Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Район на Двойни-враждуващи държави

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ако сам не си помогнеш няма кой да ти помогне.

А за румънците, нито аз, нито моите предци са видяли нещо хубаво от тях за да изпитвам и най-малко уважение към тях.
    Last edited by Warlord; 21-06-2005, 01:06. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
      Само не ми е ясно кое им е великото, освен великата им жажда за кръвта на по-слабите.
      Това, че нацията е "въобразена общност" и че национализма трябва да остане в историята, не ми се ще да го коментирам, ше стане страшно!
      Ами за доста повече и най-важното за по-важни неща някои страни са станали велики. Ако не сме в състояние да проумеем това, значи и че не сме в състояние да видим по-надалеч от собствения ни Български нос, а такова късогледство съвсем не ни помага в днешно време. В една друга тема, която преди време тръгна общо взето в същата посока, перефразирах един голям български учен (и изключителен националист при това) - Стефан Попов - "хубаво е да разберем, че светът за нас започва с България, но не свършва с нея". Препоръчвам ти "Българската идея" и "Безсъници" ако досега не си имал досег с тези книжки. Пък след това и "Идеята за Европа през вековете" - всичките негови. Тогава би могъл и да погледнеш по малко по-различен начин на Европа.
      И вземи се изкажи, но се постарай да не "стане страшно", макар и да подозирам, че страшното ще е по-скоро буря в чаша вода. Опитай се да разглеждаш национализма абтсрахирайки се до колкото можеш от конкретния български контекст. Това си е идеология, и като такава подлежи на естествени процеси на зараждане, подем, апогей (от последиците на този апогей дълго време страда и още дълго има да страда цяла Европа и не само тя) и в крайна сметка на отмиране.
      А терминът "въобразена общност" не съм го измислил аз, а е въведен от едни доста мастити учени, занимаващи се с обществени науки. Така че давай по-внимателно, че в такава дискусия ще стъпваш на много тънък лед
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Warlord, не отричай априори мненията, които не са съгласни с твоето. Всъщност, направи усилие да ги разбереш, преди да се заканваш да коментираш "страшно". Виждам, че с плам се втурваш да водиш спор, което е хубаво и само мога да ти кажа браво за това, колкото повече хора вземат присърце съдбините на отечеството, толкова по-добре. Не е толкова просто обаче, да бъдеш патриот без да си шовинист и съседомразец, както и да размислиш обективно над понятия, които са заредени с емоции и лично отношение. Подозирам, че си в тази възраст, когато опиянението от прочетените и допадащи ти идеи (замислял ли си се, че това е корена в думата идеология?) често замъглява вижданията и пречи за безспристрастното обсъждане на плюсовете и минусите. Имай предвид, че това не е форума на дир.бг или друго подобно място, и макар ентусиазма да се толерира, това което в крайна сметка тежи тук са позициите, аргументирани по подобаващ начин и подкрепени с факти. Надявам се интереса ти към историята да не те напуска и не забравяй, че целта на това да знаем какво са вършили тези преди нас е да успеем да се движим напред без да повтаряме грешките им.
        knowledge is power

Comment

albireo написа
          Аз никак даже...стига да не разчитаме само на такъв тип финансова помощ, никак не се чувствам като такъв, защото това не са подаяния. И румънците не са мамалигари! Хубаво е да го разбереш това, както е хубаво и някои сред тях (румънците) да разберат, че ние не сме цигани. Колко пъти си се замислял, за това какъв е нашият образ в очите на съседите ни?
          За да не разводнявам темата - парите от ЕС са преразпределение на бюджета им - т.е връщат ни нашите вноски и още малко.

А за големия пазар да не говорим.
          Сега няма да правим референдум за или против ЕС нали?

А само за справка - Румъния има къде по голям БВП от нас и по голямата част от хеад офисите на фирмите работещи в Бг е в Румъния.
          Пример - Проктъл енд Гембъл.

А за да се върна на темата - окрупняването и единението е пътят на развитие. Всякави призиви - България на три морета, по пет на нож и тнт са.... глупави на фона на сегашната глобализация.
          Скоро сме на път да станем на... (колко морета мият Европа?)
          http://www.bukvite.com

Comment

Имам чувството, че се опитвате да ме успокоявате и поучавате като батковци - малък заблуден хлапак. Аз обаче имам утвърдени идеи и позиции, които не подлежат на промяна. За национализма и ползата от него явно ще трябва да направя отделна тема, въпреки че както изглежда тук никой не ме подкрепя.
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Хм, всяка "утвърдена идея, неподлежаща на промяна" е чист фанатизъм, ще ме извиняваш А от фанатици най-малко има нужда България, че и света като цяло.
              За голямата и всеобща тема "национализъм" из форума има поне десетина теми, разгледай малко ако ти е интересно и може директно някоя от тях да продължиш, няма смисъл от нова (да не претрупваме с теми).
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Не точно фанатизъм, бих го нарекъл вяра. Но както и да е, аз смятам, че мога да бъда полезен.

