Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Случайно възникнал диспут около вярата и идеологиите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Случайно възникнал диспут около вярата и идеологиите

На мене филма повече ми подейства смешно. Наистина изтезанията бяха на ниво но всичко останало беше доста глупаво. А възкръстването ми се видя жалко.
    Първородният грях, наследство от Адам и Ева има ужасни роследствия върху целият човешки род. Именно неговото изкупление е основната идея заложена в Християнството. В резултат на това падение човечеството попада под сянката на греха и става един вид "заложник" на Сатаната. Преходността на живота е пряко следствие от този процес. Христос обаче, с неговата саможертва изкупва този грях за цялото човечество и по този начин чрез неговото възкръсване три дни по-късно отправя най-голямото послание, такова каквото е било предсказано векове преди това- а именно, че всеки който повярва в Него няма да изчезне, ами ще просъществува завинаги в небесното царство.

Нека не забравяме, че както се изрази "мазохистичните" елементи във филма не идват от християнската вяра, ами точно от тези които не я приемат- така че, не това е нейното послание.
    Лично аз съм езичник и библията представлява за мен само вид идеология и то не особенно привлекателна. Така че горното някак си не мога да го възприема.
    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Елемаг написа
    Лично аз съм езичник
    Е, щом си езичник, значи напълно разбираш потребностите на вярата, макар да е нормално да не приемаш чуждата вяра. Но интересно ми е на кой пантеон се кланяш, кои са твоите езически богове и кумири? Как изразяваш/изповядваш вярата си? Есествено, стига да не сметнеш тези въпроси за твърде лични, но някак естествено възникнаха у мен, щом разбрах, че си езичник (аз предполагах, че си атеист).

Comment

Това че съм езичник го написъх в темата "Кой кой е" когато се представях. Просто не си обърнал внимание.
      Е, щом си езичник, значи напълно разбираш потребностите на вярата, макар да е нормално да не приемаш чуждата вяра.
      Разбира се. Ако не си забелязъл постояно наблягам на идеологията което си един вид вяра. Но осъзната.
      Но интересно ми е на кой пантеон се кланяш, кои са твоите езически богове и кумири? Как изразяваш/изповядваш вярата си?
      Засега ще се въздържа от отговор по този въпрос но мисля че с времето ще разбераш отговора и без да го казвам.
      (аз предполагах, че си атеист).
      Не, атеистите обикновенно са нихилисти. А аз определно не съм такъв.
      НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Елемаг написа
        Не, атеистите обикновенно са нихилисти.
        Това е откровено глупаво и невярно твърдение.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа
          И аз така мисля
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Ми аз съм атеист обаче нихилист...
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Imperial написа

Съжалявам но това е от личен опит!
              НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Е, моят личен опит твърди точно обратното.
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа
                  Е, моят личен опит твърди точно обратното.
                  Засега съм се убедил че е прав. Ще чакам случай да се разубедя. Макар че засега не си представям как човек без идеология може да бъде друг освен нихилист.
                  НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Ето тези фанатици на Ким Ир Сен се наричат атеисти:

Но е ясно че не са такива!
                    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Само че вярват в грешни богове.
                      А тая снимка е пропагандна. В ледената вода - 5-10 минутки и проверяваш как е въпросът с Господ. Ако по-бързичко стоят, единственият им шанс е да събличат всичко и да се греят като за световно, ако има къде.
                      Интересно, колко от тези участници са оживели?

Comment

Само че вярват в грешни богове.
                        Щом вярват в тях значи не са грешни.
                        НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Напротив. Фанатизираните нацисти грешно или негрешно са вярвали?

Comment

Елемаг написа
                            Макар че засега не си представям как човек без идеология може да бъде друг освен нихилист.
                            За мен "идеология" е мръсна дума, обозначаваща духовно бреме, нежелание да се възприеме реалността във всичките й цветове и различия и въобще търсене на удобното в духовен план.
                            albireo написа

Comment

Идеологията и догматичната религия са убежище за слабия духом и удобно извинение за почти всякакви злодеяния.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...
                              X