Съобщение

Collapse
No announcement yet.

В ТЪРСЕНЕ НА НОВА НАЦИОНАЛНА И КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ: ТУРЦИЯ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

В ТЪРСЕНЕ НА НОВА НАЦИОНАЛНА И КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ: ТУРЦИЯ

Формирането на новата турска културна идентичност е сложен и вътрешно противоречив процес. Неговите идейни извори следва да се търсят в схващанията на турските интелектуалци от средата на XIX век, на писателите-"танзиматци" и Новите Османи, а по-късно и на младотурците, т. е. в големите идейни и политически движения в Османската империя в разглеждания период.

Утвърждаването на националното, вкл. и в сферата на турската култура, предполага и един своеобразен отказ от имперското съзнание и манталитет. Една съвсем нелека задача за турския интелектуален и управленски елит, който трудно и емоционално преживява разпадането на Османска Турция. Съхраняването на империята е сред водещите идеи и мотиви на младата турска интелигенция в края на ХIХ и началото на ХХ век и това се проявява в разпространяването в интелектуалните среди на такива "транснационални" идеологии, като османизма, ислямизма, пантюркизма. Те се изживяват трудно и за да еволюират в или да бъдат изместени от една национална идеология, се оказва необходимо да бъде извършена революция. Такава е кемалистката, която поставя край на "дългото сбогуване" с османското начало в държавността, културата, манталитета.

Започнали в епохата на Танзимата, сериозните обществени промени, свързани с процесите на "европеизация", продължават през първите десетилетия от основаването на турската република. Това е периодът на формиране на новата културна идентичност на съвременна Турция, израсла от руините на империята. Тази идентичност се изгражда чрез стремежа да се преодолее разделението на "ориенталско" и "европейско"; турската култура търси новият си облик чрез синтеза между двете начала, чрез възможно най-пълното "амалгамиране" между тези две толкова различни цивилизации, преживели и сблъсък помежду си, но и непрестанното приближаване една към друга. Модерността сякаш "снема" съществувалото вековно противопоставяне чрез едно ново взаимно привличане.

Добре бе пич, не се ли чувстваш маааалко неудобно да пускаш по сто теми с големи букви с някакви псевдо-статийки, никоя от които не е написана от теб?

знам, че напоследък модераторите се отнасят с почти престъпна според мен толерантност към нарушаващите коректността на форумното пространство, но ще ги помоля да преосмислят политиката си относно триенето, поне в раздел Елитни.

Comment

Мда, първо, недей поства С ТАКИВА ЗАГЛАВИЯ и второ, като се поства тема за дискусия, трябва да има някакво лично участие все пак.

А темите ти, барабанчик, имам чувството че най-добре да са в една единствена тема, където да си постваш такива неща, които явно те интересуват. Иначе става спам.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Напълно съм съгласен - за да се пуска нова тема, то задължително трябва да има някакъв дискусионен проблем и някакво лично участие. Последните няколко теми, пускани от Вас, Барабанчик, това нещо напълно отстъства - те са по-скоро информативни, бих добавил и рецензионни, ако намирах съответното лично мнение. Засега ще ги местя в "Информационни доклади", а ще е добре да решите точно защо ги пускате и какво искате да кажете с тях. Така не виждам чак такъв смисъл в тях - поне по отношение на останалите потребители.

Comment

хех, Голум, забелязвам официалния тон на раздразнението ти...
          само че над тая тема има един ред, на който пише

Бойна Слава Форуми -> Елитни -> Информационни доклади
          и си мисля - нека си останат Елитни, нали.

Comment

Да, така е. Но пък не мога да взимам подобни решения еднолично и ще трябва да обсъдим, така да се каже, на официално заседание на ИГЩ как точно да се постъпи в случая. Може би ще е добре да се отвори отделен форум за статии и подобни неща, така че това положение на нещата е само временно.
            Да не говорим, че и Барабанчик трябва да каже какво има предвид с тези теми и въобще защо ги пуска по този начин (което се надявам да стори или тук, или в нарочна тема, или пък на лично съобщение).

Инак какво да правя - напоследък имам проблеми с нета и влизам рядко, та и съответно реагирам доста бавно на различни проблеми. Хубавото е, че поне модераторското съсловие е достатъчно многобройно, така че все някой успява да реагира.

Comment

а как е работата?

Comment

--

А, добре е, няма какво да се желае повече .

Comment

Ами тя темата хубава,ама не знам защо не я коментирате,а се занимавате само с мойта скромна личност!?Можете да ми изпратите лично съобщение или по пощата два реда да ми пишете,ама ай ся.
                  P.S.Ако не ги бях пуснал тия теми....още щеше да съм "редник"

Comment

а ако продължиш да постваш безсмислено и само заради ранга, подозирам, че пак ще станеш такъв.
                    дай да се придържаме към някаква коректност и да не го обръщаме на говорилня.

Comment

Та..ти какво мислиш по повод на темата?

Comment

Working...
                      X