Румъния има по-голям БВП, защото е по-голяма, но по БВП на глава от населението сме пред тях.

Sherlock написа
                Warlord, не отричай априори мненията, които не са съгласни с твоето. Всъщност, направи усилие да ги разбереш, преди да се заканваш да коментираш "страшно". Виждам, че с плам се втурваш да водиш спор, което е хубаво и само мога да ти кажа браво за това, колкото повече хора вземат присърце съдбините на отечеството, толкова по-добре. Не е толкова просто обаче, да бъдеш патриот без да си шовинист и съседомразец, както и да размислиш обективно над понятия, които са заредени с емоции и лично отношение. Подозирам, че си в тази възраст, когато опиянението от прочетените и допадащи ти идеи (замислял ли си се, че това е корена в думата идеология?) често замъглява вижданията и пречи за безспристрастното обсъждане на плюсовете и минусите. Имай предвид, че това не е форума на дир.бг или друго подобно място, и макар ентусиазма да се толерира, това което в крайна сметка тежи тук са позициите, аргументирани по подобаващ начин и подкрепени с факти. Надявам се интереса ти към историята да не те напуска и не забравяй, че целта на това да знаем какво са вършили тези преди нас е да успеем да се движим напред без да повтаряме грешките им.
                Аз не отричам мненията на другите, признавам и уважавам на всеки правото на мнение. Но както виждаш и мен вече ме заклеймиха като безполезен фанатик живеещ с остарели идеи. Малко ми е трудно обаче да разбера повечето от останалите. Как може да се надяваме някой друг да ни оправи (ЕС, НАТО) и безусловно да се оставяме в техните ръце, това е безумно. За да се аргументирам обстойно обаче ще трябва да го направя в някоя отделна тема.
                Last edited by Warlord; 21-06-2005, 15:35. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                (\_/)
                (°_°)

Comment

Хм, никой не те заклеймява, цитираните от Сър Грей твои думи ще се съгласиш, че са доста близо до определението за фанатизъм, или, ако те притеснява тази дума, може би разпаленост и страст, които не помагат много в разумния критичен и аргументиран диалог. Неслучайно ти напомням връзката идея - идеология, а ти сам намесваш вярата. Идеологиите са един вид вяра, и като такива доста често отричат критичния поглед върху техните принципи за сметка на пламенното им пропагандиране като единствена истина. Това е докарало повече проблеми на цивилизацията ни, отколкото всички идеологии претендират, че ще решат, оттук и предпазливостта, която забелязваш в хората тук. Повярвай, доста хора са идвали във форума през тези две и половина години, водени от подобен на твоя плам, и винаги когато е опирало до аргументи и факти, са стъпвали на тънък лед, както сполучливо се изрази albireo. Затова надявам се ще извиниш това отношение, което си доловил, но то е съвсем нормално за всеки тук, влизал в спор с многобройните иделогизирани поддръжници на всякакви разнообразни -изми
                  Last edited by Sherlock; 22-06-2005, 02:59.
                  knowledge is power

Comment

Разбира се , тенденцийте са към глобализация , обединена Европа и т. н. ... Поне видимите. Одата на радостта , единна валута , граници , съществуващи само на картата. Всякакви зловредни идеологий са в миналото ... Почти Божието царство на земята.

Това вече е било и в миналото , и винаги е свършвало с изваждането на първия меч. Аз искрено се надявам да продължи още много , много време. Колкото се може повече.

А Балканският полуостров ... През 1945 година Босна беше вкарана в хладилника. Няколко десетилетия взаимото изтребване беше замразено , израснаха нови поколения. Официалната идеология ,,братство и единство" изглеждаше вечна , ако някой споменеше думата война , биха му се изсмяли. И тогава някой извади щепсела на хладилника. И кланетата започнаха от там , от където бяха спряли - от 1945 година , и дори от по-рано , защото обсадата на Сараево беше почти класическа такава от средновековен тип.

Давам пример с БиХ , защото тя е типичен пример за нашите географски ширини. Сега Балканските войни от 90-те години на миналия век са минало , а някой от актьорите , участвали в тази кървава драма , отговарят за делата си пред Международният трибунал в Хага (който някои хора сравняват с Нюрнбергският процес , a други казват и за двата трибунала , с широка усмивка - ,,Горко на победените" .) Разбира се , на времето не е имало Интернет , и заседанията на Нюрнбергският трибунал не са се излъчвали в мрежата на живо , както сега - Трибунала в Хага.

