След две седмици жена ми ще изнася презентация с продължителност около 20 минути в училището на голямата дъщеря. Помоли ме да пусна тема във форума, за евентуални насоки от типа на какво би било интересно за деца между първи и пети клас да научат за България.
Задачата с която се е нагърбила жена ми е изключително неблагодарна, защото става въпрос за стар американски град, който не бих нарекъл "ксенофобски", но реално в училището на дъщеря ми почти няма чужденци, първо поколение емигранти, или дори цветнокожи.
С една дума знанията им за България ще са нулеви. Какво мислите че би задържало вниманието (особено на петокласниците) свързано с българската история, бит и култура. Всяко подмятане може да е от полза. Благодаря предварително.
Задачата с която се е нагърбила жена ми е изключително неблагодарна, защото става въпрос за стар американски град, който не бих нарекъл "ксенофобски", но реално в училището на дъщеря ми почти няма чужденци, първо поколение емигранти, или дори цветнокожи.
С една дума знанията им за България ще са нулеви. Какво мислите че би задържало вниманието (особено на петокласниците) свързано с българската история, бит и култура. Всяко подмятане може да е от полза. Благодаря предварително.

) през възрожденска къща, носия или гайда (кат щотландците)), останалото вероятно следва да са битови сравнения от типа на предложените от bsb (учениците седят по двама на чин (трябва да им се види достатъчно интересно), ходят с градски транспорт на училище и прочее, през храни (баници, бози, бяло сирене - нещо от сорта) и подобни). И толкова - двадесетте минути отдавна ще са минали. Ако им дадеш повече - ще ги отегчиш и нищо няма да запомнят (преподавал съм и имам някаква идея). За да запомнят нещо трябва фактите да са малко и добре илюстрирани.

Comment