Съобщение

Collapse
No announcement yet.

''разкрасеният'' паметник

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Всъщност есенцията е няколко реда по-горе и няколко реда по-долу:
    """""B: Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии.

    Защо избрахте именно Паметника на Съветската армия – има и други символи на комунизма в София?"""""

    Q: Той за нас не е символ на комунизма.

    D: Избрахме този паметник, защото той се беше обезценил до голяма степен. Има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това е най-голямата глупост, която може да се направи.

    Q: Нали точно това се случи с мавзолея.

    Каква беше идеята да замените образите на съветските войници с герои от масовата култура?

    D: Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци.


    Ако тия художници са наистина на средна възраст от 20 години, то може и да има някаква надежда да се чества след време 1400 г. на България ...

    Comment


      Според мен тези деца не се интересуват дали "паметникът се е обезценил". Просто е бил на удобно място - в центъра на града - за да си направят реклама сами на себе си. Искат да учат "изкуство" - изрисуването на паметника ще стои добре в CV-тата им.
      "Мы летим, ковыляя во мгле, Мы ползем на последнем крыле. Бак пробит, хвост горит и машина летит. На честном слове и на одном крыле..."

      Comment


        Хм, аз съм завършил "изкуство" (ползвам твоите кавички) и ми се струва, че си нямаш въобще понятие за какво говориш.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          Малко ме разочарова това интервю. Аз бях и все още съм защитник на "разкрасяването", но явно грешно съм интерпретирал мотивацията им. Нищо, пак е хубаво. Тоест, беше (паметника на модерната култура беше разрушен/измит).
          http://rayofhalifaxproductions.com/26662

          Comment


            Ами за стрелбата са прави. През 1989г. фотографът Симон Варсано беше прострелян на около 300 метра от това място в непосредствена близост до Орлов мост, защото побягнал след като е бил забелязан да пише на стената на една къща "Тодор Берия Живков". Ако някой беше изрисувал този паметник тогава и го подгонеха стрелбата не му мърдаше.

            Comment


              В повечето държави ако някой побегне от полицията и не се подчини на предупрежденията, стрелят, да така е.
              В случая добре е че не са го застреляли.

              Comment


                Я, имало и такава тема!

                Горд съм да се похваля, че веднага си купих паметна тениска от случката - предприемчиви търговци ги напускаха буквално дни след събитието. Подарих и на приятели, а самият паметник успях да видя и да се снимам в крактите 3 дни.

                Лошото е, че темата започва от самото начало с елементарна диверсия - не го знам какъв е този Дичев, но мирише на червено от километри. Похват "А вие защо биете негрите" - питат го дали младите харесват паметника, той обяснява, че "демократичният режим" (WTF?) не бил построил нито едно публично пространство за 20 г. Първо че не е вярно, второ какво общо имат двете неща?

                Нататък - и без да е чел интервюто, на средно прозорлив човек трябва да е ясно, че извършителите съвсем, ама съвсем, не са неуки и прости, напротив - много добре са избрали целта и средството за осмиване и много добре разбират какво символизира този паметник. Изпълнението е блестящо, ефектът - добър.

                Ако нямаше какво да губя, аз лично не бих рисувал по него, а бих го взривил. Знам как, само ще трябва да си припомня разположението на екслозивите, че оттогава минаха 10 г.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

                (Richard III - William Shakespeare)

                Comment


                  Kramer написа
                  В повечето държави ако някой побегне от полицията и не се подчини на предупрежденията, стрелят, да така е.
                  Глупости на търкалета - полицаите стрелят само ако съществува реална заплаха за тях или околните. Така е в правовите държави, в тоталитарните може и да е вярно.
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

                  (Richard III - William Shakespeare)

                  Comment


                    Хм още в началото споделих моето мнение, че какво от това, че са го разкрасили.
                    Ама пък чак да го взривяваш..

                    Comment


                      За стрелбата е страшно хипотетично, но хайде да не го правим на въпрос. Но "ако някой се задържал там по-дълго го гледали подозрително" е просто смешно - да му се не види, всеки ден в продължение на пет години съм минавал и съм се връщал оттам на път за училище, къде ли не съм висял по този паметник или около него, играл и т.н. Не помня някой да ми е направил забележка. Т.е. от интервюто човек остава с идеята, че те си мислят, че това е било някакво стерилно пространство, в което да те е страх да пристъпиш. Ами не беше така. А че няма да ти се размине при подобен опит да се разправиш със символите на властта това е ясно. Но не вярвам да те осъдят на смърт за подобно нещо.
                      Вярно, и през ум не ми е минавало да рисувам по него, така че не мога да кажа какво би станало, ако го направя и тръгна да бягам.

                      Динайн написа
                      Глупости на търкалета - полицаите стрелят само ако съществува реална заплаха за тях или околните.
                      По-точно ще да се каже "ако мислят, че има такава". Не че има чак такова значение в случая, защото в конкретния биха стреляли само ако имат такава инструкция. Не знам дали е било така.
                      Случаят със Симон Варсано ми се струва все пак по-специфичен. Впрочем, да, ако точно в онзи специфичен момент някой тръгнеше да прави подобна акция, нищо чудно и да стрелят по него, а че ще го съдят след това е повече от ясно.

