Съобщение

Collapse
No announcement yet.

2 милиона цигани-мит или реалност

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Дефиниции в мрежата дал Господ:

European Commission
    Етническа група

Под „етническа група“ следва да се разбира група хора с общо генеалогично или родово наследство. Етническите групи с един и същ исторически произход са свързани с общи културни практики и език, а понякога и с обща религия, вярвания или традиции.
    University of Oslo
    In everyday language, the word ethnicity still has a ring of "minority issues" and "race relations", but in social anthropology, it refers to aspects of relationships between groups which consider themselves, and are regarded by others, as being culturally distinctive.
    Конкретно за твоята "биологична" дефиниция (която не успях да открия в нета, та ще те помоля за източник) възниква един много прост въпрос:

pnp5q написа Виж мнение
    Етносът е въпрос на биологични и исторически факти и не се изменя от културата, в която отраства индивида.
    Та - кои са биологичните факти за циганския етнос, да речем? Или пък за българския?

Comment

Кухулин, ако мнението ти не е чист сарказъм от началото до края, то на мен ми е изключително трудно да те разбера. Като почнеш от факта, че съм дала линка към източника си и свършиш с факта, че ДНК Е биологичен факт (и според мен той се подразбира от думата "прадеди" без допълнителни обяснения).
      Що се отнася до разнообразието от определения в нета - избрах едно, което добре илюстрира разликата между `етнос` и `етническа принадлежност`. Нещо повече, от всичко, което прегледах, оставам с впечатлението, че термина `етнос` претърпява значителни пертурбации в развитието си и дори визира различни (малко или повече) неща в различните изследвания. Най-драстичен е прехода у Макс Вебер, за който `групата споделя мит за общ произход`. Тази гледна точка в момента е много широко застъпена в социологията, но при разглеждане на дефинициите и изводите е очевидно, че т.нар. обобщения нерядко се базират на твърде частни случаи - така например, в самото определение на Вебер, мита за общ произход има началото си в `спомени за колонизация или миграция`. Като цяло, повечето определения, игнориращи буквалния общ произход /според мен - поне значението му допреди глобализацията/ имат своите корени дълбоко в политиката - и за съжаление, целят по-скоро решаване на политически проблеми, нежели на научни такива.
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

pnp5q написа Виж мнение
        Кухулин, ако мнението ти не е чист сарказъм от началото до края, то на мен ми е изключително трудно да те разбера. Като почнеш от факта, че съм дала линка към източника си и свършиш с факта, че ДНК Е биологичен факт (и според мен той се подразбира от думата "прадеди" без допълнителни обяснения).
        Въх, не съм видял линка, извинявам се. Иначе не мога да отрека, че се прокрадва лек сарказъм, но въпросът ми беше по същество - ДНК ок, ама циганска ДНК? Както и да е, нещо взехме да се отвличаме в неподходяща посока.

Ето нещо горе-долу по темата:
        Ромите в София наброяват над 120 000 души - около 10% от населението на столицата. Те живеят предимно в големи компактни маси в обособени ромски квартали - Факултета (35000), Христо Ботев (27000), Филиповци (4000) и Коньовица (3 000), както и други по-малки махали.
        Столична община

Comment

Това е от Уикито 64 000 цигани + 120-те хиляди от София прави половината от регистрираните като роми през 2001г и като се има в предвид, че това не може да бъде твърда бройка, най-вероятно ще са много повече а и отделно се знае че тези градове не се считат за градове с значителво %-но съотношение "цигани-българи", смятам че цифрата 2 млн цигани е напълно правдоподобна

Етнически обособени квартали в Пловдив са „Хаджи Хасан махала”, „Шекер махала”, „Харман махала” и „Столипиново”.
          Хаджи Хасан махала е един от най-старите квартали в Пловдив. Разположен е в централната част на града, между Понеделник пазара, Старият град, площад Шахбазян, площад Тримонциум, бул. Шести септември, бул. Мария Луиза и бул. Източен. В квартала има археологически разкопки, разкриващи част от Източната порта на античния римски град Тримонциум.

В Хаджи Хасан махала от много години живеят българи, арменци, турци и цигани. Днес в квартала, наред с българите, живеят и около 8 000 цигани, част от които говорят на турски език. Често кварталът се описва като "третото по-големина циганско гето в Пловдив" или "квартала на заможните цигани".

Шекер махала е второто по големина циганско гето в Пловдив. То е разположено в северозападната част на града, в близост до новата индустриална зона. В официални източници се срещат и наименованията кв. „Тодор Каблешков” и кв. „Бенковски”.

В непосредствена близост се намира „Руският пазар“, където част от жителите на махалата се занимават с търговия. Безработицата, мизерията и престъпността са високи, също както в Столипиново. Населението на гетото е около 10 000 души, като почти всички са роми, макар че едва 2 000 го признават. Останалите обявават, че са от турски произход

Арман махала е четвъртата и най-малката турска махала в Пловдив. Намира се в Каршияка, до надлеза на Карловско шосе, а населението ѝ е около 1 000 жители.

Столипиново е квартал в североизточната част на Пловдив, на южния бряг на река Марица. Той е населен почти само от цигани и е най-голямото циганско гето в България. В него живеят около 45 000 души, като само 5 000 от тях се определят като Роми. Останалите претендират, че са от турски произход[1].

