Библиотека (оттук, оттам...)
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Comment
-
Пъне се той графът, ама докато първом се запознае повърхностно поне с цялостната политическа история на Османската империя, направо ще дойде време за пенсия
Оттам нататък социално-икономическата сфера - чак не мога да си се представя...
Дели ефенди, така и така си в бранша: защо не дадеш линкове на страниците на твоите колеги, които са качвали свои статии и монографии по academia.edu? Ти ги знаеш (познаваш), а ние - профанлъкът - не!
То ест - не знаем какво (и от кой) да търсим
Я пускай (давай линк за) дисертацията на Дамян Борисов за вакъфските институции Родопа гебирге. По-добре сега да поразчешем османлъка от време оно, защото когато хората на Волен Сидеров дойдат на власт, ще ви обвинят, че сте пета колона, солташаци и служители на МИТ и гьотверени, предназначени за наслада на сивите вуци. От което следва, че ще ви съберат на едно кръстовище и ще ви метнат сал една граната, та да ви поразят всинца
Аз не вярвам османистите да сте като хлебарките - да извирате със стотици 
Тук качвам съдържанието на сборниците под редакцията на Анна Тверитинова, към които ни насочи Флавий
Вътре има статии на Бистра Цветкова за спахийското земевладение в края на XVI век; Николай Тодоров за социално-икономическото развитие на балканския град; Руси Стойков за българските села и тяхното население през XVII век; Елена Грозданова за налогът джизие в балканските земи през XVII-XVIII век.
Comment
-
Големи сте! Мерси!
И, Графе, не си прав, щото и рицаря се е поотчитал, колко негови работи има из нетя, па и в блога му интересни неща могат да се прочетат /сега някой да не рече, че съм му адвокат
/
Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
http://hristoen4ev.blogspot.com/Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
- това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.Comment
-
Рицаря да вади дукати и форинти, аз трапезундски аспри си имам
Делията как извади алтъни, а?
А и знаеш ли, драги ми боиле, на рицаря в компа колко катърги плават, с трейд марк "Джон Прайър", дето опсикийският граф му ги поръча в корабостроителницата на Авидос, та се наложи да изсекат сите гори по Витинския Олимп. А, знаеш ли?
Comment
-
Добре бе, хора, ето ви една монография на Д. И. ПОЛЫВЯННЫЙ - КУЛЬТУРНОЕ СВОЕОБРАЗИЕ СРЕДНЕВЕКОВОЙ БОЛГАРИИ В КОНТЕКСТЕ ВИЗАНТИЙСКО-СЛАВЯНСКОЙ ОБЩНОСТИ IX—XV ВЕКОВ https://www.mediafire.com/?nhsbz4mb8zxdte1 Аман (накарахте и мен, пето поколение потомък на борци за Светата Църква и Божи Гроб против неверниците, да заговоря на скверния турски език)!A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска историяComment
-
"Дукати и форинти", колко конкретно, нямам думи простоРицаря да вади дукати и форинти, аз трапезундски аспри си имам
Делията как извади алтъни, а?
А и знаеш ли, драги ми боиле, на рицаря в компа колко катърги плават, с трейд марк "Джон Прайър", дето опсикийският граф му ги поръча в корабостроителницата на Авидос, та се наложи да изсекат сите гори по Витинския Олимп. А, знаеш ли?
Колко да са катъргите, има-няма...една
А Витинския Олимп ако е като Влахина планина (нея може и да са я залесили в по-модерни времена, знам ли) или най-високия връх на Родос...
Аз съм за екологията и предпочитам да се цъкля на монитора пред смъртта на толкова дървета...
A strong toun Rodez hit is,
-
Къде били тези сборници, че не разбрах. Нали не ходят назад в темата, гледах уж не виждам. Ако е само до ниво съдържание аз мога да дам 5 ст., каквото съм снимал някога - Грозданова, Цветкова, Гълъбов, но сборниците си струват целите.Тук качвам съдържанието на сборниците под редакцията на Анна Тверитинова, към които ни насочи Флавий
Вътре има статии на Бистра Цветкова за спахийското земевладение в края на XVI век; Николай Тодоров за социално-икономическото развитие на балканския град; Руси Стойков за българските села и тяхното население през XVII век; Елена Грозданова за налогът джизие в балканските земи през XVII-XVIII век.
