Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво искате от следващото правителство?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Какво искате от следващото правителство?

Хрумна ми преди време да пусна такава тема, но ме домързя. Днес, по случайност, попаднах на "Пътеводител на политическия стопаджия"(цъкни на заглавието). Идеята е: отговаряте на няколко въпроса и чудото ви казва коя партия покрива вашите изисквания.
    Та, ми е чудно какво искате да се направи, но конкретно и как, а не "световен мир, всички да имат пари и оркестърът да свири". Също така да няма взаимноотричащите се желания, защото стократно увеличение на бюджетните заплати и плосък данък от 3% не вървят заедно.
    Не е нужно да се ограничаваме само по въпросите от програмката, но тя подсеща за повечето от най-важните неща. Темата я пускам повече с идеята да напишем какво искаме, а не толкова за конкретните партии, тъй че няма нужда да повтаряме "Бе те обещават, ма дали ще го направят...". Това на всички ни е ясно.

А, все пак напишете коя партия е "вашата" според програмката .
    По моя преценка съм обективен.

Хахаха, знаех си При мен излезе БСП. Тъй като не съм запозната надълбоко с политическото състояние в България най-вероятно ще послушам гласоводителя за 25-ти.

Comment

SR71 написа
      Хахаха, знаех си При мен излезе БСП.
      Интересно, при мен излезе същото...
      "Нима, Създателю,
      съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
      мигар аз самият съм те молил
      от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Знаете ли, странното е, че и при мен излезе БСП... Направо човек да заподозре конспирация .
        Лзл, сега нямам достатъчно време, а въпросът ти е хубав и иска доста писане, когато мога ще се постарая да отговоря достатъчно подробно .

Comment

На мен този тест ми се вижда сбъркан, а въпросите - тенденциозно подбрани. Липсват такива, за условията на труд, за законодателството в тази област, за корупцията и т.н., затова пък има няколко въпроса, които водят директно към БСП. Вярно, че тия неща се водят по платформите на партиите, които участват, но пък кой ли ще ги спазва тия работи след изборите

А да, при мен излезе, че позициите ми са близки до тези на БСП, което пбаче при така зададените въпроси не е много чудно.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Ндааа, наистина след толкова поредни еднакви резултати може да се зачудиш за какво иде реч. Но пък ако е конспирация определено ми харесва начина, по който събират такива незапознати балъци като мен

Comment

Ето подобна анкета, но по-изчистена според мен >>
              Намерете мястото си върху политическата карта!

Проблемът при тези анкети е, че те са "преведени с малка адаптация" от западни такива, тази на Центъра за либерални стратегии е холандска например, само че там се пита дали да се легализира евтаназията и употребата на наркотици и други актуални за Холандия неща. А при нас кактои да го обърнеш, на чисто битово равнище всички искат безплатни детски градини, платено майчинство, убийствени данъци за високите доходи и т.н. или както се казва в един руски виц: искаме да няма богати, не да няма бедни. Отговорите са верни, но въпросите са сгрешени: въпросът за безплатната детска градина не разграничава българските десни и леви възгледи.

А аз направих теста и установявам, че съм най-дясна досега във форума
              Last edited by Хана; 16-05-2005, 18:37.

Comment

Тази анкета вече някой я беше пускал във форума, макар и отдавна, но в сащианския й вариант. Тогава установих че се оказвам ляв либерал . Мисля си обаче, че либертианството е твърде слабо познато у нас като политически идеи (обаче имам спомен, че май Империал се беше оказал някакъв краен либертинианец ).

Comment

Е, по анкетата на Хана аз съм центрист, с уклон към 'либертианците'.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Хм.....При мен излезе ОДС ..пробвах 2 пъти ......първият път отговарях не особено ангажирано на въпросите с икономическа насоченост и ОДС ми излезе много категорично пред всички останали. Интересното беше, че партията, която най-вероятно ще подкрепя на изборите (а и преди тях) беше много "на червено" (несъгласие) в онази табличка...
                    Вторият път - замислих се малко повече ......вгледах се във въпросите (btw аз мисля, че не са подбрани чак толкова несполучливо) .....отговорих още веднъж - "моята" партия излезе на второ място .....но отново начело ОДС, този път с унищожителна преднина!
                    Честно да ви кажа едва ли този тест ще ме накара да си променя позициите. Най-много да ме подтикне към малко повече размисъл , към едно повторно аргументиране, което ще направя вътре в себе си и само за себе си. Което ще рече, че теста си е свършил работата все пак . Иначе както казах въпросите са подбрани не лошо, обаче не са застъпени много области и много други акценти са подминати. Пък и има нещо друго - ние никога не избираме партиите си и политическите ни пристрастия не се появяват по разционален път. Един Учен - Аарон Уилдавски преди време задава един много фундаментален въпрос - "Как от милиметри факти, ние стигаме до мили политически предпочитания?"
                    Така е - рационалното е само зрънце около което ние изграждаме нашата политическа визия и в това изграждане сериозно е намесена нашата политическа и гражданска (е за някои хора поданическа) култура....още повече че в днешно време чистите идеологии отдавна са се "размили", програмите на политическите партии почти не се различават една от друга, реалността и и светът около нас са станали толкова многопластови и усложнени, че няма вече общовалидни идеологически "рецепти"...които да прилагаме в чист вид. Както на привърженикът на социалистическото планиране вече му е ясно, че без свободен пазар няма да има национално богатство, което да преразпределя, така и крайният либерал - привърженик на идеята за държавата, като "Нощна стража" е започнал да схваща, че няма да мине без малко по-сериозна държавна намеса.
                    Така че не съм избрал партията която ще подкрепя, съобразно програмата й ....не вярвам и че има някои, които ще гласува само по този признак. Дори и Черната Птица, която твърди, че не е "много в час" по тези въпроси....хората не сме устроени така и светът около нас няма да ни го позволи.
                    Last edited by albireo; 16-05-2005, 18:12.
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