Поради многобройните обществени проблеми в него той често е характеризиран като "гето". По думите на бившия пловдивския кмет Иван Чомаков , положението в квартала е дотолкова безконтролно, че той се е превърнал на държава в държавата. Кметът също признае, "че част от хората в квартала не искат да продължават да живеят по този начин и осъзнатата част вече имало желание за съдействие на институциите за спазване на законите

Численост на циганите в България [редактиране]

По данни на Националния статистически институт, през 2001 г. циганското население в България е трето по численост и относителен дял. Към 1 март 2001 г. циганите са 370 908 души или 4,7%. Техният реален брой в страната обаче е много по-голям. Според някой български анализатори броят на циганите днес в България е около 1 200 000 - 1 500 000 души. Разликата между статистиката и действителността може да се обясни с това че много цигани се срамуват да се самоопределят като такива и се записват като българи, а друга голяма част от циганите мюсюлмани се обявяват че са турци, заради своята неграмотност и външен политически натиск. През изминалия век делът на циганите в населението нараства с 281 359 души или 4,1 пъти. В началото на 21 век циганите в сравнение с 1992 г. се увеличават с 57 512 души, или с 18,4%. През 1910 г. циганите са 2,8%, през 1920 - 2,0%.

Относителният дял на циганите се задържа на равнище около 2,5% до 1956 г. включително. Преброяването през 1975 г. ще остане в историята със силно изкривените данни за техния брой - регистрирани са едва 18 323 души. Преброяването в края на 1992 г. бележи увеличение на броя - 313 396 души, и на дела на циганите - 3,7% от общия брой на населението. Циганите обитават всички области, а най-висок е делът им сред населението на областите Монтана (12,5%) и Сливен (12,3%). Най-нисък е делът им в област Смолян. В 138 общини делът им е по-висок от средния за страната. В 57 от тях относителният дял на циганите е над 10%, а в 6 общини надхвърля 20%. През 2001 г. в сравнение с 1992 г. се увеличава броят на населените места, в които циганите са преобладаващ етнос с дял над 50%. Не е регистрирано населено място с изцяло циганско население.
          Last edited by zariben007; 14-12-2009, 20:24.

Comment

Dinain написа Виж мнение
            Явно си бил при такава подгрупа. Доколкото аз знам, на мнозина българският е майчин език, а някои дори не говорят цигански.
            Населеното място,в което съм живял в по-голямата част от съзнателния си живот наполовина е населено с цигани.И смея да твъря,че на нито един от тия страдалци българския не им е майчин...Нещо повече:бих казал,че в някои отношения този език им е доста чужд

Comment

pnp5q написа Виж мнение
              Наистина е неприятно след толкова дискусии пак да си уточняваме понятията, но щом се налага - да погледнем някои школски уроци:
              "..Етнос - група хора, които споделят общи характеристики, такива като страна на произход, език, религия, прадеди и култура. Етносът е въпрос на биологични и исторически факти и не се изменя от културата, в която отраства индивида.
              ...
              Етническа идентичност - чувството за принадлежност на даден индивид към определена етническа група.
              ..."
              Не искам да споря с етнолози за етнос, но сме 21-ви век. Аз примерно мога да докажа чрез ДНК тестове, че всеки един от твоите 128 пра-пра-пра-пра-пра баби и дядовци са били от арменски произход, говорили са арменски и не са знаели къде е България. Но ти днес може и нищо да не знаеш за това. Освен ако не става дума за различни раси етноса няма НИЩО общо с кръвта и наследството. Ето ви пример - немалко хора има, които принадлежат към българския етнос, но са осиновени. Те не знаят какво наследтсво имат и дали родителите им не са принадлежали към татарския, руския, германския, румънския етнос. Сега - трудно може да си негър и да се чувстваш етнически датчанин! Но може би тук се набляга на етническа(в расовия и биоголигечен смисъл на думата) принадлежност и етническо самоопределение.

Както Динайн каза - ако едно българче на 1 месец бъде осиновено от шведи и то изобщо не научи за българския си произход, не трябва да очакваме след 20 години то да седи на площад в Стокхолм с пистолет в пояса и да набива баница с кисело мляко, докато от GSM-а му звучи Володя Стоянов.
              http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Само да отбележа, че турските цигани масово изгубват циганския си език. Старите не го предават на младите, а се придържат само към турския и те така и не го научават. Естествено съответните цигани знаят че са цигани - чингене, макар че ненавиждат това определение, нещо като мръсна и обидна дума им е, и в разговор помежду си за тях си използват определението "от нашите" - бизимкилер.
                Информацията е от лични наблюдения.

Comment

beri_cd, "едно българче" е единичен случай.
                  И не е чак такъв проблем един негър да бъде етнически датчанин. Какво като не изглежда такъв? При етноса има значение общия произход, а не сходния външен вид - и редица народи имат "правила" за решаване на спорни случаи, обикновено е "достатъчно" бащата да е от същия етнос, при евреите пък - майката. Апропо, циганите имат ли обичай по въпроса?
                  Но би било проблем, според мен, пълното изключване на родствената връзка (с условие, да кажем, не до Потопа, но поне три поколения назад), защото тогава в скоро време ще трябва да се добавят графи "елф" и "орк". (Из града вече може да се види някой и друг младеж със съответните пластични операции. )
                  "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Хъм явно никой не си прави труда вече да чете правилата за раздела. Вярно, че подобна тема (с оглед на по-голямата част от постовете с нея) май няма място в друг раздел на форума. Може би в "Общи дискусии", обаче, бррр! Така или иначе, на основният въпрос в нея е отговорено, така че ще си позволя да я заключа (няма да я трия засега).
                    Ако някой има възражения - да ми се обади. Те могат да съдържат единствено обосновка в кой раздел на форума подобна тема може да съществува и най-вече как и в какъв вид.

Comment

Working...
                    X