В момента Балканите са в ,,хладилника" .

Местните политици редовно си стискат ръцете по всевъзможни регионални конференций. В устата на всички е обединена Европа. Крайно време било да загърбим ,,балканските историй" и да се интегрираме в ,,голямото европейско семейство". А на практика огромно количество хора ги сърбят ръцете да ,,извадят щепсела".

Голям брой тежки проблеми очакват своето решение.

В същата тази БиХ очакват назначаването на нов ,,вицекрал" (върховен представител на ООН на мястото на Педи Ашдаун , британец , роден в Индия.) Дейтънското споразумение изглеждаше като взаимен компромис , който спря войната , но не предлага перспектива за по-нататъшното развитие на много странното образувание - 3 народа , два ,,ентитета" (Република Сръбска и Босненско-Хърватска Федерация) , множество кантони - за което никой не си прави илюзий , че ще просъществува дълго време. Вчера завърши есхумацията на поредната масова гробница (край град Зворник) , на ред е следващата такава (край град Братунац). Босненските сърби и босненските хървати не крият , че искат да се присъединят към държавите - майки , бошняците - напротив , настояват за превръщането на БиХ в унитарна държава и за ликвидирането на ,,ентитетите" , най-вече на Република Сръбска. Рано или късно натовските войници ще трябва да се изтеглят от там. Въпросът е - какво следва след това ... ?

Наесен започват преговорите за определяне на окончателният статут на Косово. Сърбите не искат и да чуят за независимост на своята провинция , а албанците трупат оръжие и открито говорят , че ако не получат косовска държава , всичко започва отначало. Разговорите ще се водят с участието на т. н. ,,Контактна група" , тоест същите столици на същите Велики сили ...

През пролетта на следващата година се очаква провеждането на референдум в Черна Гора за обявяването и за независима държава. Сърбите настояват в него да вземат участие и черногорците , които живеят в Сърбия. Сръбският премиер занесе в Брюксел списък с няколкостотин хиляди черногорски граждани , с постоянен адрес в Сърбия. В Подгорица това беше посрещнато с ярост , и беше направен коментар , че сърбите нищо ново не са научили от събитията през 90-те години. Черногорският премиер заяви , че съдбата на държавата му не може да се решава извън границите и.

Контролът на македонското правителство върху западната част на страната е формален , отлично е известно кой командва там. Местен албански фактор наскоро направи изявление за ,,Скопие - главният град на косовският вилает."

За тенденцийте във Войводина и Санджак вече сме говорили не веднъж.

Един босненски коментатор написа в местна онлайн медия следното. Ако натовските войници се изтеглят от БиХ сутринта , на обяд Босна трябва да влезе в Европейският съюз. Защото иначе ситуацията би била ясна ...

На фона на всичко това сигналите , идващи от Брюксел в момента ... Не напразно Шрьодер предупреди в Бундестага (своята опозиция , и не само нея) , че преустановяването на разширяването на Европейският съюз ще тласне балканските народи към национализма. Аз силно се надявам , че всевъзможните ,,хладилни техници" от региона ще си дадат сметка , до какво могат да доведат техните експерименти. Един лондонски институт наскоро представи свой проект за ,,окончателно" прекрояване на границите на Балканите , с цел осигуряване на мир и стабилност. Според мен , уникално некомпетентна работа. Но пореден показателен пример , как изглеждат нашите географски ширини от Лондон и не само от там ......
                    Hannibal ante portas.

Comment

Браво, Човек, хубав текст! :tup: :tup:

@Warlord - ок, друга дефиниция за фанатизъм: втълпена вяра, заменила способността и желанието на индивида за собствена преценка Не, това на майтап. Основното го е казал Шерлок вече, аз само ще добавя - всяка идея, всяка мисловна конструкция дори ако щеш, ако в един момент се приеме за абсолютно и неотменно вярна и престане да бъде непрекъснато и във всеки един момент подлагана на преразглеждане и нова преценка, е осъдена мигновено да изостане от развитието на околната среда и да се превърне в изкуствен съсирек, водещ само проблеми. Какво значи това за национализма? Наистина дълга тема, но накратко това е толкова тясна пътека в момента, от двете страни на която лежат толкова дълбоки пропасти, че специално по тази тема трябва не по два, ми по десет пъти да премисляме преди да режем. И затова реагираме така, когато се споменават с такава лекота "вяра" и "идеология" в този контекст.
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
                      X