Хмм, а ти как така познаваш ДС толкова отвътре, танкисте?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България не е Държавна сигурност
Collapse
X
-
Гост
-
:sm100: Имам достатъчно трудов стаж, като оперативен работник от ДС. А след това и доста време работих в музея на МВР и в архива. По тази тематика. А сега преподавам тази тема за такива служби в другите страни. Мисля, че това е достатъчно :shrug:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Гост
Hauptmann написав Архива имаше само жени, или по-точно в Читалнята :not:
нямаше танкисти :p
Уау, Танкист, направо шапка ти свалям. За ДС, само съм чувал, никог ане съм имал възможност да контактувам с очевидец...
Comment
-
:nworthy: Вярно е , че има жени и то много хубави, но уважаеми Хауптман, архива не се състои само от заемната служба и читалнята, която обслужва граждани, а има още доста други подразделения. Няма да те отварям, защото щата и структурата на службата не е за всеки. Опита да демонстрираш познания, къде се намира читалнята и кой работи в нея, не значи, че си видял и прочел, а още по-малко осмислил прочетеното там. И не до всичко имаш и ще имаш достъп, по обективни причини. :rock:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
и ние не пасем трева
танкиста от Харков
Опита да се демонстрира познание къде се намира читалнята, не значи, че си видял и прочел, а още по-малко осмислил прочетеното там. И не до всичко имаш и ще имаш достъп, по обективни причини
а че не съм получил пълен достъп до търсените архивни единици - виж в това съм убеден :wall:Si vis pacem - para bellum!
Comment
-
:lol: Започваш да схващаш :1087:
:nworthy: Нямам представа като какъв си влзал в архива. Съгласно действащото законодателство, всеки български гражданин има право и като получи разрешение от Министъра на ВР, може да ползва архивни материали в конкретен обем и по определен ред. Така, че не се сърди, че не ти е дадено всичко. То и практически е немислимо да изчетеш всичко. Или поне това, което се сетиш да поискаш и което намериш из описите. Има и затруднения от чисто технологично естество. Представи си една архивна единица с обем 14 тома. А всеки том е от 300 до 500 страници. И най коректния служител, трудно може да се ориентира в подробности, в това което е вътре в папките. А и не му е работа. Затова го дават на такива, като теб и мен и ние да си трошим главите и да извадим това което търсим. Ако го има и ако успеем да го намерим. :1087:Last edited by танкиста от Харков; 07-04-2005, 15:30.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
основи на архивознанието и документалистиката
танкиста от Харков
Нямам представа като какъв си влизал в архива.
а срещу някои от приведените доводи има убийствен контрааргумент - достатъчно е служителите в АМВР да не крият картотеката и да прехвърлят документите на микрофилми, както е в цивилизованите държави; в германските архивохранилища, които съм посещавал, всичко е микрофилмирано и срещу дребни суми можеш да си поръчаш необходимите ти фотокопия... :sm100: оригиналите се показват много рядко, обикновено в качеството им на будещи понятно любопитство уникатиSi vis pacem - para bellum!
Comment
-
:rock: Умен мъж не писка :rock:
:sm100: България не е Германия. И ако германците имат и са имали възможността да си качат архивите на модерен носител, то ние не сме имали такава възможност и не сме го направили. Затова ще се ровим из оригиналите. Но пак се връщам на горния пример. 14 тома да се заснемат за нас е непосилно нещо. А не са само те. Архива е доста големичък. А нашите потребности до преди десетина години, бяха сравнително скромни. Сега вече е належащо да се вкара нова техника, но това е свързано естествено с пари и пр. Оня ден поисках, ако могат да ми скенират 2-3 снимки от едно дело и се оказа, че има само един скенер и той нещо не е в ред. И не става. В 2005 година. Ама това не е лошата ДС и това, което е останало от нея. А си е чисто нашенска чудесия, за която не можем да виним никой друг. :wall:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
:rock: Еее, За това ДС не е виновна, а самите ние. И ти и аз и всички останали, които имаме достъп. Особенно много са дръпнати от снимките. А и преди и след 9.9 44 снимковия материал в делата е бил доста. За жалост невъзможността да се правят копия, кара някой несъвестни читатели да си отскубват по нещичко. Като например подписа на Гешев, Праматаров и др. А някъдеицели страници и отделни документи. А после четеш в описа за нещо, че го има, а то... ниц :rock: Ама така е в България.
:rock: И не търси дългата ръка на ДС-то точно в делата. То ако е имало нещо за криене, то изобщо не е влязло в архива. :sm100:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
Comment