Македония, ами цяла България е принадлежала на гърците. Тенданцията е добра - претенциите стават все по-малки.

                Comment


                  #9
                  Galahad написа
                  Светиня му не случайно се е нарекъл вселенски, сиреч имам апетит към цялата вселена. Иначе както вече стана дума, Александър многократно се е отграничавал от гърците. Пък и никой античен автор не е считал античните македонци. Но казват, че Македония е била отцепила се провинция на Тракия - тъй да се каже това е първата сецесия.

                  Това не сме ли го дъвкали вече? Доколкото си спомням и Тукидид и Херодот и Хезиод посочваха, че македоните са част от гръцките племена, отделили се сравнително рано от общата преселничшеска вълна. А Александър от страна на майка си е първокслане грък, а от страна на баща си е 1/2. Така че с 3/4 гръцка кръв, освен по самооопределяне, много трудно би станал само македонец. Все едно да казваш, че Борис 3 е българин, защото е роден в България.
                  "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                  Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

                  Comment


                    #10
                    Мда, ама какво е общото между днешните македонци и Александровите остава загадка даже за будната гръцка мисъл.

                    Comment

                    Working...
                    X