Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Светът на викингите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Хъм, а какви биха могли да бъдат "доказателствата"? Няма как, по разбираеми причини, да се направи възстановка или експеримент, а в сагите берсерки са описани.

    Comment


      #17
      Аз знам само сагата за Беоулф и то преразказана в една книга иначе ми е интересно истинска сага така да ми е изчурулика някой бард
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

      Comment


        #18
        Heinz W. Guderian написа
        Както в повечето области на познанието аз съм пълен лаик, но това няма да ме спре. Много ми е интересна темата, разбира се... книгите-игри. Но да попитам има ли доказателства за тези берсерки? А за дворъчните оръжия и щитовете мисля: нали тези викинги са морски-разбойници; как ще се справят, ако имат щитове при абордаж, но също така каква полза имат от дворъчни мечове и брадви на тясната дракарска палуба, където "бурята от мечове" ще посече събратята си. Точно обтатното е на сушата, тук саби, кинжали, малки брадви не помагат срещу конница или пехотинци въоръжени с копия и/или не щитове.
        Викингите са използвали дракарите за придвижване, а са предпочитали да грабят на сушата. В повечето случаи не е имало кой да им се противопостави. Когато са влизали в битка, викингите са правели стена от щитове и копия. Впрочем почти всеки викинг в имал копие, повечето и брадва, а мечовете са били притежание на по-заможните. Трябва да се уточни че са имали и копия и секирки за мятане. Противно на всеобщите представи са имали и лъкове и са ги ползвали и тях, макар и не толкова колкото източните номади.

        Comment


          #19
          Абе всеки като чуе викинг и си представя 2 метра волски хормони с огромна балтия и рогат шлем.Това по скоро е изображение на героите от сагите.Опитни войни са били само мореплавателите и вождовете имало е и голяма част селячество която се е занимавала с поддръжка на армията(до колкото може да се счита за армия).Наистина при истинска битка а не просто разграбване на поредното село са се строявали в своеобразен сгъстен строй с насочени напред копия.Малко ще им е трудно на момците да размахват двуръки брадви в строя с оглед на това че ще изколят повече свои от колкото каквито и да било чужди.За лъкове предполагам че са имали стрелци но воинския кодекс на келтските и германските племена(викингите са считани за най-северните германски племена от Рим) предполага ръкопашен бой и груба сила от колкото някаква тънка стратегийка.Ами с това се изчерпват скромните ми знанийца.А искам да питам как се превежда на български думата huskarl?
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

          Comment


            #20
            Аз пък доколкото си спомням при викингите много високо се ценят именно воинските умения с лъка. Даже изображението на лък е нещо като върховен воински символ. Така че едва ли са смятали за неправилно използването на въпросното оржие - по-скоро напортив.
            А инак те все пак най-често са правели набези, което не предполага сражение в плътен строй, а по-скоро в разреден (или почти липсващ). КОето означава, че вероятно са използвали всякакъв тип брадви - все пак за тогава това е било много мощно оръжие.

            Comment


              #21
              Ясно е че повечето битки на викингите са представлявали набези и почти се изключва възможността за какъвто и да е боен ред,също така е имало истински битки и там ако не спазват поне минимална дисциплина(нещо неприсъщо за които да било моряци) едва ли биха постигнали някакви успехи.А това за лъка сериозно за първи път го чувам нито съм виждал изображение на викинг с лък по разните амулите картинки и дори по картинки.И какви са били тези лъкове?И нямах предвид неправилно ами не е било "воинско" да стреляш някой от далеч а да идеш да го клъцнеш с некое брадвеВсички северни народи предпочитат :duel: и :twak: пред :fire:
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

              Comment


                #22
                Е, мисля че може и да не си прав с това за предпочитания та на "северните народи". Мисля че тук го удряш на романтика .
                Когато опре до битка и война се използва това, което е ефективно. Впорчем, за ефективна стрелба с лък се иска много голямо майсторство - може би превъзхождащо това за владеене на хладно оръжие за близък бой. Съответно, не е чудно стрелците с лък да са били на почит - по-ефективни са и изискват много време за подготовка и голямо мойсторство. Естествено, те едва ли са си служили само с лък - по-вероятно е да са използвали и хладно оръжие за близък бой.