И при мен излезе ОДС. Добре, че не беше БСП, защото щях да си направя сепуко пред блока
                      иначе - този тест ми се струва просто още една манипулация. Това, че дадена партия е заявила в някакви предизборни документи определена позиция не означава, че ще я защитава и след изборите. Та затова и няма да гласувам.
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

lzl написа
                        Хрумна ми преди време да пусна такава тема, но ме домързя. Днес, по случайност, попаднах на "Пътеводител на политическия стопаджия"(цъкни на заглавието). Идеята е: отговаряте на няколко въпроса и чудото ви казва коя партия покрива вашите изисквания...............
                        А пък аз съвсем не случайно четейки страницата на вестник Дневник попаднах на това и мисля че е редно да се цитират източниците, нали?

Ти от коя партия си?
                        "ДНЕВНИК" 15/5 - 17:18 ч.

[за печат] [изпрати]

Членувате или симпатизирате на една дясна партия, но политическите ви възгледи се доближават до тези на друга дясна формация или дори до идеите на левицата - колкото и невероятно да звучи, подобна ситуация е напълно възможна. От понеделник всеки има възможност да провери с коя от основните политически сили - участници в парламентарния вот на 25 юни, съвпадат позициите му по основни въпроси за управлението на България. Необходимо е само да попълните теста "Гласоводител" на адрес: http://glasovoditel.online.bg. Проектът се осъществява от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС), в. "Дневник", социологическа агенция "Алфа рисърч" и БНТс подкрепата на програма "Матра" и по лиценз на Instituut voor Publiek en Politiek (Холандия).

В "Гласоводител" са формулирани 25 твърдения, базирани върху основни разлики в предизборните програми на пет партии и коалиции - Български народен съюз (ССД, БЗНС-НС и ВМРО-БНД), ДСБ, "Коалиция за България", НДСВ и ОДС (СДС, движение "Гергьовден", БЗНС-обединен и ДРОМ). Отсъствието на ДПС организаторите обясняват с отказа на партията да участва.........................................
                        may the Force be with you

Comment

Ей, хора, оставете ги тия работи!
                          Кой е казал, че заложените критерии в тия пътеводители са обективни!

Мислете си с главите.
                          Какъв ни е проблема?
                          Държавата пречи на развитието с някои неща и директно, ама директно бърка в джоба. За да тръгне напред икономиката, трябва държавата да се оттегли от нея, за да секнат далаверите.
                          Който ясно и точно предлага това, той е.
                          Второ - който най-малко се е компрометирал досега. Тука, както и горе де, много следва да се внимава, защото няма идеални образи, а конкретна реалност.
                          Навремето даскала ми по история каза: "Вестникът не е средство за информация, а за обработка на вашите мнения". Та гледайте да не ни излъжат пак.
                          Освен това, преди избори такива работи се говорят и обещават и така убедителни, че ум да ти зайде. Гледайте зад това, преценявайте говорещите и силите, които представляват според досегашните им дела.
                          Трето - има много политици, единици са държавници. Следете кой говори най-много за проблемите на държавата, а кой - не, като се занимава с лични нападки.

При мене не познаха, но се доближиха. Защото, въпросникътр е базиран ан думите и записаното в програмите, ама това не са ВСИЧКИ ФАКТОРИ!
                          Гледайте кой най-малко се е компрометирал.

Comment

Малеееее...Тези ме изкараха комунист.... Вярно е, че съм бил комсомолец, но все си мислех, че е грешка на растежа. :stupid:

Comment

Явно съм единствената, при която политическите визии и анкетен отговор съвпадат Е, не е огромна преднина, но все пак партията, за която смятам да гласувам излезе първа.

Между другото, от кого се избира сега главният прокурор ?
                              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Working...
                              X