Елемаг, поукроти малко разрушителния си плам. Очевидно е, че е много по-практично и ефикасно да се поддържа малка, но добре тренирана и мотивирана армия, отколкото да се залага на поовехтялата максима за количеството и качеството. Абе, като се вземе предвид, че напоследък се настройвам все по-нихилистично, ми иде да изрева, че въобще нямаме нужда от армия, ама нейсе, ще се въздържа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Kakво и трябва на България ?
Collapse
X
-
Очевидно е, че е много по-практично и ефикасно да се поддържа малка, но добре тренирана и мотивирана армия, отколкото да се залага на поовехтялата максима за количеството и качеството
На всякъде съм написъл че на България и трябва модерна армия до 60 000 хиляди способна да води война шесто поколение! И никъде не съм писал че трябва да имаме огромна армия!НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Е, Елемаг, всъщност на едно-единствено място си спомнел досега числото 60 000 - преди това само говореше за голяма и добре въоръжена армия. С 60 000 и аз съм съгласен, особено ако под това имаш предвид цялата численост на въоръжените сили, защото това ще означава, че собствено сухопътни войски ще са около 20-25 000 души. Това, срещу което възразявам е въоръжението, с което предлагаш да бъде снабдена тази 60 хилядна армия (особено в частта му от 3000 оръдейни системи на 25 000 души войска ) и то предимно заради цената, която ще трябва да се плаща за поддръжката му.
Ако насочим дискусията в посока на това каква армия е необходима на България, то аз бих започнал от основната задача, която ще изпълнява тази армия, а тя според мен трябва да е защита на суверенитета и територията на държавата, т.е., по същество ще се изпълняват отбранителни задачи. А затова 500 модерни танка са хем много, хем скъпи, хем не са точното средство за съответната задача. Значително по-добре би било да се придобият голямо количество високоточни противотанкови системи, както и леки съвременни вертолети, оборудвани с високоточни противотанкови системи, тъй като една от основните задачи би била неутрализацията на противниковата офанзивна мощ, която в сухопътната плоскост означава неутрализация на танковете и бронетарнспортьорите му.
Съответно ще са необходими и достатъчно голямо количество ПВО системи, най-вече с малък и среден обсег и относително автономни, тъй като вторият основен офанзивен елемент са вертолетните сили и щурмовата авиация на някакъв понтенциален противник. Втози смисъл, вместо 200 бойни самолета ще е по-добре да се придобият подобни системи.
Като артиелрия е по-добре да се заложи на високо мобилни и точни артиелрийски средства - сравнително малобройни, разбира се.
Comment
-
Колко пъти трябва да споменавам численсто на армията. Мисля че един път е достатачно!
Съответно ще са необходими и достатъчно голямо количество ПВО системи, най-вече с малък и среден обсег и относително автономни, тъй като вторият основен офанзивен елемент са вертолетните сили и щурмовата авиация на някакъв понтенциален противник. Втози смисъл, вместо 200 бойни самолета ще е по-добре да се придобият подобни системи
И артилерията е абсолютно необходима. Разбира се говорим за съвременна артилерия с управляеми снаряди и целеуказване от спътници и БЛА. А понеже за държава като нашата не е целесъобразно да подържа бомбадировачи (двестата самолета ще бъдат основно многоцелеви самолети с повишени изстребителни функции и штурмовици) функциите им ще бъдат поети от балистични и крилати ракети. По-отношение на космическата отбрана , трябва да имаме заглушители на спътникови комуникации, паразитни излъчватели излъчващи или повтарящи излъчвания от спътници сигнал а при възможност трябва да се сдобием и с срество за унищожаването им но това е дълга тема!НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Колко пъти трябва да споменавам численсто на армията. Мисля че един път е достатачно!
Не напразно дори и Швейцария има мощна съвременна армия с самолети 4-поколение сглобени в страната и танкова Леопалд-2 също сглобени в Швейцария. Добавете 800 000 запасна армия и замразената на 6 месечна готовност ядрена програма и ще получите какво е нужно за една мощна икономика.
А 500 танка са точно две бригади за държава като нашата без танкове няма да има кой да подържа пехотата.
За артилерията съм съгласен, само количество 3000 ми се вижда твърде-твърде голямо. По-добре малко но достатъчно съвременни и точни системи.
За ПВО-то - тая работа със спътниците не знам как си я представяш, но аз не виждам как нашата държава ще си позволи да поддържа необходимите спътници сама. Общо взето, ще трябва по-скоро да се търси друг път. Например в насищането на пехотата с относително евтини и точни ПВО ракетни комплекси. А вместо множество многоцелеви самолети (несъмнено има нужда от три-четири ескадрили подобни машини, но когато държавата се замогне достатъчно) по-добре да имаме достатъчно количество леки и средни щурмови вертолети - те могат да оказват необходимата огнева подкрепа на наземните подразделения. А най-добре ще е те да се научат да действат съвместно на най-ниско тактическо ниво с пехотата и органичните й средства за поддръжка.
А понеже за държава като нашата не е целесъобразно да подържа бомбадировачи (двестата самолета ще бъдат основно многоцелеви самолети с повишени изстребителни функции и штурмовици) функциите им ще бъдат поети от балистични и крилати ракети.Last edited by gollum; 10-01-2005, 23:45.
Comment
-
- ами като има какво да се подлага на съмнение...
Виж, не става въпрос за никакво "тотално отричане" (подобно поведение винаги е глупаво). Но към информацията му трябва да се подхожда с ясното съзнание, че трудът му е популярен като ниво, представя сащианската гледан точка към световната история на ХХ век и съответно съдържа и някои пропагандни формулировки и идеологеми. Така че недей да приемаш на вяра и като "свята истина" написаното в неговите книжки.
Все едно да се отрича Пол Кенеди или Хънтингтън
Comment
-
Елемаг написаПо-отношение на космическата отбрана , трябва да имаме заглушители на спътникови комуникации, паразитни излъчватели излъчващи или повтарящи излъчвания от спътници сигнал а при възможност трябва да се сдобием и с срество за унищожаването им но това е дълга тема!
Пламене, да не изтървана някоя цифричка... ти това седем квадратни метра можеш ли да си го представиш?По моя преценка съм обективен.
Comment
Comment