                Comment


                  #23
                  За да се развихриш "като два вентилатора" във "вихъра от мечове" с две къси бойни брадви в ръцете, необходимо е бойният строй да е разпръснат (и славяните са го използвали, ако си спомняте). Все пак става дума за бойни брадви, а не - за китаец - готвач в китайски ресторант, въоръжен с два сатъра...
                  И се пише драккар - с 2 броя "к" -> кк!
                  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

                  Comment


                    #24
                    Има едно доста известно гобленче, изобразяващо превземането на Англия от Вилхелм Завоевателя и битката при Хастингс. Там има много стрели изобразени, даже се смята (и е общо взето доказано) че една стрела, попаднала в окото на саксонския крал е решила изхода от сражението. Вярно е, че има известни разлики между норманите на Вилхелм и викингите на Хардраде да речем, в наличието на конница, формата на щитовете и т.н.т., но общо взето приликите са повече от разликите. Освен това във викингските саги има достатъчно предания за стрели, лъкове и стрелци.
                    Няма никаква логика тогава, когато можеш да поразиш противника от разстояние да пропуснеш тази възможност. Тук не става дума за дуел между двама благородници, а за сражения между армии. Освен това мисля че всеки викинг по време на поход е бил длужен да има лък, стрели, копие и шит и някакво оръжие за близък бой по избор.
                    Отделен въпрос е че лъковете на викингите едва ли са били нещо особено и поразхенията, които са мозхели да нанасят на противници, добре защитени от ризници, шлемове и щитове едва ли са били големи, освен в случаите когато стрелите са попадали в незащитените пролуки между доспехите. Гледах демонстрация на стрелба с лък по плетена ризница. Дори от близо, почти от упор, стрелите с костен и каменен връх отскачаха винаги, а тези с обикновен метален в 90% от случаите. Чак със специално заострен удебелен бронебоен връх стрелите пробиваха ризницата с лекота и халките не можеха да ги спрат. Но ако не греша металургията по времето на викингите не е била достатъчно добре развита за да имат множество стрели с връх от бронебойна стомана (каквито са имали боумените на Хенри V). Добрата стомана се е пазела за оръжия за многократна употреба като мечове и брадви. Всичко това е поставяло лъка на заден план, като желано помощно оръжие, което да нанесе поражения на противника от разстояние, но което не е можело да реши едно сражение (с изключение на редките случаи когато една щастлива стрела е причинявала кончината на някой владетел).
                    Накрая трябва да се отбележи че докато в откритите полета на степите в Азия и Източна Европа лъкът е бил господар, то в гористите местности в Западна Европа ефективността му е била значително по-ниска. Това са само моите разсъждения по въпроса.

                    Comment


                      #25
                      Напълно съм съгласен с теб, TVV. Предлопагам, че наистина лъковете им не са били кой знае какво (както и всички подобни оръжия по това време в Европа). На Изток нещата са били различни, но затова си има съответните причини.

                      Comment


                        #26
                        аз ще добавя само че книгите на маикъл маиндкраим бяха много добри и сега като чета постнатото от историка се убеждавам че са били и исторически точни...
                        и бяха точно за периода на обединение на викингите..
                        bulgaria on three seas

                        Comment


                          #27
                          Имам едно въпросче относно събранието, което са свиквали викингите за избор на военен вожд. Самия процес се е наричал "алтинг". Дали обаче самото събрание се е наричало също "алтинг" или има друго наименование, което е прието в българската историческа литература като термин? Ще съм благодарна ако някой може да ми помогне.

                          Comment


                            #28
                            Ако някой се интересува за викингите, и по точно по-големите битки които са водили моля да ми пише. Ще се радвам да му бъда полезен.
                            They march in full battle dress
                            With faces grim and pale
                            Tattered banners and bloody flags
                            Rusty spears and blades...

