feersum написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ако България е въвлечена във война?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
albireo написа Виж мнениеМного ме бива като национален предател, затова...
хубаво е че петата колона, набира сили. Вече сме трима, я да си признае кой е третия ?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Това за месец да се получат повиквателни е чиста утопия, разбираш за какво става дума.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Sailor_Malan написа Виж мнениеМи то това не е съвсем необходимо да се изпращат нарочни такива особено на хората дето вече са служили. Повече вероятно не е редно да споменавам.
Само по подразбиране - казваш, че служилите сами ще се "мобилизират" или нещо подобно ???Last edited by Сун Дзъ; 21-07-2012, 00:10.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеАми точно в това се съмнявам (лично мнение) защото ако говорим за сега, а това е епохата на разруха на армията ни, не виждам как някой ще почне да мобилизира... всички отгоре се уповават до последно на "задгранични закрилници".
Нали за сегашно време говорим ?
П.С. Мой близък служеше във военното окръжие и имам представа за нашата мобилизационна система. Това за месец да се получат повиквателни е чиста утопия, разбираш за какво става дума.
Иначе според мен при една евентуална война ще се разцепим на анклави като Босна, изобщо не се и надявам Хасково-Кърджали и Шумен -Разград като запасни центрове да се включат..... Тутракан изобщо не ги споменавам там вече не се говори Български отдавна.
Относно мобилизацията не забравяй че има и "Викачи" които си ги организира всеки батальон в Бригадата, така че ще стане по-бързо другото което е :
Който вече е зачислен в запас е длъжен да се яви до 2 дена в мобилизационният си пункт.
Незнам какви повиквателни ще чакате, може би само тези които не са били запас и не са зачислени.....незнам.
Comment
-
Mirovk написа Виж мнениеПринципно зависи кой ще напада, ако е Турция и да искат до СФ не могат да дойдат за 48ч поради разстоянието
А за мобилизацията наистина ще е сложно.
Защото много от мобилизационните пунктове вече не съществуват (както е и при мен), а никой сам не се интересува къде да се яви при мобилизация (както е при мен) и кой какво оръжие ще "управлява" след като примерно вече е дадено за скрап (както е при мен) и т.н.
Вярно, може сбор на мегдана, байраци, калашник и бий вразите народни... но ефектът ще клони към нула.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеХайде сега, аз пък се надявах в играта да "вземем" България за по-малко време.
А за мобилизацията наистина ще е сложно.
Защото много от мобилизационните пунктове вече не съществуват (както е и при мен), а никой сам не се интересува къде да се яви при мобилизация (както е при мен) и кой какво оръжие ще "управлява" след като примерно вече е дадено за скрап (както е при мен) и т.н.
Вярно, може сбор на мегдана, байраци, калашник и бий вразите народни... но ефектът ще клони към нула.
Comment
-
Едно време имаше постоянни повиквателни , комплектовани и сработени запасни части - всеки си знаеше мястото - ротата ,взвода, мешката с дрехите и патъците го чакаше надписана, снаряжението от - до в наличност на склад. Осем часа след мобилизацията съответната част трябваше да е готова и да се движи в указаното направление...Някои казваха, че като войници не са виждали такава "гонка" , както в запаса. Беше много неприятно, но май необходимо... Сега нещо не остана от това... техниката отиде на желязо, полковете се закриха , как я мислят- .... Да не стане нужда да си припомняме уроците от миналите войни..."Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"
Comment
-
Добре де, аз като новобранец първата година служих в ШЗО, втората година, като командир на РЛС в "Родни балкани", а третата като зам. командир на бойна част на противолодъчен кораб в Атия.
РЛС-а е вече бракуван, корабът вече не съществува, мен един единствен път през 96 или 97 година ме бяха викали за запас пред вече несъществуващо поделение , но така и ме върнаха (заедно с половината явили се) и никой никога вече не ми се е обаждал
Хайде ми кажете сега, ако утре пукне първата пушка къде да се "самомобилизирам" ?
Comment
-
Mirovk написа Виж мнениеАми мисля че ,това е нормалното разсъждение на всеки гражданин на страната. Аз също ще си отида на мобилизационният сбор и ще гледам да си свърша работата нищо че ме зачислиха в охраняващ ПТ взвод на ГЩ т.е. при нормално развиващи се бойни действия реално може и да не ме използват.
Иначе срущу сериозен противник като Турция или НАТО- вска страна (имам в предвид разполагаща с М1А3 или други тежки танкова) , с ЕСПГ-то ще дам фира в началната фаза.....
Comment
-
Там където си извикан запас съответно си и зачислен , погледни си военната книжка вътре е написано това че, не си бил реално запас не значи че, не си зачислен.
Аз лично си помня моето назначение защото няма как да го сбъркам 2300 водят ме охрана на ГЩ на 4км. в София, но реално съм ПТ взвод (мерач на СПГ-9) и няма да си лежа покрай тях а ще ме използват някъде.....
то че сме наведени по без гащета е ясно , само като видиш съседите дето са по-глупави от нас какви армии подържат като численост, а за техниката да не говорим защото си е отделна тема.....но все пак де сме реалисти, не за друго но цяла България не могат да прегазят за 2 дена.....трябват им поне 4-5 )
Comment
-
Mirovk написато че сме наведени по без гащета е ясно , само като видиш съседите дето са по-глупави от нас какви армии подържат като численост, а за техниката да не говорим защото си е отделна тема.....но все пак де сме реалисти, не за друго но цяла България не могат да прегазят за 2 дена.....трябват им поне 4-5 )Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
messire Woland написа Виж мнениеКои са тези, дето са "по-глупави от нас"? А за двата дена - какво ще им попречи всъщност? И освен това, тия поделения, дето са били преди, може и да ги няма вече, или да изчезнат след още някоя и друга година и тогава?
Сърбия- 130,291 (2010) среден набор на срочна служба, 37,000 на активна служба .
Румъния- 172,093 (2005) мъже, защото имат военна служба и за жените, 73,350 на активна служба, 79,900 резервисти.
Гърция- 53,858 (2008) среден набор на срочна служба,но 177,600 на активна служба което е повече от 3 набора...
Албания- 107,104 среден набор на срочна служба,15,500 + 2,000 цивилни на активна служба, 90 000 резервисти.
Македония- 16,144 среден набор на срочна служба, 12,858 на активна служба, 40 000 резервисти.
БЪЛГАРИЯ - 26,000 на активна служба.
Имаме малко повече армия от Македония (сигурно защото 10-на чети в Пиринско ги броим за наши а те за тяхни) за бюджети и техника не отварям дума.
Та питам каква суверенна държава сме? и съответно имаме ли гащи дето да сваляме респективно вдигаме?
Относно 2-та дена най-малкото разстоянието + действията по овладяването на дадено населено място са такива че, няма как да стане за по-малко от седмица....това с 2-та или 4-те дена е мит да си чешем езиците и да се самосъжаляваме (не случайно мобилизационният сбор е ДО ДВА ДНИ от обяваването му.).
Comment
Comment