Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Светът на викингите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Намерих информация за този отряд, SS-mann. Той е бил около 500 души. Поне това пишеше в един друг форум. Ето и адреса му за повече информация: http://forum.all.bg/showflat.php/Cat...7/Main/1057137

    Comment


      #32
      Да ама през 1033-1035г. Хардрад заедно с други викинги, предимно главорези от Оркнейските и Хебридските острови, унищожават силите на мюсюлманските пирати в Адриатика и Западното Средиземноморие, а това предполага, че едва ли е бил само с 500 души? Това са 10 викингски дракара/грубо казано естествено/, съмнява ме с тези смешни сили да е излезнал срещу средиземноморските пирати, дори и да е бил подкрепен от византийския флот. Не знам. Може и да греша. Но все пак благодаря за информацията.
      They march in full battle dress
      With faces grim and pale
      Tattered banners and bloody flags
      Rusty spears and blades...

      Comment


        #33
        Възможно е и да си прав, но искам да те питам нещо. ти срещал ли си категорична информация дали викингите от шведската група /така да се каже/ са открили Северна Америка преди Колумб?

        Comment


          #34
          Може и да са стъпили на територията на бъдеща "Америка", но не са "открили Америка" в пълния смисъл на фразата.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

          Comment


            #35
            Да чувал съм. Достигнали са до днешните територии на Канада и САЩ и са нарекли земята "Vinland". Дори са направили опит да колонизират новата земя, и оставят около 60 души на брега със храна и сечива. Когато на следващата година идват нови заселници, не откриват старите, а само няколко трупа. Ако разбира се може да се вярва на древните скандинавски саги. Викингите срещнали местно население, което имало "страшен" външен вид и влезнали в кратък бой, следствие на което ппаднали и доста скандинавци. Стреснати/трудно ми е да си представя как са изглеждали туземците, щом са изплашили дори и викингите/ от омразата им, скандинавците напуснали земята и не правили повторни опити за колонизиране.
            They march in full battle dress
            With faces grim and pale
            Tattered banners and bloody flags
            Rusty spears and blades...

            Comment


              #36
              Благодаря и на двамата. SS-mann, по-нагоре ти каза, че ако някой иска можеш да пишеш на него за по-големите битки за викингите. Моля, пиши за тези битки. Ще ти бъда много благодарен!

              Comment


                #37
                Ами водили са много битки, но ако ме насочиш към определен период, или владетел бих могъл да ти бъда повече полезен. Ще заприличам на идиот ако взема да описвам всичките битки, в които са участвали викинги и за които имам информация
                They march in full battle dress
                With faces grim and pale
                Tattered banners and bloody flags
                Rusty spears and blades...

                Comment


                  #38
                  Извинявай за неточността ми, SS-mann. Интересува ме по-конкретно относно завладяването на днешните руски земи.

                  Comment


                    #39
                    Така за този период, имам предвид средата на 9-ти век, днешните територии на Русия са били сравнително добре познати на викингите, които освен, че били велики войни, били и много добри търговци. Викингите пътували, често до славянските земи в днешна Полша, Прибалтикаи оттам влизат в Русия. Враждуващите по между си славянски племена, в средната и северната част на З.Русия са били обединени от по-малобройните, но по-добре организирани скандинавци, които първо слагат ръка на днешния Новгород. Шведите са водени от полу-легендарния конунг Рюре/на шведски/, на славянски Рюрек, или Рюрик. Той не водил голяма армия. Много историци са на мнение, че Рюре завладял Новгород с около 500 души, сред които и много берсерки. Това става през 862г. Рюре умира през 879г. След него властта поема Олгерд/на шведски/, на славянски Олег, който до 912г. успял да обедини Новгород и Киев, и така полага основите на Киевска Рус. Спорна тема, между другото. В Киев също са управлявали хора на Рюрик, т.е. скандинавци. Големи битки по земя между тях и други армии армии не знам да има. Единствените сражения са ставали по море и те са били редки. През 860г. конунгите на Киев Асколд и Дир предприемат поход срещу Византия, с цел признаването на Рус за държава и естествено за плячка. На 18.06.860г. викингските дракари, на които имало и известно число славяни достигат Константинопол и го обсаждат. Викингите и славяните не срещайки никакава съпротива от византийската армия правят десант на крайбрежието и подлагат на грабеж и насилие земите около столицата. Византийската армия току що е разбита поголовно от арабите в С.Сирия и Михаил III не е рискувал да тръгне срещу викингско-славянската армия, макар и да е имал сили за това. Вместо това, той сключва мир с викингите, според който Рус става международно призната държава в тогавашния свят. Договора уреждал между държавните отношения на двете страни и реално е първия договор, сключен между Русия и Византия. Пак според него византийския император се задължавал да плаща ежегоден данък на Асколд и Дир. Естествено василевса смятал за унижение подобен договор и след 6 г. престанал да плаща данъка. Това била причината Асколд и Дир да организират 2-ри поход, но със много повече сили. Според няколко източника викингите и славяните тръгнали с 200 кораба. За жителите на Константинопол викингското нападение било неочаквано, но въпреки неговата внезапност, то претърпяло неуспех, заради извилата се буря в Черно море. Според летописците потънали повече от половината викингски кораби, но Асколд и Дир останали живи. През 870г. отново бил сключен договор между двете страни, който уреждал търговските отношения.
                    Нов опит за нашествие към Византия има и през 941г., но византийския флот успява да унищожи викингската флота при Босфора и да плени нейния водач Валдемар Ден Сторе /Валдемар Силния/, на славянски Владимир.
                    Другият по-голям поход е през 968г. от княз Свтослав, който с 60 000 армия/скандинавци и славяни/ опусташава крайдунавските области на България.
                    Предполагам си запознат с управлението на цар Петър и последвалите събития. След това викингите престават да играят съществена роля в военните походи на младата руска държава.
                    They march in full battle dress
                    With faces grim and pale
                    Tattered banners and bloody flags
                    Rusty spears and blades...

