Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изкажете мнение ....

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

asd

Изкривения, но изключително разпространен национализъм у нас има винаги 4 врага. Както и всеки балкански национализъм.
    1. Непосредствения враг - Гърция, Сърбия, Румъния, които са ни откраднали земята и заради тях сме бедни.
    2. Турция, която винаги е виновна за всичко.
    3. Чуждата, външна сила - Русия, ЕС, САЩ, ООН, НАТО. Те винаги взимат страната на нашия враг, страната на Турция и изобщо съществуват, за ни тормозят.
    4. Вътрешния враг - циганите, турците, евреите, арменците. Те са 5-тата колона на всички изброени по-горе наши врагове.

И естествено всичките ни врагове са приятели помежду си. Не съм съгласен, че национализма и религията са едно и също. Съгласен с идеята, че заради двете по сходен начин са оправдавани ред кланета в историята. И двете заслепяват хората, докато дърпащите конците си играят на шах. Но пък в европейските държави значението на религията все повече отмира. Докато преди 150 години в България думата на попа е била златна, то днес Православието няма почти никаква роля у нас. Това може и да е остатък от 1944-1989, но пък в Полша е различно(все пак са католици, а при тях този процес е по-бавен). Докато в мюсюлманския свят последните стотина години се наблюдава обратното - национализма бива заместен от религията, или пък граден директно върху религията. И при тях религията може да сближи два народа, докато национализма им приема за враг другия.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Нека все пак не се забравя, че за човечност и морал преди Христа трудно можем да говорим.

Comment

Kramer написа Виж мнение
        Нека все пак не се забравя, че за човечност и морал преди Христа трудно можем да говорим.
        Схващам ти идеята, но не са изобретени тези неща 1-ви век. Имало е развити империи със силен морал и човечност(според тогавашните разбирания), но пък според днешните разбирания такива държави не е имало първите 19 века след Христа. Римляните, англичаните, американците, французите, руснаците, китайците - безброй примери има за тези народи.

Comment

Kramer написа Виж мнение
          трудно е да забравим нещо, което не е вярно.

ПП - между другото, колкото политическите, толкова и религиозните тези нека ги оставим настрани. с две думи - нека не пробутваме в такъв разговор евтина идеологическа пропаганда, още по-малко - да я натрапваме.

Comment

Zalmoxis написа Виж мнение
            Предлагам да прекратим религиозния спор в темата, понеже тя е за национализма, а не за друго.
            Тя тръгна натам защото се опитвам да разровя малко по-дълбоко каква е причината за национализма у човека.За съжаление докато се опитвам да соча звездите някои хора ми гледат пръста,но това е отделен въпрос(не говоря за тебе).
            Та причината е проста и ясна-чисто биологични дадености и характеристики на човека-тоест на 95% от човеците да живеят в стадо,което стадо да бъде скрепено по някакъв начин с някаква идея.
            Това са си все психологични феномени.
            До Фр.Революция и идеите които е донесла, религията е била доста по-влиятелна в обществото(меко казано).
            След това нейното влияние плавно отслабва и във вакуума образуван на нейно място се наместват новите религии.Просто тия 95% имат потребност от тях.Чисто биологична.Ако един ден изкореним християнството/национализма/исляма от съвременното общество-на следващия ден същите тия проценти ще почнат да се питат "А след Иисус накъде?".Името Иисус е примерно-може да е Аспарух,Левски,Маркс,Ленин....

