Да се диви човек, как тема със заглавен пост от един емотикон и заглавие '2 милиона цигани-мит или реалност' може да нарои две страници...
@SRH изясни какво имам в предвид под "стари българи" в поста си на 1-ва страница. Старите българи се самоопределят като такива, обиждат се да ги наричат цигани, говорят на български, и обясняват, че са 'най-старите и чисти българи', каквото и да значи това.
И все пак се ползват с неуважение от "истинските българи" наред с всички други мургави люде.
@SRH изясни какво имам в предвид под "стари българи" в поста си на 1-ва страница. Старите българи се самоопределят като такива, обиждат се да ги наричат цигани, говорят на български, и обясняват, че са 'най-старите и чисти българи', каквото и да значи това.
И все пак се ползват с неуважение от "истинските българи" наред с всички други мургави люде.

Имам предвид за тия, дето са ги оценили с перфектен български, а и условията отговорят - например живее в български квартал. Интегриран отвсекаде. Примери да искаш. И често се казва по тоя повод: "бе имам един познат циганин, ма като го видиш никога няма да кажеш..."
Иначе за бройката - още в началото писах, че Сечков е най-достоверен (а и най-много разбира тия неща): 800 хиляди. Това обаче наистина не означава, че толкова народ ще има поведение на циганин, пък от каквато и ще група да е. Неговият произход няма да има такова значение както влиянието на групата, в която живее. Ще има обаче и бая народ, който ще е запазил характеристиките на някаква група, ако ще да се е писал румънец (не случаен пример). Тия вторите са по-важни.
Не знае какъв му е произхода, ама знае, че е циганин.
Comment