Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Презентация на България в американско училище

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Презентация на България в американско училище

След две седмици жена ми ще изнася презентация с продължителност около 20 минути в училището на голямата дъщеря. Помоли ме да пусна тема във форума, за евентуални насоки от типа на какво би било интересно за деца между първи и пети клас да научат за България.
    Задачата с която се е нагърбила жена ми е изключително неблагодарна, защото става въпрос за стар американски град, който не бих нарекъл "ксенофобски", но реално в училището на дъщеря ми почти няма чужденци, първо поколение емигранти, или дори цветнокожи.
    С една дума знанията им за България ще са нулеви. Какво мислите че би задържало вниманието (особено на петокласниците) свързано с българската история, бит и култура. Всяко подмятане може да е от полза. Благодаря предварително.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Много малки тези деца. Ако бяха по-големи, можеше да им се каже "припомнете си как изглежда пейзажът в Half-Life 2 и ще получите отлична представа за София, столицата и най-големия град на България". И да се спестят 20 минути

Иначе сериозно, не мога да си представя какво би заинтересувало такива сравнително малки деца от чужда държава. И не защото нямат предварителни познания - същото важи и за деца на тази възраст у нас.

Един възможен подход би бил "тук е така, а в България е така". Примерно тук хората живеят в къщи, в България живеят в апартаменти. Или пък в къщи, които обаче не са дървени. Тук ходят на училище с автобус, в България - с градския транспорт или с родителите. Тук седи по едно дете на чин, в България - по две. Евентуално може да се каже за типични американски храни, за които не сме и чували (фъстъчено масло ми идва на ум), и обратно, да се споменат масово употребявани у нас, за които те не знаят (тук вече нищо не ми идва на ум).

Разни истории от сорта "писменост, прабългари+славяни, траки, Орфей, 5000 години, 8000 години, златни съкровища" надали биха впечатлили особено деца на тази възраст, ако са по-дълги от две-три минути и не са разкрасени с картинки.

Comment

Ако са първи клас, може да мине номера с киселото мляко - "Папате ли кисело мляко, деца? Папате! Българските воини са го измислили едно време, държали са го под седлата, бла бла бла..."

Ако са пети клас, едва ли ще им дреме за киселото мляко. По-скоро ще ги заинтригуват снимките на тазгодишните абитуриентки, които са си уникални в световен мащаб, т.е. отговарят на условието за самобитност

Comment

Аз мисля, че трябва да се говори основно за география и природа, а за история - дотолкова, доколкото да могат да направят асоциация.

Примерно - България се намира в югоизточната част на Европа (американците хранят респект към Европа) в съседство с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. Имаме такава и такава природа Българите имат хилядолетна история, като България съществува от 1 300 г. През средновековието българите са едни от малкото народи, които имат собствена азбука, която после предали на сърбите и руснаците (т.е. руснаците пишат с български букви). През 717 г. българите погнали на византийците да разгромят арабите, като избили 30 000 от тях (аналог с Ал Кайда). Ей такива общи приказки. И ако може картинки - стари български къщи, няколко носии, Рилския манастир и природни.
        Идеята на bsb за съпоставка на храни и бит също не е лоша

Comment

Stan написа Виж мнение
          През 717 г. българите погнали на византийците да разгромят арабите, като избили 30 000 от тях (аналог с Ал Кайда).
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Ами да. Ал Кайда и ислямизмът е злободневен проблем за Америка. А ние сме се борили с него още преди 1 200 години.
            Сега се сещам, че може да им се каже и за Макгахан.
            На децата трябва да им се говори за неща, с които веднага ще направят асоциация и ще запомнят. За 20 минути няма как да разкажеш българската история, особенно на 7-12 годишни келеши, които хал хабери си нямат, пък и едва ли ги интерисуво.

То е все едно на български деца 1-5 клас да им говориш за Руанда.

... а да не забравим - задължително трябва да им се каже, че компютърът е измислен от американец, наполовина българин
            и пак да не забравим - че новата президентка на Бразилия е също българка

Comment

Ако следваме твоята логика, настоящият президент на САЩ е кениец.

