Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Kakво и трябва на България ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Kakво и трябва на България ?

Военно-истори4еския форум не е само военен и исторически .Тук се разчепкват теми от рода на какво е било,какво е сега и какво ще бъде.И почти винаги противоре4иви мнения .
    Аз мисля 4е на България и трябва силна икономика преди да мисли за каквато и да било армия .А силната икономика влачи след себе си и политическо влияние .В смисъл 4е този които изгради икон.силна България, той няма само това да цели .Този 4овек ще иска и като за начало влияние на Балканите .
    А как бихме го постигнали това влияние ? Ще ни трябва ли икономика+армия. Или само първото ?
    За съжаление аз съм привърженик на схемата икономика+дипломация+армия .Нещо което във форума на krile.net ми казаха 4е не става .В смисъл 4е не трябва да има силна икономически+външнополитически+военно България .А аз (тъп ли съм ?) харесвам идеята за подобна на Израел държава на Балканите .
    Човек се учи докато е жив.

Хм, интересно!
    Аз залагам на леката промишленост и туризмът! Според мен само те ще ни измъкнат от ада!
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Ъъъм. Аз пък залагам на туризма и леката промишленост Както и енергетиката, транспорта, услугите и софтуера и другите "виртуални производства".

Всичко в една държава започва с икономиката й. В момента точно на Б-я не й трябва спешно силна армия (ето че се оправяме и почти без никаква ), това което трябва са пари и реформи за образованието, по-малко корупция и по-ефективна съдебна система.

Виж, външната ни политика е под всякаква критика.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Силната икономика (а това все пак би трябвало да го можем, правили сме го), влече след себе си куп неща освен плюсовете за нас . Например, тя сама по себе си значи влияние върху околните - Македония, Молдова и т.н., споменавам последната, понеже от там идват и тепърва ще прииждат кандидати за българско гражданство. Дипломацията за съжаление пък почти никога не е била силната страна на държавата ни. Но кой знае, може и това да се оправи с течение на времето.
        Армията, или по-точно силната армия, в момента ще е точно според колоритния народ израз "на гол тумбак чифте пищови". Доколкото заради влиянието на ЕС целия район на Балканите е умиротворен, даже и Кипърския проблем като че ли е тръгнал към разрешаване, то армията е по-скоро лукс, отколкото необходимост за момента. Ако разрешим икономическите си проблеми, то тези с армията и парите, които трябва да се отделят за нея, няма да тежи чак толкова върху икономиката.
        Така си мисля аз
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

За умиротворяването не съм съгласен, но не казвам, че ни трябва силна армия. Просто Косово е много близко, а там стабилността е илюзорна. Това влече след себе си и Македония. Това, че ООН, щатите и европейците са преизпълнени с добри предчуствия, не означава, че не подценяват проблемите между албанския и славянския фактор, престъпността и новите граници.
          А да мислиш, че можеш днес да защитаваш България с военни средства е смешно, наистина. Виж добра жандармерия ни трябва! С екипировка, с възможности за дълги кампании в планински райони...

На България и трябва самочуствие! А то не се купува. Можем много неща, малко са тези дето не ги можем. И пари, и акъл, и всичко може да се уреди. Ни на йота не отстъпваме на която и да е западна нация. А знаем и тарикатлъците на изтока. Остава малко да си повярваме!

Comment

Мдам, кто че икономиката е най-правилният избор.

И то не защото няма какво друго да трябва да се промени в държавата ни, а защото не виждам как ще станат тия другите промени. Защото колкото и да се напъват да крадат политиците, колкото и да им е скапана дипломацията, колкото и да се навъдят циганите... да продължавам ли... ако икономиката върви силно и стабилно напред това ще се усети в живота на гражданина. А единствената причина, поради която ме е еня за България е, че аз живея в нея и искам да живея добре, поради което е необходимо и държавата да просперира.

Напоследък обаче се замислям сериозно върху избора на тези от вас, които пишат от странство. Примера може да не е за тук, ама ще го дам, защото страшно много ме ядоса.

Работата ми изискваше да взема отношение (и то не лично, а професионално) по въпроса, тъй наболял сега в страната - закриването на много работни места по програмата "От социални помощи към заетост". Личното ми проучване сред кметовете показа, че за общините от Дунавския регион намалението на местата, които е направило Министерството на труда и соц. политика е около 75%. Проучването бе изпратено до отговорните институции и медиите, заедно с детайлен списък на подадените и одобрени бройки за раб. места за всяка община.

Кметът на една община обаче, не искайки личните му отношения с Министъра на труда да се афишират (поради които отношения са одобрени всичките му проекти) заплаши, че ще ме съди за огласяване на информацията и ще иска оставката на шефа ми, както и на шефа на Националното сдружение на общини. Казах му да си гледа работата, тъй като и аз правя същото.

За последвалите събития мога само да гадая, но на сайта на министерството се появиха две интересни (като съпоставка) съобщения.

първо това, очевидно невярно, по повод протестите от страна на кметове и работници:
            http://www.mlsp.government.bg/bg/new...d=6910&catid=1
            а после и това, също невярно, по повод малката ни разпра:
            http://www.mlsp.government.bg/bg/new...d=6911&catid=1

Забележете изреченията в двата текста, и как те си противоречат...

