cell написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Kakво и трябва на България ?
Collapse
X
-
"Насилието е последното убежище на некомпетентния"
Значи, аз да доуточня някои от нещата по моето виждане.
Положението в момента: за нашата страна няма реални военни заплахи, които да изискват голямо внимание или усилия от наша страна. В смисъл на външни врагове, които да изискват да поддържаме голяма и силна армия. От друга страна, армията, както всяка друга организация от този сорт иска някаква степен на приемственост, което значи, че тя не бива да пада под определен минимум. В такъв случай, какво точно ни трябва?
Според мен, неголяма, но професионална армия, която да е в състояние да се справя със заплахите на съвременния свят (тероризма) и да може да участва в междуанродни мисии (и според мен - само такива, под егидата на ООН или одобрени от ЕС (или да речем от Франция и Германия)). Което значи да се запазят по-младите кадри от сегашната, а старите, възпитани в съветски стил и по съветската доктрина (която е неуместна за малка страна с ограничени човешки ресурси като нашата) да бъдат лека-полека пенсионирани. Което според мен се прави в някаква степен.
Какви заплахи конкретно, освен тероризма, би могло да има за нашата страна в дългосрочен план? Едната е от територията на бивша Югославия - при евентуална нова вълна на безредици и хаос в Македония или Сърбия-Черна гора, като първото е по-опасно за нас. Да се надяваме, че няма да се случи нещо, изискващо нашата намеса под каквато и да е форма там.
Втората възможност е още една голяма криза на територията на бившия СССР. Тази възможна заплаха е по-глобална и ние нямаме какъвто и да е контрол върху нея или ресурси, с които да се намесим или да въздействаме. Като тя може да дойде под най-различна форма. Като се започне от Молдова, страна, в която и ние и най-вече румънците имаме интереси (не споменавам руснаците, за тях така или иначе си е ясно, че имат ).
И така, в първия случай, най-вероятно ситуацията би се разрешила с намеса от ЕС или НАТО и нашата помощ би била като във всяка друга мисия, а във втория нашата страна просто не е фактор и размера на армията ни не би имал значение.
Толкова по въпроса с армията.
Икономиката. Макар и да стабилизираме по малко нещата, до някакво приемливо ниво ни остават грубо поне 5-10 години при оптимистична, 20 при песимистична прогноза. Като влизането ни в ЕС ще бъде съпроводено с някои локални временни кризи, най-вероятно през периода 2009-2011 година. Това за момента изглежда обаче сигурен и необратим процес, който не би могъл да бъде повлиян от ниското ниво на ефективност на нашите политически и властови структури. Така че и тук просто и сигурно си се движим по течението.
Дипломацията. Това е мястото, където можем да направим най-много гафове за най-кратко време. Последните 50-60 години са изпъстрени с такива. И външно- и вътрешнополитически. Надявам се, рано или късно да имаме късмет и да ни се падне някой разумен външен министър или поне най-сетне да изработят някаква разумна платформа, която да се спазва от последващите правителства, някакъв най-малък общ знаменател, един вид национална политика, която да не се променя от правителство към правителство на 180 градуса. Това, което ни липсва в тази насока е някакъв "мозъчен тръст", който да се използва от нашите политици и да консултира правителствата. Нещо от рода на този, създаден и използван от Рузвелт, за разрешаване на кризата от края на 20те и началото на 30те години в САЩ.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
messire Woland, чета ти поста и се почесвам
значи съгласен съм за неголяма добре тренирана и добре екипирана армия, както и за почистването на авгиевите обори наречени БА, обаче при едно планиране не бива да се зикючва като вероятност и нуждата от малко по-голяма армия тоест от някаво формирование тип национална гвардия, въпроса е от какви кадри ще се сформира, след като малцина ще са наясно дори как се слага пълнител на автомат, тоест нужно е нещо от типа Начално Военно Обучение в училищата - последните класове... или някакви лагер сборове
И недей да си мислиш че французите или германците /последните далеч по-малко/ постъпват безкористно дори в рамките на ЕС , специално във Франция съм се нагледал на простотия и лицемерие до насита, затова мисии само под егидата на ООН и ЕС но не и на водени от някоя страна коалиции /като тая в Ирак/
за икономиката нямам достатъчно знания за да се изказвам компетентно но докато има мисленето "общо-значи ничие тоест кучета го яли" успехи няма да има
За дипломацията , съм съгласен с написаното в един друг постинг- за гражданското общество - всеки народ си заслужава политиците които сам си избира, но и там нещата отиват към превъзпитание и съвсем друго мисленеmay the Force be with you
Comment
-
И недей да си мислиш че французите или германците /последните далеч по-малко/ постъпват безкористно дори в рамките на ЕС , специално във Франция съм се нагледал на простотия и лицемерие до насита, затова мисии само под егидата на ООН и ЕС но не и на водени от някоя страна коалиции /като тая в Ирак/
Ние сме малка държава и според мен трябва да изберем и да следваме едни интереси и изведени от тях приоритети. Затова и ни трябва някаква обща стратегия, която да се следва от всички правителства. Гърците например как успяха да направят това? А ние защо да не можем?