                    Comment


                      #40
                      Благодаря, SS-mann. За управлението на цар Петър съм запознат. Бих искал да те попитам дали знаеш нещо повече за сблъсъка на България с Киевска Русия, понеже четох, че те са водили военни действия през 864 година. Вярно ли е?

                      Comment


                        #41
                        Трябва да се отбележи, че викингите са имали невероятна дисциплина, владеели са и са прилагали различни тактики по време на бой и съвсем погрешно е да се смята от някои, че са нямали боен ред, тъй като повечето пъти са извършвали само набези. Достатъчно е да се спомене, че в продължение на поне 250г. армията им многократно е побеждавала армиите на англичани, ирландци, шотландци, сакси, франки, славяни, византийци, маври и дори и на българите! А колкото до войнските им качества викингите наистина били безумно смели бойци. Те вярвали, че само тези, които паднат в битка, ще отидат във Валхала/златните чертози на върховния им бог Один, на старогермански-Wotan/. Викингите са вярвали, че във Валхала ще имат възможността да се сражават в последната битка на земята, между добрите и лошите богове в лицето на Великия вълк Фенрир и Световната змия, или змей Ермунганд. За това викингите почти никога не се предавали в плен и не отстъпвали даже в безнадеждна ситуация, стремейки се само да унищожат колкото се може повече противникови войни.
                        Особено се ценели войните-берсерки/според научни изследвания това са били хора страдащи от особена форма на епилепсия, които били нечувствителни към болка по време на припадък/не в пълния смисъл на понятието/ и изпадали в дива ярост. В сагите берсерките са описвани като войни, които влизат в битка без доспехи, и обикновено били въоръжени само с два меча в двете си ръце. Берсерките се сражават до край, англичаните са имали нещо като поговорка, след битката при Станмор, че берсерките умират само тогава, когато главата им бъде далеч от тялото. Думата берсерк идва от старонорвежките думи "ber" /мечка/ и "serk" /кожа/, т.е. меча кожа. Когато влизали в бой берсерките били наметнати с мечи кожи, от една страна да стреснат противника, а от друга са вярвали че духа на мечката ще влезне в тялото на война и ще му даде нейната сила. Кожите са били от мечки, лично убити от берсерките. Понякога, вместо мечи коижи били използвани и кожи от вълци. Според много специалисти по проблема, в една викингска армия от 1000 души имало не повече от 20 берсерка. Счита се, че един берсерк бил в състояние да се справи сам със 20 неприятелски война, което според мен е твърде преувеличено и нерално. Но сред берсерките наистина е имало велики войни.
                        They march in full battle dress
                        With faces grim and pale
                        Tattered banners and bloody flags
                        Rusty spears and blades...

                        Comment


                          #42
                          plamen_starbov написа
                          понеже четох, че те са водили военни действия през 864 година. Вярно ли е?
                          Всъщност киевския княз Светослав преминава Дунав и започва война срещу България през 968. Прзез 864 България е управлявана от Борис ², а за Киевска Рус не знам дали въобще е съществувала тогава.

                          Comment


                            #43
                            Ако прочетеш внимателно какво съм написал ще видиш че съм посочил 968г.!

                            Нещо се обърках извинявам се не съм погледнал цитата Sturmpioner

                            Нямам никаква информация за подобни битки. Не знам от къде си прочел това Starbov но лично аз за първи път го чувам. Съжалявам но не мога да ти отговоря на въпроса. Ако те интересува нещо друго, и ако съм в състояние да ти отговоря заповядай.
                            Last edited by viking heart; 25-07-2006, 12:44. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            They march in full battle dress
                            With faces grim and pale
                            Tattered banners and bloody flags
                            Rusty spears and blades...

                            Comment


                              #44
                              И аз като го прочетох за пръв път се учудих. Прочетох това в една енциклопедия. Няма проблеми.

                              Comment

                              Working...
                              X