                      ПП Бери_сд, като четях коментарите под това интервю забелязах, че май доста хора, които са виждали именно политическия мотив в цялата работа, остават малко или повече разочаровани. На мен мотивите им си ми изглеждат съвсем наред, особено за хора на тази възраст, за които въпросните политически страсти са по-скоро далеч в миналото, а залитанията в една или друга посока не се отличават много едни от други.
                      Last edited by gollum; 14-09-2011, 22:28.

                      Comment


                        Да, най-точно е, "ако преценят че има заплаха", но това са подробности.

                        Не знам защо се занимавате с тази дребна подробност от интервюто - дали щели да разстрелят някого, ако навремето са го хванело да драска паметника? Или само ще го арестуват и осъдят? Какво значение има, със сигурност е нямало да го похвалят, а разстрелът можем да приемем за градска легенда.

                        Относно другото - ако има полицаи в района и застанете неподвижно на оживено място с много минувачи като това, е естествено да привлечете внимание; първо, човешкото око веднага улавя неподвижен предмет сред множество движещи се, както и обратното; второ, ами това им е работата, по дяволите - да следят за нередности, което започва с търсенето на необичайна дейност.

                        Който не вярва, да си направи следния експеримент: да отиде пред входа на банков офис на оживена улица, където минават постоянно минувачи. Централата на "Пиреос банк" срещу съдебната палата е идеална за целта, също и централата на Булбанк на Тодор Александров. Да застане на едно място и да брои точно колко минути ще минат, преди някой охранител да излезе и да го пита какво прави там.
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

                        (Richard III - William Shakespeare)

                        Comment


                          Голъм, това са хора на моя възраст. В интервюто им пише "преди сме се стараели да бъдем най-големите комунисти, сега най-големите демократи, американци". Аз го интепретирах като заменяне на старите измислени герои (съветските "освободители") с модерни ("в крак с времето"); в малко по-исторически план. Но и безгръбначието и сервилността са добро послание. Изкуството е лична интерпретация.

                          Колкото до висенето и полицията - погледнете го от друг гледна точка. Като изключим лишените дори от елементарен смисъл надписи "к*р", от години на паметника имаше надписи "Хайл Хитлер", "Циганите на сапун, турците под ножа", "14/88" и подобни. Клубът на българсо-съветската дружба...извинявам се, на приятелите на Русия никога не е реагирал остро на тези надписи, нито са наемани фирми да почистят, нито общината или прокуратурата са си помръдвали пръста. Но когато някой нарисува нещо, което не е вулгарно, не е расистко или обидно, а наистина смислена, трезва и културна интепретация на мястото на този паметник в съвременна България и именно като такава е опасност за въпросния му "статут"...това вече става новина номер 1.

                          Dinain - съгласен с всичко, но взривяването е малко прекалено. Все пак НВИМ, музеи на татовото изкуство и пр. могат да го приютят. Взривяването на паметници е малко кощунско и е присъщо за революции. Но това е част от историята. Съгласен съм, че няма място в центъра на София (това мисля е най-големия ни паметник), а да бъде далеч в някой музей, където ще го виждат само проявилите желание. В този си вид натрапва и идеология, и идеологическо тълкуване на историята. Но да се взривява... не знам, въпрос на мнение. Ни бих го подкрепил, но ако бъде направено няма да изляза на протестно шествие.
                          http://rayofhalifaxproductions.com/26662

                          Comment


                            Все пак бих го взривил, ако и само за тренинга.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

                            (Richard III - William Shakespeare)

                            Comment


                              Голъм, това са хора на моя възраст.
                              Ъъъ, извинявай, не те разбрах - коментаторите или авторите на хепънинга? Защото ако са първите, то вероятно са и на моята възраст и на още какви ли не, не вярвам всичките да ги е обединявало нещо такова .
                              Аз го възприех точно като "заменяме едни измислени герои с други, по-модерни (защото "измислени" с "истински" някак не се връзваше с комиксовите персонажи; макар че ако ще сме точни, все пак истински с измислени, т.е. едните са си исторически, а другите са такива само ако говорим аз история на изкуството или печатните издания ), но все пак оставаше една неяснота дали този смисъл не е добавен (надписа, както коментирахме, бе изпълнен доста по-нескопосано от самото оцветяване) от другиго, а пък акцията е повече политическа. На мен лично ми допада, че не е.

                              За изчистването - е, то е ясно, едва ли медиите щяха да се "задвижат" за надписите, които "украсяваха" от години този (а и други) паметници, стени и прочее. Това, което кара някого да се задвижи е "значимото събитие", а за целта е нужно да може да се вкара (в този случай) политически подтекст. Впрочем, не си съвсем прав за почистването, почистван е поне няколко пъти, но не навсякъде, а може би и не всичко може лесно да се махне. Не знам по чия инициатива. Виж, може да се каже, че ако нещо подобно бе направено на паметника на партизанското движение ("Тебешира"), вероятно нямаше да има почти никакъв ефект или пък даже съвсем никакъв. Хем и там има сходни фигурни групи - двата паметника са в един и същи стил.

                              Comment


                                Имах предвид авторите.

                                За почистването, може би. Но тези дни ще мина да го разгледам отблизо, предполагам надписите, които помня там от тийнейджърските си години не са мръднали. Или са заменени с подобаващи простотии. Иначе е повече от логично, че въпросният клуб се активизира точно сега, все пак за момент заглъхнаха всички останали (далеч по-важни от един паметник) проблеми и се даде приоритет на това събитие.
                                http://rayofhalifaxproductions.com/26662

                                Comment

                                Working...
                                X