Zalmoxis написа Виж мнение
            Много интересна според мен е яростната омраза, която съвременните нацоналисти изпитват не толкова към българските съседи, колкото към Великите сили, тоест Западна Европа и САЩ. Според мен това не може да се дължи само на примитивните асоциации, които националистите правят - отношенията САЩ/Израел(странно нещо е антисемитизмът) или положителното или поне не негативно отношение на Запада спрямо Турция. Според мен това е по-скоро свързано със ценностите на свободата и демокрацията, над които те се присмиват, смятайки ги за слаби, нежизнеспособни, лишени от смисъл.
            Това пак е психологичен феномен.Няма почти нищо общо с Израел,антисемитизма,ценностите.Човек(или поне голямата част от хората) са така устроени че да не харесват начина по който живеят в момента и спроецират това си нехаресване като омраза към настоящето,към силните на деня,към настоящата обществена система.
            Всичките тия хора от БГ-общество,които през соца мразеха СССР и го псуваха сега мразят САЩ и го псуват.Същите тия хора,които тогава псуваха социализма сега псуват демокрацията и нейните идеи.Ако един ден дойдат марсианците и ни завладеят-те ще почнат да псуват тях.Ако един ден бъдат затрити Сърбия,Турция,Гърция и всички останали съседки на БГ те пак ще намерят кого да псуват.
            Това си е простата човешка омраза,която е заложена и типична за всеки пошъл човек.
            От друга страна тарторите на този колектив се опитват тая омраза да я канализират и да я насочат в някакво полезно за съответните тартори русло.Създават външни врагове за да скрепят колектива и канализират омразата към тях.Така този психологичен феномен още повече се засилва.
            beri_cd написа
            ...
            Ислямския изток и европа преди доста време тръгват по коренно различен път.На изток определени неща не се случват,в един момент обществото е доста изостанало,а когато тръгва да се модернизира огромната част от идеите са привнесени.Дали ще говорим за ценностите на съвременната цивилизация,дали за либералната демокрация,даже да вземем един социализъм-ами и той е привнесен отвън.При това между идеите и състоянието на обществото в този момент е имало много рязък контраст.(все пак като изостаналост в началото на века между ислямския изток и африка особена разлика не виждам).И това води до цялото това рязко връщане кръгом.
            В европа тези идеи са възникнали "на място" от местни хора и са се развивали плавно.
            В Ислямския Изток тия идеи се привнасят много често от нации,които са били същите те европейски колонизатори на този ислямски свят.При това с коренно различна религиозна принадлежност.Нормално е да предизвикат неприязън.
            Арабския национализъм възниква много късно-бащата му е Насър.Тогава вече имаме и доста други идеи които върлуват по света,даже бих казал че възниква точно във времето на "златния век" на идеологиите(по специално на тези от 20ти век и на максимално тясното съдържание което се слага на тази думичка).Затова и арабския национализъм се омешва по този начин.
            С немалка доза ирония казано-арабския свят споделя пътя на Монголия,прескачайки един строй и в момента като изостаналост и двете са на почти един и същ хал.Говоря за "идейна" изостаналост-то е ясно иначе че си топят задницте в петрол.

Comment

Bojilov написа Виж мнение
              За съжаление докато се опитвам да соча звездите някои хора ми гледат пръста
              Божилов, оправи ми настроението тая сутрин

Comment

Kramer написа Виж мнение
                Потърси в Гугъл по името Ашока.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                  Божилов, оправи ми настроението тая сутрин
                  То и към теб не беше насочено,но както и да е.Явно ти си го припознал,но за съжаление си в грешка.
                  Да,това са ми вижданията по въпроса-добри,лоши,правилни или не.Не се имам за някакъв мъдЪрец или за най-умният човек на света(опазил ме господ,щото тогава ще съм за Карлуково),но пък имам достатъчно голямо уважение към себе си и към своето собствено мнение.Мисля че и в таз насока можем да поровим за корените на шовинизма.Човека(в частност българина дважди) не уважава достаточно много себе си като индивид,като личност.Това неуважение е свързано с една огромна доза комплексарщина.Неслучайно по-комплексираните като цяло нации са и по-шовинистично настроени(без да слагам всички люде от една нация под общ знаменател).Няма как да уважаваш съседа си,ако не можеш да уважаваш сам себе си.Защото преди да станеш и да кажеш "Аз уважавам",трябва да можеш да кажеш АЗ!

Comment

asd

Според мен има една интересна насока, към която можем да насочим спора. Какъв е лека за изчезването на този тип национализъм? Или по-скоро какви са условията?

Такива форми на национализъм има в цял свят, в някои държави повече, в някои - по-малко. Има и такива известни в цяла Европа с шовинизма и расизма си - фламандците, поляците, словаците, руснаците, украинците. Но национализма при тях е различен - в някои страни е насочен повече към малцинствата, в други повече към съседите, но и двете присъстват.

Мое лично мнение е, че при испанците тези настроения са далеч по-слабо изразени отколкото при повечето европейски народи.

Основна разлика в националистическите настроения е дали обичаш да се прехвалваш повече от допустимото или дали обичаш от преувеличаваш недостатъците на съседа си.

