Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПОМОЩ: Относно Ницше

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ПОМОЩ: Относно Ницше

Трябва ми информация за написването на нещо като доклад на тема "Ницше и отношенито му към нацизма"...
    Ако имате някаква информация по въпроса както и за самия хер Ницше ще съм много благодарен...

10х
    "Чуя ли думата култура, зареждам револвера!"

Преместих темата, тъй като така поставена просто не е за раздела "Информационни доклади".
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Ееее Аушвиц с тая тема ме уби. Направо ме концентрира като в концентрационен лагер. По спомен ницше умира през 1900 г. в лудница. По това време Хитлер е на 11 годинки, а по-важното Гьобелс е на 3.

По някакаъв идиотски начин част от идеите на Ницше са прихлебени от идеологията - не помня за коя част - за свърхчовека или нещо за расата??? То по-добре нещо за Вагнер отколкото Ницше...

Comment

именно то и аз се чудия щото тва са казали на една дружка в даскало да го пише като доклад ама темата наистина не е коректно поставена...
        но все пак отностно Ницше някакво инфо да имате...
        "Чуя ли думата култура, зареждам револвера!"

Comment

Какво значи "инфо за Ницше"? За биографията му, за идеите му, за какво? Ако е е за първото много лесно може да се намери информация (но не виждам какво общо ще има с темата), ако е завторото единственият начин е да се прочете някоя от книгите му, които биха могли да се преценят като достатъчно близки до темата (да речем, "Тъй рече Заратустра", макар че не смятам, че е възможно да се направи достатъчен паралел между идеята за свръхчовека или смъртта на боговете и национал-социалистическата идеология).
          Инак Ницше е изключително интересен философ, аз лично бих препоръчал една друга негова книга - "Несвоевремени размишления", която определено си струва, но пък не е много по тази тема.
          А темата несъмнено е неправилно формулирана - Ницше не би могъл да има никакво отношение към национал-социализма, виж, обратното е възможно . Но тогава следва да търсиш по-скоро информация за национал-социалисти, които са чели и са си "падали" по идеите му.

Comment

За биографията на Ницше - виж тази на Исак Паси , поместена е в том 1-ви
            на " Фридрих Ницше - събрани съчинения " на издателство " Захари Стоянов "
            ( поредицата стартира към 2000-ната , вече всички томове са излезли ) , та там
            подробно е разгледано и творчеството му . Съгласен съм , че темата звучи напра-
            во абсурдно зададена , Manstein е прав - Ницше умира доста прeди да е създа-
            дена националсоциалистическата доктрина . Виж - за отношението на сестра му
            Елизабет , която успява в края на 30-те да изкопчи от Хитлер признание , че
            брат и е първи идеолог на нацизма , а и е женена за отявлен антисемит и нацио -
            налист , е друга работа . Изобщо , както казва gollum , да не би темата да е
            " Националсоциализмът и Ницше " ?

Comment

Имат хора които цял живот си четат и си осмислят Ницше и книгите му - а "Тъй рече Заратустра" е мегагигасложна книга и ти препоръчвам да не я четеш по този повод а като имаш няколко свободни години в които си решил да поработиш над себе си Не, наистина няма смисъл.
              Last edited by Док Холидей; 25-04-2005, 18:03.

Comment

Така формулирана темата ми прилича на онзи майтап: Какво е казал Ленин за Втората сВетовна война?

Може би се има предвид отношението към национализма... или както предположиха по-горе - влиянието на Ницше върху нацизма. Иначе Ницше не е бил ксенофоб, нито антисемит. Любовта на живота му е една руска еврейка, Лу Андреас Саломе, на връзката с която попречва най-вече сестра му, която вече е била явна антисемитка. Дори се говори, че след смъртта му е извършила "антисемитско" редактиране на последните му писания.

Иначе идеята за Uebermensch при Ницше няма смисъла на превъзходство на немската нация над друга, не е Deutschland ueber alles. Тя предполага духовно превъзходство на индивида над тълпата. Ницше е бил патриот, но не е бил националист, ценял е немската култура, митология но в това няма нищо нацистко. Може би се има предвид, че философията на Ницше е така да се каже "силова" философия, в нея голяма значение има идеята за "воля", свобода, сила. Същото се отнася и за Шопенхауер, но Ницще е далеч по-философски, по-дълбок.

А идеологията на нацизма определено е била повлияна от философията на Нцше, имали са го за свой идол, не че национал-социалистите са тръгвали към бирариите след като са проштудирали неговите студии. Но идеята за Ницше като основополжник на нацизма е силно преувеличена.

Предполагам, че информация за Ницше има във всички философски енциклопедии, били те онлайн или на хартия, както и във философските речници. Аз лично знам 2-3 линка на руски, ако ти вършат работа - ще ги изровя.

Comment

Ако някой м даде линк към сайт с трудове на ницше ще съм много благодарен. Аз никъде не намерих!
                  Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!

Comment

Сайта струва 20 лева на книга и можеш да се кънектнеш към него от всяка една читава книжарница.

Comment

на руски е , но има всичко
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

На руски да....видях доста руски сайтове, но не ми върши работа,защото не съм много добре с езика.

Майнщайн...разбирам, схванах и иронията. И аз съм на мнение че интернет не може да замести книгите, но в момента нямам физическата възможност да чета книги, които са извън конспекта, а и парите...отиват за други неща, пак свързани с обучението. Би ми било интересно да погледна само, не знам дали ще ми хареса дори! Както и да е )))))
                        Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!

Comment

Цели текстове, особено пък на български, се съмнявам да има в нета.
                          Ето ти справки за Nietzsche
                          Stanford Encyclopedia of Philosophy
                          The perspectives of Nietzsche, както и едно есе за немския език от "Веселата наука", което навремето си бях сканирала и от което си личи какъв "националист" и "нацист" е Ницше.
                          Attached Files

Comment

Ако обиколиш букинистите, вероятно лесно ще се сдобиеш с едновремешни (от началото на 90-те години) издания на Ницше, вероятно на "Смешни" цени от по 2-5 лв за томче.

Comment

Малко са хората, които биха се разделили освен ако не става въпрос за пряка опасност за оцеляването им - с томовете на Ницще. не са случайни хора все пак. Вече всеки горе долу има идея, че книгите струват адски много (и това твърдение влачи нееднозначни смисли) и опитват да изкарат повече пари и така трябва. Не трябва всички да си купуват книги. На мен така ми харесва. Да е скъпо. Ако Ницше беше един лев и всеки тъпак си го купеше това щеше да е обида за Ницше. както и да е.

Comment

Working...
                              X