Не е вярна информацията, че всички кандидатствали проекти от общината са одобрени. Общината има един отхвърлен проект за 548 души в комунално-битови дейности.
            и
            . Не е достоверна информацията на Националното сдружение на общините в Република България, които твърдят, че 40 000 души ще останат на улицата, че програмата ще бъде съкратена с 80%. Не са верни и други твърдения за драстични съкращения и промени по програмата
            Да, ама не може хем на миндера, хем до печката, както казваше покойната ми прабаба.

Comment

von Danitz написа
              На България и трябва самочуствие! А то не се купува. Можем много неща, малко са тези дето не ги можем. И пари, и акъл, и всичко може да се уреди. Ни на йота не отстъпваме на която и да е западна нация. А знаем и тарикатлъците на изтока. Остава малко да си повярваме!
              Ако питате мене всеки тука е казал по нещо верно. Нужен ни е и софтуера и леката промишленост и туризма и селското стопанство. Последните две общо взето вървят ръка за ръка а и ние имаме чудесен потенциал за тяхното развитие. Има една легенда че когато Онзи отгоре раздавал земните благини ходел с една торба и слагал тук море, там планина, другаде пасища и т.н. и когато стигнал до земята на българите в торбата му не останало нищо. И за това Той поостъргал дъното и изсипал всичко каквото събрал на земята на българите. И от тогава у нас има по малко от всичко. Море, планина, гора, ливади, хубави хора....
              Но това последното - самочувствието ни е най-нужно. Крайно време е да престанем да мрънкаме, да чакаме нещо на готово и да си седнем на онези три букви. Направим ли го и туризма ще тръгне(той от няколко години плахо започва да "отлепя") и икономиката като цяло ще закрепне, а в резултат на това ще има и пари за една малка и силна армия и за куп други неща, и македонците сами ще ни се примолят да се присъединят към нас по един или друг начин.
              Cell подозирам какво са ти отговорили мойте другарчета от криле. Не си тъп не им обръщай внимание. Те виждат нещата по друг начин - примерно 200 000 армия, 3000 танка, 500 самолета, готовност да се сбием със всеки от региона и комунистическо правителство у нас
              Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Тъндъра го е казал, няма какво да се повтаряме
                П.В.

Comment

messire Woland написа
                  Дипломацията за съжаление пък почти никога не е била силната страна на държавата ни. Но кой знае, може и това да се оправи с течение на времето.
                  А замислял ли си се, че България е единствената страна от Оста, чиято територия през 1947г. е по-голяма, отколкото през 1939г.
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

Comment

За термина \"civil society\" да сте чували?
                    Директня превод би бил цивлино обшество. У Съветскя Съюз е най-убито из съветската епоха. Тва е най-слабия момент у нас в момента. Оттам тръгва слаба инициатива, политика, икономика и самочувствие. Може би се дължи на упадък на ценностната ни система. Те всъщност повечето неща са вързани и повечето фактори допринасят за големия засер.
                    Не ми харесва само дето всеки гвори за икономиката, щото тва води до икономически детерминизъм, който е не по-малко вреден от всички други злини налице.
                    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                    (собствен патент)

Comment

Всъщност, колкото и да е странно, тази легенда, за раздаването на земите и че на нас се е паднало от всичко по малко съм я срещал при някои други народи. Всъщност, при поне няколко други. Китайците я имат почти същата например.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Мдам, батко Чарли си е напълно прав. Хората мразят самата държавна система и администрацията и се дистанцират от тях, което води до апатия в обществения живот от страна на гражданите. Точно обратното на гражданското общество. Именно поради това дистанциране повечето български пишман-националисти живеят в миналото и ми излизат с разни пост-възрожденски идеи - за тях България е страната от книгите, а не реално действащ обществено-икономически апарат.

Comment

messire Woland написа
                          Всъщност, колкото и да е странно, тази легенда, за раздаването на земите и че на нас се е паднало от всичко по малко съм я срещал при някои други народи. Всъщност, при поне няколко други. Китайците я имат почти същата например.
                          Не съм я чувал във версии за други народи, но не намирам нищо странно да я има, много добре звучи за когото и да я разкажеш
                          Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Да, тази история си е направо един национален мит - става за всяка националност кажи-речи .
                            За останалото съм напълно съгласен с батко Чарли и ЛОнганлон (не е кат да не съм подхващал тази приказка и друг път) - основните ни проблеми са от социо-културен порядък и те, поне според мен, са най-неприятни. А лошото е, че освен чрез бавен процес на еволюционна промяна и пръвъзпитание няма как да се коригират, а не виждам почти никакви следи от протичането на подобен процес у нас - по-скоро дори обратното.

Comment

Забравих само да спомена за времето :между 30-50 години .Мисля че това е минимума за вдигане на крака .И то ако сега започне промяна на образованието ,данъчните закони ,науката .Или поне това което го има сега да се прилага .Смятам че най-големия ни враг сега е копупцията .
                              Човек се учи докато е жив.

Comment

Working...
                              X