Манщайн, не всеки, който притежава Ницще го оценява и си дава сметка какво притежава. Четенето и асимилирането на прочетенето е силно индивидуално и за човек, харесващ Ницще Суифт може да не струва нищо и обратното. Точно и затова има вечна литература, която не зависи от епохата и вкусовете, нито пък цената на една книга определя съдържанието й /опитвам се да избягвам думата качество, понеже ми звучи като стока на пазара/, така че няма нищо лошо Заратустра да се продава за левче, толкова по-добре даже, защото не всеки, който иска да чете може да си го позволи финансово. Човечеството се е борило последното хилядолетие за обща образованост и достъп до знанието, ти сега да не искаш да правим обратния процес и връщане в обскюрантизма на тъмните векове ? Всеки трябва да може, ако иска, да си купува книги, но не всеки ще ги разбере или ще иска. Тук трябва да е цензът, разликата, нюансът, а не във възможността на парите.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ПОМОЩ: Относно Ницше
Collapse
X
-
Напьлно сьм сьгласен с Мелиса - и аз изкам да си купя новата супер-
красива двутомна "Imperium Romanum " , която излезе наскоро в Герма-
ния , но отде 100 евро накуп , или пьк" Кеймбриджката история на Стария свят" , досега са излезли 11 тома - средна цена 80 лири на том ... само няколко примера как цената много често спира и е спирала ценителите да се докоснат до тези шедьоври .Няма спор - красотата е скьпа, ерго -това я прави уникална ; но именно достьпността , която ни дари книгопечата-
нето , макар и да унищожи уникалността на книгата , направи знанието
достьпно . И ето ти сьвременната цивилизация .
Comment
-
Добре, но аз се размазвам от удоволствие когато видя петте тома на Ницше за 100 лева, защото знам, че не взеки ще си го купи. Аз съм егоистично гадно копеле обаче така ми е добре. Няма нищо по-хубаво от това да видя Хегел за 50 лева.
Виж - това което ме ядосва е че са почнали да издават Фройд и Лев Шестов (да - за Шест Лева - името му го оправдава) за по 5-6 лева.Твърде е достъпно. Вярно че си купих "Въведението" на Фройд за 5 лева обаче беше единична бройка и сам си я намерих.
Comment
-
Апропо - това издание на Фройд , мисля , че преводьт е , как да кажа ,
с несигурна точност ... пьк и целият вид на тази поредица напомня
" самиздат " . Доказателство , че цената отговаря на качеството.
Вьпреки това има и примери като " Карл Густав Юнг и последователи " ,
които са манна небесна - не са скьпи , а са невероятно интересни ,
красиво оформени , предлагат класически заглавия .А и букинисти дал
господ .
Comment
-
Erich Von Manstein написаИмат хора които цял живот си четат и си осмислят Ницше и книгите му - а "Тъй рече Заратустра" е мегагигасложна книга и ти препоръчвам да не я четеш по този повод а като имаш няколко свободни години в които си решил да поработиш над себе си Не, наистина няма смисъл.
Аушвиц, не разбрах само дали доклада е за час по история или философия, не че това ще промени много съдържанието, но ще сложи ударенията на различни акценти.
И в двата случая може да се подходи класически и да се обясни в увода, че подобно заглавие е абсолтно несъстоятелно, а как да се дадат правилни отговори, когато самите въпроси са грешни /изключваме възможността случайно тръгвайки от грешен постулат да се стигне до вярно решение/ ? Дай биографически данни за живота на единия и зараждането на нацизма за да се види тази времевата невъзможност /ако някой има данни за медиумни контакти на Гьобелс с духа на Ницще, сега е моментът да го сподели с нас или да замълчи завинаги/.
После може да се премине към същността на идеите на Нитце и тези на националсоциализма за да се потърси къде би могло да се открие известно съвпадение, довело до подобна тема и заблуда. Свръхчовекът, Антихристът оставя несъмнено много силна следа върху Хитлер, който е познавал наизуст творчеството на Н. и е силно повлиян от тази воля /Хана, не воля, свобода, сила, а воля за свобода и за сила/, воля за власт на едно същество, призвано да води тълпата след себе си, дарено с цинизъм, сарказъм, неконтролеруем ум и интелект, бесът да разрушава старото за да гради ново, гневът и гордостта му, думите му са омагьосващи тълпата, която го следва отвъд моста, който той преминава за да се върне после и да ги просвети.
В идеите на Хитлер за една раса на елита могат да се открият бледи следи от сянката на Свръхчовека, но това е и във времето, което от 80те години на 19ти век до 30те на 20ти създават всички необходими политико-културни предпоставки за появата на силен ред в Германия. Накратко, Нитце е един щрих към образа на нациста, далеч не основен и далеч с не голямо влияние.
Накрая спомени за това как сестра му се опитва да се възползва и да наложи в творчеството му нациския елемент, което е довело до виждането на Н. като едва ли не основоположник на нацизма, което е крайно грешно и нечестно спрямо една философия, към която и до днес мнозина посягат с известно неудобство, именно поради сянката на Хитлер.Last edited by Док Холидей; 25-04-2005, 18:04."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Vintersorg написаНа руски да....видях доста руски сайтове, но не ми върши работа,защото не съм много добре с езика.
Майнщайн...разбирам, схванах и иронията. И аз съм на мнение че интернет не може да замести книгите, но в момента нямам физическата възможност да чета книги, които са извън конспекта, а и парите...отиват за други неща, пак свързани с обучението. Би ми било интересно да погледна само, не знам дали ще ми хареса дори! Както и да е )))))
Макар че аз лично мразя да ходя по библиотеки, та не знам дали аз съм най-подходящият човек за подобна препоръка
Comment
Comment