Помощ за домашното и всякакви кратки въпросчета
Collapse
X
-
Темата е нарочена от веднага за всякакви въпроси относно домашни и тн. Който има такъв въпрос, нека да го пусне тук. Съответно въпроси, напускани из другите теми ще бъдат местени тук.
Разбира се, наличието на темата не е гаранция, че ще получите отговор
Това зависи от добрата воля (и настроение
) на другите потребители на форума.
-
НСГРП
За понеделник трябва да направя доклад за партията, а из интернет не открих почти нищо. Ако можете помогнете с някой линк...
Comment
-
“Целият прогрес и цялата култура на човечеството се базират изключително върху гениалността и енергията на личности, а в никакъв случай не са продукт на “мнозинството”.Comment
-
Българските Владетели
Здравейте. Имам следните въпроси
.
1. Изписване по години и по- важните събития и дати свързани с всички български владетели от династията на Асеневци до династията на Шишмановци.
2. Причини за смяна на династиите, тоест защо от Асеневци -> Тертеровци -> Шишмановци.
3. Оценки за тяхното управление- на отделните династии.
Тези въпроси са от господина ни по история които иска да има отоговорим за домашно 12 клас съм. мисля, че трябва да бъде неюо такова
Асеневци
Асен -> Петър -> Калоян -> Борил -> цар Иван Асен ²² и така само че да са със датите на тяхното управление и с по- важните такива. Ами това са въпросите ми, значи разбирасе който иска може да помогне, аз в Уикипедия намерих това http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...B5%D0%BB%D0%B8 кото мисля, че ще ми ео т ползва затова на първия въпрос може да не пишете. АКо може да ми отговорите на вторите два въпроса. Благодаря Ви предварително за вниманието. ЧаоComment
-
Според мен причините Асеневци и Тертеровци да се сменят са, че няма наследници по мъжка линия. По женска линия Асеневци имат наследници, но по мъжка - не. А Михаил Шишман идва на власт /поне така мисля/, защото има обширни владения в Северна България и по-специално - около Видин, където е деспот. Оценки за отделните династии: Асеневци - като цяло управляват добре, стремят се да разширят България, по тяхно време е възстановена Българската патриаршия, Тертеровци - управлението им се свързва с края на татарските нашествия, присъединяват малко земи, Шишмановци - стремят се да разширят България и успяват, но при тях България пада под турско владичество или робство.
Не претендирам за изчерпателност, но написах тези редове. Дано да ти са полезни.Comment
-
Шишмановци и Тертеровци са една и съща династия.Цар Михаил Шишман е братовчед на цар Светослав Тертер,а баща му деспот Шишман вероятно е брат на цар Георги ² Тертер.Фамилията Тертер носят и част от владетелите на Добруджанското деспотство които вероятно са и близки роднини на цар Иван Александър.Comment
-
Да, прав си, resavsky, моя грешка, извинявам се. И аз бях чел нещо подобно, но не си спомням от къде. Що се отнася за владетелите на Добруджанското деспотство - научих нещо ново.Comment
-
HELP
zdraveite,
poneje vidqh 4e mojem da pi6em za doma6ni.....re6ih da vi popitam dali ne moje nqkoi ot vas da pomogne i na men
za doma6na imahme doklad na tema "Istoriqta na Drevna Indiq".i poneje ne znaeh 4e v s1bota i nedelq bibliotekata ne raboti si t1rsq materqla v internet,no za jalost vsi4ki saitove sa na angliiski,a az ne moga da si gi prevejdam, vi molq da mi pomognete.ako eventualno nqkoi znae za tak1v sait na bg,ili moje da mi izprati nqkakva informatsiq,molq da mi kaje!
ако някой не ти се усмихне ,бъди така добър и го дари сусмивкарзащото никой не се нуждае повече от неяротколкото тозиркойто не може да се усмихне другиму
Comment
-
А на кирилица можеш ли да пишеш?Comment
-
ami..da,samo da vlqza v maminiq akaunt
az mai tv1rde k1sno se setih da vlqza pak tuk......blagodarq vse pak
ако някой не ти се усмихне ,бъди така добър и го дари сусмивкарзащото никой не се нуждае повече от неяротколкото тозиркойто не може да се усмихне другиму
Comment
Comment