Dinain написа
Виж мнение
Ако ти приемаш някои от изброените етноси по-горе, ОК. Аз не съм никой, не съм дал универсално правило, казах аз какво правя. Ако искаш да изследваш примерно демографската история на етническите българи ще получаваш спадове от по милиони ако гледаш само официалната статистика и официалното самоопределение. Ето ти друг пример - в България до скоро в паспоритите е пишело народността ти - българин, циганин, турчин, арменец. Но преди петдесетина години и то много за кратко официалната статистика в България е била такава, че не е имало и един етнически българин у нас. А ако искаш да разгледаш демографската история на кой да е народ трябва да се абстрахираш от политическите фактори. Иначе можеш да си стоиш с самоопределението, но то е много неточно в някои случаи. Горе се спомена и за определението на околните. То също не трябва да се пренебрегва.
И в случая не става дума за непризнаване на народи по политически причини, а по исторически причини. Просто на Балканите за последните 50-10 години са се появили отнякъде 6 етноса.
Няма 100% верен критерий за определяне кой какъв е. Иначе и аз мога да кажа, че съм етнически датчанин и да поискам паспорт от Дания. Но ще трябва да го докажа някак си.
Comment