Вековната Заблуда е издание на Българската комунистическа партия от 1964 г. с автор Николай Мизов и редактор Тодор Стойчев. Бях я забутал нейде из книжата и сега като си я намерих много й се зарадвах. Книгата има "просветителска" цел и разяснява на помаците в Родопите от "научна" гледна точка несъстоятелността на постулатите на Исляма, както впрочем би могло да се види и от корицата. Мислех да пусна картинките в секцията за майтапи, но после ми се стори, че ще е подигравка с паметта на всички онези хора, които са били репресирани там и тогава. Та макар и смешни карикатурите никак не са за смях. Искам и да подчертая, че съм далеч от мисълта за каквато и да е подигравка с религиозните предпочитания на когото и да било и че карикатурите са продукт на едно друго време, което слава богу си отиде. Надявам се и че ще бъдат тълкувани само и единствено по този начин дори и от ултрачувствителните сред мюсюлманите.
Идеята на темата е да събира пропагандни/агитационни материали от времето на НРБ насочени срещу мюсюлманското население. Ясно е, че подобна тема би могла лесно да се изроди в политиканска, та в този смисъл призовавам към въздържаност.
Ако модераторите намерят темата за неуместна, моля да я изтрият напълно.
Идеята на темата е да събира пропагандни/агитационни материали от времето на НРБ насочени срещу мюсюлманското население. Ясно е, че подобна тема би могла лесно да се изроди в политиканска, та в този смисъл призовавам към въздържаност.
Ако модераторите намерят темата за неуместна, моля да я изтрият напълно.
Comment