Големите държави (Франция, Германия, Русия и т.н.) могат да си позволят грешки и разточителство при гонене на интересите си, но тези като нас нямат много избор
Колкото до армията - аз това го имам предвид като ядро, нещо като английските шест професионални дивизии преди ПСВ. И разбира се, някакъв тип кратко военно обучение, но поне малко осъвременено и изчистено от глупостите. Къде-къде по-добре би било да обучиш учениците как да се справят с медицинската част, и какво е автомат, отколкото да ги караш да се шматкат с маршова стъпка по двора. Аз съм бил на такова военно обучение и макар и да имаше и добри и полезни страни, 2/3 от него бяха глупости, а останалото - почти само формалности и "отбиване на номера". Точно това трябва да се избегне, но дали е възможно ... може би военни-професионалисти биха се справили по-добре с тази задача.
За по-голяма армия ми се струва, че ще трябва да изчакаме един период от 20тина години - то и без друго поне толкова ще отидат за военна реформа за създаване на професионални въоръжени сили.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Ами написа:само такива, под егидата на ООН или одобрени от ЕС (или да речем от Франция и Германия)).may the Force be with you
Comment
-
Силна икономика не е възможна без силно армия. Никой няма да позволи държава която може да бъде контролирана да има силна икономика.
Не напразно дори и Швейцария има мощна съвременна армия с самолети 4-поколение сглобени в страната и танкова Леопалд-2 също сглобени в Швейцария. Добавете 800 000 запасна армия и замразената на 6 месечна готовност ядрена програма и ще получите какво е нужно за една мощна икономика. Аз не желая България да бъде скапана селскостопанска и туристическа страна която да обслужва западната измет.
България трябва да има мощна авиокосмическа промишленост и силна и съвременна армия и да не членува във военни блокове.НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Хан Соло, той този учебник може и да беше добър като замисъл, ама каква част от него се ползваше на практика? Щото нашия войскар например го удряше само на трамбовка и с другите неща не се занимавахме почти никак.
За Франция и Германия съм го дал донякъде като противовес на САЩ, чиято политика следваме в голяма степен в момента.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
lzl написаепа, дай парите и го правим
Мога да изброя десетки примери само през последните 3-4 години на които съм бил свидетел или за които знам. А които не знам не ми се мисли.
Така че пари има просто трябва да се смени антибългарската власт за да отидат по предназначение:fire: :fire: :fire:НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
И накъде ще я клатиме тая гигантска армия? Ще завоюваме някой съсед ли? За чий ни е това?
А туризма си е туризъм и "измет" тука ... е малко неподходяща дума май, тъй ми се струва на мен.