                            Comment


                              #29
                              А като начало ще напиша няколко реда общо за тях.
                              Няма да се спирам подробно на въпроса как точно са ги наричали различните народи. Виждам, че достатъчно е изписано на тази тема. Викингите са живели в днешна Скандинавия, и като цяло условията на живот са били крайно сурови и трудни. Населението се е препитавало основно с риболов и лов на елени. Земеделието е било слабо развито не само поради лошите атмосферни условия, но и поради слабите връзки с останалия свят. Поне в началото на 8-ми век. В Дания, Норвегия и Швеция територията е била разделена на области, които управлявали ярли. Върховния главнокомандващ бил краля, който скандинавците наричат конунг. Скандинавците обичали да плават и строели изключително добри кораби, които не само че били устойчиви при буря, но можели да преминат огромни разстояния запазвайки целостта си. Първият засвидетелстван набег, който викингите извършват е през 793г. Тогава група от около 6 датски кораба, водени от Ейнар Скалдасилпе достигат до остров Линдисфарн и подлагат на грабеж манастира. Монасите са избити, а манастира запален. На следващата година датските викинги достигат до Шотландия, а през 795г и до Ирландия. Пътя им е осеян с кръв и огън. До 800г. следват около 10 набега, извършени главно от датските викинги, които постоянно тероризират местното население.
                              През 809-812г.Датските викинги ограбват земите по река Елба, но търпят поражение при Булон от франкската флота, която ги изненадва. Същевременно друга група от датски викинги, водени от Годфред, нахлува във Фризландия/днешна Нидерландия/ и подлага областта на разорение. Това продължава с променлива интензивност до 834г., когато викингите превземат и ограбват Дорстад и Утрехт. Фризия е овладяна напълно към 890г. след многобройни походи и кръвопролития. През 835г. норвежките викинги достигат до Шотландия и започват създаването на селища в Източната част на страната. През 841г. Торгест, водача на норвежките викинги навлиза трайно в Ирландия и овладява Дъблин и Анагасан. В същото време друга група норвежки и датски викинги създават селища около река Лоара.
                              В битката при Майд, през 845г. Торгест разбива ирландския крал Мел Секнийли и слага ръка на цяла Ирландия. Почти всички манастири в областта са подложени на масово разграбване, а монасите на избиване. По тази причина самия папа настоява в църквите да се отслужва литургия с молитвата: "A furrore normanorum libera nos Domine" /" Господи спаси ни от гнева на северните хора"/. Молитвите обаче не спират жадните за плячка и сражения викинги. През 845г. огромна викинсгка флотилия, от норвежки и шведски кораби, водени от легендарния берсерк Рагнар Ладброк достига Париж и го атакува като опустошава цялата област след това. Любимата тактика на Ладброк била да напада предимно на християнски празници, когато войниците и мирното население били в църквите и не очаквали противника. Според легендите Рагнар бил необичайно силен и смел мъж, който считал себе си за пратен от Один. След като разорява Франция корабите му се насочили към Шотландия и Англия, но бил пленен и хвърлен в яма от отровни змии. Десет години по-късно тримата му сина: Олаф, Халфдан и Айвър Обезкостения отмъщават за баща си. Убиецът е пленен и до като е бил жив му е прерязан гърба и са му строшени ребрата. След което Айвър, най-стария син издърпал с ръцете си сърцето и дробовете на англичанина./Това е според легендата/. През 850г. викингите опустошават Лондон и Кентърбъри, но са разгромени при Окли от войските на саксонския крал на Уесекс Етелвулф.
                              През 851г. датски и норвежки викинги проникват по Елба и разграбват Хамбург. Една година по-късно франкския крал Карл Плешиви е разбит от норвежките викинги в битката при Рова на Живалд.
                              През 862г. шведските викинги, водени от конунга Рюрик, нахлуват от Балтийско море в Русия и завземат днешния Новгород. През същата година при река Марна Карл Плешиви успява да спре една викингска флотилия, но с цената на много загуби. През този период много жестоки битки се водят и в Ирландия, където ирландския претендент за трона Ед Финдлиад воюва постоянно с норвежките викинги, които са изтласкани едва през 879г. През 863г. датските викинги проникват по Рейн и подлагат много области на разорение. Масово се взимали пленници, които по-късно били продавани на робските пазари в пристанищата на Средиземно море.
                              В битката при Йорк през 867г.датските викинги водени от конунг Халфдан разбиват армията на нортумбрийците като на практика завладяват цяла Мерсия и Изт.Англия. На следващата година Етелред и Алфред Велики се опитват да си върнат Мерсия, но са поголовно разбити в няколко тежки сражения. Особено жестока е битката при Хокстън, през 870г., когато краля на Изт.Англия, Едмунд Светия пада заедно със почти всички свои войни. През 871г. се водят няколко много жестоки битки между викингите и англичаните, които завършват с победа на викингите.
                              През 876г. датските викинги водени от Гудрум нахлуват в Уесекс и превземат Уоръм.На следващата година след сивреп щурм е превзет и Ексетър. През 878г. Алфред Велики отново губи при Едингтън, но след 4 месеца успява да вкара в капан викингската армия и да я разгроми тотално. След това голяма част от викингите напускат Уесекс.
                              През 880г. Олгерд, конунг на Новгород и Киев обедиянва двете кралства/княжества/ и полага началото на Киевска Рус/темата е спорна и не пледирам за пълна достоверност/.