Comment

bsb написа Виж мнение
                Ако следваме твоята логика, настоящият президент на САЩ е кениец.
                а покрай покрай него, колко американчета на възраст между 7-12 г. са научили къде е Кения или най-малкото въобще са разбрали, че има такава държава.

Comment

ъъъ, вярно, но на мен ми се струва, че идеята на Амазон не е презентацията да бъде "вярна" и, особено, от научна гледна точка, а просто да бъде интересна за децата и да им създаде някакви добри, красиви и прочее представи за България (която те така или иначе едва ли някога ще посетят или пък да чуят нещо особено за нея когато пораснат). Т.е. има една съвсем ограничена, "тактическа" задача. От тази гледна точка няма особено значение колко научно издържано (правилно, вярно) ще са "интересните факти", на които ще се базира изложението, нали?
                  Та в този смисъл съветите на Стан не са лоши, още повече, че в 20-минутно изложение (пред деца!) няма място за повече от 8-10 "факта" (че дори и това е множко), всеки подкрепен с няколко изречения и по възможност изображения. Т.е. по-скоро 2-3 "исторически факта" ("спирането на арабите", "древна история" (1 300 години), конските опашки на прабългарите или нещо от сорта - хайдутите, да речем (примерно)), 2-3 "културни факта" (тук може да влезе какво ли не - от собствената азбука (макар че доколко ще разберат какво значение има това?), през "бащата на компютъра" и народните песни в космоса, СД-тата (дали все още някъде се ползват? Нищо, може да се каже за ДВД-та ) през възрожденска къща, носия или гайда (кат щотландците)), останалото вероятно следва да са битови сравнения от типа на предложените от bsb (учениците седят по двама на чин (трябва да им се види достатъчно интересно), ходят с градски транспорт на училище и прочее, през храни (баници, бози, бяло сирене - нещо от сорта) и подобни). И толкова - двадесетте минути отдавна ще са минали. Ако им дадеш повече - ще ги отегчиш и нищо няма да запомнят (преподавал съм и имам някаква идея). За да запомнят нещо трябва фактите да са малко и добре илюстрирани.

Comment

Кажи им, че законно могат да пият алкохол от 18 години.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

По принцип българската култура по ред причини е тясно свързана с представите за историята, затова все натам ни влече. При американската култура не е така - пет пари не дават за историята. Затова не е много удачно на децата да им се говори за история.

Comment

а, сетих се още нещо, което може да впечатли американчетата - спасяването на българските евреи, въпреки че сме били съюзници на Германия (което пък е било от немай къде)

и разбира се любимият ми лозунг от късният соц "Рейгън - враг ¹ 1 на Тутраканска селищна система"

Comment

С оглед на това, което написа Кухулин по-горе, подозирам че първо би трябвало да им обясниш от какво е трябвало да бъдат спасявани, след това да караш наред, преразказвайки половината история на ХХ век, което по никакъв начин не става за двадесет минути (не веднъж съм изпадал в подобни обяснения, които водят до нови обяснения и така от едно нещо стигаш пет века по-рано след исторически въпрос на голямата ми дъщеря (сега е четвърти клас)). Може би най-добре би било просто накратко да се предложат няколко свързани битово-културни "факти" или особености, колкото да имат идея за страната (което е идеята). Историята може да присъства дотолкова, доколкото може все пак да възникне въпроса "откъде са се появили?".

Comment

Правил съм такава презентация в училището, където учеше синът на бившия ми началник. Подобна атмосфера - малък град, почти без малцинства. Моята презентация беше най-вече снимки с малко цифри. Ключови моменти: Спартак, Орфей (за него никой не беше чувал), тракийското злато и гробници (Малката Косматка, Казанлък и др.), славянската азбука (да се наблегне, че не е руска!) и плажовете на България. Лайтмотив: стара култура, ама пичовска. Мина отлично!
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Thorn написа Виж мнение
                              Кажи им, че законно могат да пият алкохол от 18 години.
                              Да ме прощава Amazon, че му пълня темата с глупости, но ето една картинка (леко NSFW), като при това написаното е самата истина:

Comment

Working...
                              X