http://www.mediafire.com/view/dldhr7...da_Karlovo.pdf
http://www.mediafire.com/view/s1ubyw...gospodstva.pdf
http://www.mediafire.com/view/7vfgjn...skih_zemel.pdf
Графе, ти съвсем скъса синджира. Влизаш в академията, там всеки си е писал интереси, щеш Ottoman Empire щеш Medieval Balkans, цъкаш си на групата, която ти е кеф и гледаш, четеш, сваляш - каквото ти е кеф. Иначе от големите имена Сурея Фароки наскоро си накачи статиите, Хийт Лоури също, барабар с книгите и т.н. поразгледай се, кво има да ти казвам. Иналджък има сайт - www.inalcik.com, на който са качени много от статиите му и т.н.Comment
-
SureГрафе, ти съвсем скъса синджира. Влизаш в академията, там всеки си е писал интереси, щеш Ottoman Empire щеш Medieval Balkans, цъкаш си на групата, която ти е кеф и гледаш, четеш, сваляш - каквото ти е кеф. Иначе от големите имена Сурея Фароки наскоро си накачи статиите, Хийт Лоури също, барабар с книгите и т.н. поразгледай се, кво има да ти казвам. Иналджък има сайт - www.inalcik.com, на който са качени много от статиите му и т.н.
Или поне да каже някоя конкретна тема. За какво си говорим...не за езера и морета, а за океани.
-
Ето например нещо мое, "оригинално", което аз самият много си го харесвам и което, откакто съм го качил, има само 150 прегледа: Вл. Иванов - Една хипотеза за връзките между фамилията на Кантакузините, папството и ордена на хоспиталиерите на Родос (1350-1360 г.). Хем и с научния апарат съм го качил, става въпрос за малкоизвестен период и същевременно за събития, имащи отношение към българската история, нова и чисто авторска хипотеза и...кво? - Ми нищо! Едно коментарче няма! То бива-бива ама
-
Тук съм дал линк към сборниците на Тверитинова.А. Тверитинова (ред.) - Восточные источники по истории народов Юго-Восточной и Центральной Европы. 1964-1969
https://www.mediafire.com/folder/h4i...ральной_Европы
Сетих се, че имам и това. Нашите водещи османисти от тогава имат статии и в трите тома. В трети том има студия на Ел. Грозданова.
М. Йовков - Павликяните в Северозападна България, Векове, кн.2. София, 1983
http://www.mediafire.com/view/h84z1z...ария,_1983.pdf
Нещо за павликяните и от мен.
По-нататък ще снимам и други статии от Ел. Грозданова.Comment
-
Comment
-
Ааах... каква наглост!
Поръчката беше само една, а катъргите - много! Смятай, ако трябваха и други поръчки да се изпълняват - направо щяхме да докараме числото катърги на Сигрианеца и бившия нотарий, и тогава нямаше да се карам със.. Стан 
Ами... Монферате!
Как да има коментарче, като газиш из прекалено специфична материя? Аз и друг път съм ти го казвал - практически си пионер в България с този акцент върху ордените. Как ние - профаните - да коментираме? Кой друг разбира (отбира от) тази материя? Сантяго, предполагам... Кои други? Би трябвало да имаш по-стари колеги с интереси в тази насока, нали? Аз се сещам само за Сашо Николов[1], ама той е вундеркинд с прекалено широк спектър от интереси. Така като гледам неговите статии - от арменският взгляд за Чингизидите до военизираните цигани през Х² в. (демек на служба у Втория Рим)[2], трудно ще цопа само на едно място. Между другото, какво стана със списанието Mediaevalia - що няма други (нови) броеве?
[1] Believe or I'll kill you
[2] Егати стаийката - явно ще е много интересна
Comment
-
Добре де, забравил съм (като в началото на "Ундид Ний", ако си я чел - "Помнеха само Покахонтас." - така и аз помня само Прауъ'
). Ама като ще са поръчки, да са поръчки като хората, а не "авариз"
А статийката не е пък чак пък баш пък толкова специфична - главно за Византия и папството става въпрос, а не толкова за ордените (по-точно Орденът). Та така...стига толкова спам.
ПП: За Медиевалия, доколкто съм информиран - ще има...но не се знае кога. За Сашо Николов съм напълно съгласен с това, че "е вундеркинд с прекалено широк спектър от интереси", ордените, доколкото съм запознат, са му по-скоро страничен такъв, на него една от силите му напр. са кръстоносните "теоретични" трактати от кр. на 13 - нач. на 14 в. (въпросното цитирано от теб заглавие е труд върху тях), където се е разписал и небезизвестният Рамон Лул - една бая харизматична средновековна фигура
Мен специално ордените си ме кефят още от пеленаческа възраст, а по-сериозно от времената на дипломната ми работа в гимназията, виж кой, какво, къде - не съм се съобразявал много с тия проблеми...и съм си платил за това, но "което не ни убива, ни прави по-силни" и always look at the bright side of life, нали така?
От там и аз имам рода.
Comment