Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За предателите...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Постовете са отделени от авиационната тема тук:
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Хубаво сте отделили темата, но сега не става ясно за кой аджеба иде реч - кой е тоя предател в края на краищата...?
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Беленко... който се впечатлил от консервите в американските бакалии...
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Готово (не са копирали първия пост, от който тръгва отклонението).

Comment

Аз бих сложил взривно устройство на самолетите по граничните райони. Разбира се не вградено, защото врагът би могъл да го използва при конфликт. Поставя се преди полет и се активира. Ако пилота реши да ходи на екскурзия със самолет за 40 милиона долара, подаваме кодиран сигнал..и после тишина в ефира
            Ако го бяха направили навреме, този хубавец сега щеше да е герой на СССР посмъртно. Унищожил самолета, за да не попадне в японски ръце, там нещо повреда в управлението го насочила към Хокайдо и нашият човек забил самолета в морето...такива работа.
            Щяха да му разнасят пионерите портрета по манифестации, вместо ЦРУ да го разхожда по супермаркетите.
            Всички печелят, недоволни няма
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
              Аз бих сложил взривно устройство ....
              Твърди се, че на U-2 са слагали такова за да унищожи апаратурата на самолета, другата версия е, че ако летецът катапултира се взривявал и той барабар с апаратурата...
              "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
              И. В. Сталин

Comment

piston написа Виж мнение
                Твърди се, че на U-2 са слагали такова за да унищожи апаратурата на самолета, другата версия е, че ако летецът катапултира се взривявал и той барабар с апаратурата...
                Съмнявам се, иначе нямаше как Колин Пауърс да оживее, че и книга да напише. Между другото утре един приятел ще ми даде книгата му

Comment

Amazon написа Виж мнение
                  .. Колин Пауърс
                  Франсис Гари Пауърс (Francis Gary Powers). Той не задейства устройството за ликвидиране на самолета именно защото не е вярвал, че то сработва със закъснение.
                  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

И не си лапа ампулата с цианид, която седи в джобче на скафандъра, заради което впоследствие е приет студено в САЩ (неоснователно ИМХО).
                    Имаме и случай на пилот на U-2 който летейки над България вместо желиран бонбон(които носи в противоречие с устава) си хвърля в устата ампулата с цианид, поставена в същият джоб наземният екип. Доста си я върти из устата и вече мисли да я схруска, когато осъзнава какво точно прави.

Comment

Въпрос на гледна точка.
                      Наемниците, да кажем, предатели ли са?
                      За мен не.
                      Предатели биха били, ако си изменят на принципите.

Comment

Kramer написа
                        Наемниците, да кажем, предатели ли са?
                        Наемниците какво общо имат с темата?

Същината на темата, ако трябва да се синтезира вкратце, се свежда до две неща:

1) какво деяние може да се нарече "предателство"?

2) дали нашата етична оценка за нещото, спрямо което се извършва предателство може да измени деянието и от "предателство" да го превърне в "геройство"?

Но, честно казано, не виждам къде в тези разсъждения могат да се вместят наемниците.

Kramer написа
                        Предатели биха били, ако си изменят на принципите.
                        Това е интересно . Ако човек стане част от нещо въпреки принципите си (прикрито), след това му измени, дали е предател. А ние как можем да разберем, ако узнаваме принципите му едва впоследствие, дали той не се опитва да оправдае деянието си, описвайки принципите си? Макар че това не е кой знае колко интересна ситуация, по-интересна е класическата организация на конфликт между вътрешни принципи и външни задължения. В този тип "предателства" поне има храна за размисъл. Докато когато се прави егоистично за собствена изгода, нещата са по-простички.

ПП Това не е първата подобна тема във форума. И, честно казано, подозирам, че разговора ще се повтаря отново и отново, все със същите аргументи и контра-аргументи. Явно е въпрос на отношение към нещата.
                        Last edited by gollum; 15-02-2013, 00:37.

Comment

gollum написа Виж мнение
                          Наемниците какво общо имат с темата?
                          В смисъл, че зарязват единия работодател и отиват да служат на противника му. По чисто финансови обаче съображения.

Comment

Няма няма нищо общо със случая, който се обсъжда, но - да, може да се обсъжда, ако темата се приеме за по-обща.

Предполагам, че имаш предвид кондотиерите? Там май предателства няма хич, ами неизпълнение на договора от страна на работодателя. Т.е. случаят е "чакахме, чакахме да ни платите дължимото, вие нямате намерение да го сторите - добре, тогава си търсим друг, който ще си плаща". Според мен, предателство може да е само ако споразумението с другата страна се направи тайно, а смяната на страните се извърши по време на сражение. Което е малко вероятно - не знам дали има такива примери.

Comment

Working...
                            X