Голяма армия ще ни трябва единствено ако ще воюваме. Иначе, поне в настоящия момент аз не мога да си представя за какво точно ще ни служи. Разбира се, няма как и без, а трябва и да се пази традицията. А и голямата армия обикновено значи наборна, а не професионална. Освен това, тя просто ще изсмуче ресурсите на държавата ни. И какво ще правим тогава? Единствената ни алтернатива ще остане война, иначе за какво ще сме жертвали ресурсите си ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
И накъде ще я клатиме тая гигантска армия? Ще завоюваме някой съсед ли? За чий ни е това?
А каква точно е една съвременна армия можеш да прочетеш в материалите които съм пуснал темата за съвременната война.НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
messire Woland написаХан Соло, той този учебник може и да беше добър като замисъл, ама каква част от него се ползваше на практика? Щото нашия войскар например го удряше само на трамбовка и с другите неща не се занимавахме почти никак.
За Франция и Германия съм го дал донякъде като противовес на САЩ, чиято политика следваме в голяма степен в момента.may the Force be with you
Comment
-
Е, при вас може и да сте сглобявали. При нас това беше един-единствен път и машинките не бяха в добро състояние. А когато не марширувахме, Пешо пушката се отплесваше на политически теми, та се забравяше.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Аз залагам на да пием по две за отскок цялата нация и тогава да умуваме.Не мисля че някой проблем ще ни се опре но току виж от политическата карта наизчезнат някои цветове :twisted:...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
"Аз не желая България да бъде скапана селскостопанска и туристическа страна която да обслужва западната измет."
Тва ми хареса!
И аз не желая! Но... ще трябва да се намери някакъв компромис. Тва което цари в БГ на тоя етап е късогледо мислене за бързи доходи. Така мислят мутрите, така мислят и политиците, а и частните лица и бизнесмени. Трябва наистина някаква основна линия която да се следва от всяко правителство. Засега май сме намерили една такава: с погледи втренчени на Запад, военна, икономическа и политическа интеграция с пълна пара.
Моят въпрос е на всяка цена ли? Отговорът е ясен. Но... късогледият български политик, гледа да натъпче хазната и следователно джобовете на първо време пак после да му мислим. То хубаво, ама, много реформи предлагани от ЕС не бива да се прилагат под първоначално предложената форма а да се нагласяват според българския социално-икономически и политически контекст. Да де, ама тва се явяват подробности. Щото Запада плаща повече да му се играе по свирката и за алчни газове по-удобен момент няма.
Да се върна към цитата. Гърците бяха почнали една смешна кампаниа под лозунга "Няма вечно да бъдем келнерите на Европа!" Нещо от тоя род. Тва хубаво ама кво друго могат да преложат сиромасите? Едно е да се перчиш, друго е да имаш на кво отгоре. Та ние сме горе-долу на същото дередже. Лично си мисля, че след въвеждане на необходимите реформи за закони позволяващи по-динамично развитие на всякакъв бизнес в БГ, но и съответната данъчна реформа, без кой знае какви усилия ще задминем гърците. Иначе се знае в какво ни бива, вие сте писали много по въпроса. Тежка индустрия не ни трябва - никога не сме били такава държава, а сега вече няма и нужда. Един от основните фактори обаче да се почне тоя процес на ринене на авгиевите обори е вече на лице: почнаха да идват инвестиции. Просто ни трябваше един подтик да завъртим колелото на реформата и да има с кво да се плаща. Крадене има и ще има. Дано реформата включва и органи търсещи отговорност на тия изроди и закони и мерки правещи всичко тва много по-трудно.
За дипломацията ни и ценностната ни система, не знам как ще се оправят. Но май най-много работа се иска там. Бях чел откъси от "Черната ръка върху Европа" на Анри Поззи, където описваше българите като най-трудолюбиви и некорумпирани на Балканите, дори когато бяхме загубили войни и трябваше да плащаме и чиновниците ни блъскаха на мизерна заплата. Другите приказки за дето са ни викали "прусаците на Балкана" сигурно ги знайте. Дали ще доживеем тва време отново? Щото всеки кадърен българин в чужбина попаднал на условия за развитие доказва точно това -че сме си същите, само липсват условията.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
Comment