                              През същата година датските викинги нахлуват по Елба в Хамбург и го ограбват отново. Две години по-късно същите викинги разбиват франкската армия, водена от Карл Дебели в битката при Ашло. По ред хроники, сражението се е отличавало с голямо ожесточение. От 885-887г. викингите водени от Зинрик и Зигфрид неуспешно воюват във Франция и след много загуби са принудени да отстъпят.
                              За около 30 г. викингската инвазия в Европа спира, за да се възобнови с пълна сила в началото на 10-ти век.
                              През 905г. датските викинги нахлуват в Англия, и подлагат областта на разорение.Пет години по-късно армията им е победена от уесекския крал Едуард, който ги разбива в битката при Тетлинхол. Малко по-късно норвежкия викинг Ролф/Ролон/, който според скандинавските саги бил висок над 2 метраи тежал толкова много, че никакъв кон не искал да го язди, успял да получи областта Нормандия в Северо-западна Франция, която населели и много норвежци. Ролф полага началото на нормандския род, който ще се прочуе в завладяванерто на Англия през 1066г. в битката при Хейстингс и при участието в Кръстоносните походи по-късно.
                              От 914 до 920г. норвежките викинги водят сражения с ирландски войски и на практика побеждават, овладявайки Лимърик и Уотърфорд.
                              През 918г. в битката при Темпсфорд, Едуард разбива датските викинги водени от конунг Гудрум II и задълго прекратява викингска заплаха за Англия.
                              През 919г. норвежките викинги разбиват трета ирландска армия, водена от Нийл Гландъб и избиват много ирландци.
                              След 20 години мир Англия отново е принудена да понесе гнева на викингите, когато Ерик Блудьокс /Кървавия топор/, наречен така заради жестокостта си в бой, дебаркира с корабите си в Нортумбрия. До 954г. водените от него викинги, повечето от които укриващи се пирати на Оркнейските и Хебридските о-ви, заливат в кръв цяла Северна Англия. Блудьокс е най-големия син на норвежкия конунг Харалд Харфагре/Прекраснокосия/, и след като управлява с терор Норвегия е детрониран. В Англия Блудьокс се отдава на грабежи и убийства, но не успява да вземе английската корона. През 954г. в битката при Станмор, продължила цял ден Блудьокс пада,след като тялото му е нанизано с 4 стрели. Норвежците стреснати от смъртта на своя предводител отстъпили назад и избягали с корабите си към Оркньой/Оркнейските о-ви.
                              Годината 991-ва е черна за англичаните, защото именно тогава датския конунг Свен Твескег /Острата брада/ и сина му Кнут нахлуват с огромна армия/ще съм благодарен, ако някой знае числеността и/ в Англия и след няколко битки овладяват почти цялата страна. С особена жестокост се отличава битката при Малдън, която отнема живота на около 4 000 англичани. Овладяването на дания започва напълно от 1003 и завършва през 1013г., когато крал Етелред е принуден да избяга във Нормандия, оставяйки страна си в ръцете на викингите. Опита на датчаните обаче да овладеят Ирландия завършва с неуспех, тъй като войските им са разбити от ирландския крал Браян Бороу. В сражението продължило два дни пада самия Бороу.
                              Кнут осъзнава, че Ирландия е костелив орех и насочва услията си към затвърждаване на властта си в Англия. От 1013 до 1016г. той води четири сражения с Едмунд, сина на Етелред, и накрая успява да го победи в битката при Ашингтън. Едмунд получава тежки рани и скоро умира, а Кнут става едноличен владетел на Дания и Англия. След смъртта му неговата империя се разпада, поради съперничество за територия между синовете му. Свен завзема Норвегия, Хардкнут Дания, а Харалд Хеърфут Англия. Хардкнут управлява Дания за кратко от 1040-1042г., след което е наследен от Едуард Изповедник/1042-1066/.При смъртта на Едуард,Харолд, синът на Годуин, става крал, но братовчедът на Едуард-Уилям Нормандски се обявява за законен крал и оспорва властта с Харалд.
                              Брата на Харалд, Тостиг също претендира за английската корона и се съюзява с прочулия се вече конунг Харалд Хардрад, краля на Норвегия. Хардрад подкупен с много злато потегля от Берген и Тронхайм с около 300 кораба, като във войската му са и най-добрите викинги, отличили се в дългите битки, които Хардрад водил. На 25.09.1066г. викингите дебаркират в Англия и в битката при Стамфорд бридж/няма да се впускам в подробности за нея, всички от вас ги знаят/ претърпяват разгром от войските на Харалд. Хардарад е убит, а заедно с него и почти всички викинги.В Норвегия се връщат едва 24 от корабите му.
                              На 14.10.1066г. в легендарната битка при Хейстингс, Харалд е убит от Уилям Нормандски, който овладява цяла Англия.
                              Битката при Стамфорд бридж е последното нападение на скандинавци на Британския остров и на практика, с нея се слага край на викингското нашествие в Европа. Надявам се съм дал полезни данни за тези, които се интересуват от викингите. Ще се радвам да допълним темата. До скоро.
                              They march in full battle dress
                              With faces grim and pale
                              Tattered banners and bloody flags
                              Rusty spears and blades...

                              Comment


                                #30
                                Ще се радвам на някаква информация и за приблизителната численост на отряда на Хардрад при сблъсъка му с войските на Петър Делян.
                                They march in full battle dress
                                With faces grim and pale
                                Tattered banners and bloody flags
                                Rusty spears and blades...

                                Comment

                                Working...
                                X