Иначе самата дума национализъм не носи лошо в себе си, последните години просто кофти хора се наричат националисти. Аз лично съм националист - обичам Родината си, обичам културата на България, старая се да съм добър гражданин, но не мисля, че турчин е обидна дума, не мисля, че сме най-великия народ. Истински патриотизъм(любов към своето) според мен трябва да включва критика към своите. Защо българите не сме всичките светци, имаме доста голяма престъпност, имаме назадничави социални идеи, нетолерантни сме(относително и сравнително), консервативни сме за неща, за които не трябва, а неконсервативни за неща, които не бива да се променят, имаме кратка историческа памет, обичаме да вадим генерални изводи от единични събития, не сме любезни(чувал съм, че преди време сме били), простотията(вулгарност да речем) е на почит в държавата ни и още тон други неща, възприемаме се за уникални, а реално има други народи с почти същия манталитет и др.. Далеч съм и от мисълта, че държим патента за тези качества. Но за да обичаш своя дом трябва да го познаваш. А не да отричаш, че от тавана капе, а пода скърца.

Comment

Никакъв не е лека.Това се опитвам да обясня-че тези неща са заложени в човека,че са чисто биологични.Тоест в голяма част от хората(но не всички).Могат да се променят,по-точно-не да се променят,а да се сменят с нещо друго.Правилния въпрос е-дали трябва?Ами това "новото" ако излезе по-страшно?
                      Да не правя паралел с комунизЪма,щото там стана точно същото-в друг аспект от човешкото битие беше опитано да се сменят законите на свободната конкуренция между индивидите и резултата е налице.Да,предишното не беше справедливо,но новото се пръкна още по-уродливо.

Comment

Bojilov написа Виж мнение
                        Правилния въпрос е-дали трябва?Ами това "новото" ако излезе по-страшно?
                        Да не правя паралел с комунизЪма,щото там стана точно същото-в друг аспект от човешкото битие беше опитано да се сменят законите на свободната конкуренция между индивидите и резултата е налице.Да,предишното не беше справедливо,но новото се пръкна още по-уродливо.
                        Еми - затова се учим от грешките си(грешките в историята). Като имаш калпава къща не е нужно да я срутиш. Можеш да я ремонтираш. Екстремистки идеологии като комунизма носят и екстремни последствия. А всички крайни идеологии имат едно общо нещо - не приемат компромис и отричат(демонизират) абсолютно всичко в "старите порядки", каквито и да са те. Примерно - наистина руския народ преди 1917 е живял зле, 80% от населението е било необразовано, селяните са били жестоко експлоатирани от малката върхушка. Хубаво е щяло да бъде тези неща да се поправят, но пък комунистите са заменили едно зло с по-голямо зло, донесло на човечеството най-ужасните му страдания.
                        Същото може и да се каже за перестройката или по нашенски прехода. Имаш една "лоша" система - никаква свобода на словото, печата, вероизповеданието, репресии, трудови лагери за полит-затворници, липса на частна инициатива(следователно слаба мотивация за трудещите се) и др.. Но със същия ентусиазъм като през 1944, през 1989 "масите" правят същата грешка - срутват къщата, а не я ремонтират. Старата къща е имала много минуси и е построена с много жестокости, но пък сега ние трябва да строим нова къща. А наред с всичките си муниси Народна Република България има и много преимущества пред Република България. Поне тази от 70-те и 80-те години.
                        Та сега какво коментираме - проблема с крайния, нелогичен и враждебен национализъм, нали така? Една група хора в България иска да избие циганите "шото са тъпи, бате" или турците защото вчера са разбрали, че видиш ли имало едно време нещо наречено турско робство. Но пък това не значи, че нормалните хора изобщо трябва да се отрекат от патриотизма си и естествената човешка нужда да съхраняваш и обичаш своето. Едната крайност е - всички цигани са лоши и само те правят престъпления. Другата крайност(в САЩ например affirmative action, а у нас има сходни настроения) казва, че на циганин, извършил престъпление трябва да му бъде простено, защото е израсъл еди-как-си и няма образование. Та според мен правилната промяна е следната - да не се демонизира цял народ, но и да не може подобни неща да служат за оправдание за престъпление. Клишето - всекиму според делата, не според произхода си е вярно. Как можеш да накараш цяла България да мисли трезво е обаче доста трудно. Аз лично нямам отговор на това. Освен "трябва да имаме по-добро образование и стандарт на живот" или друго празни клишета. Не е до образование, не е и до стандарт според мен. Просто защото трезвомислещи хора има образовани и необразовани, бедни и богати, българи и германци, европейци и азиатци и т.н..
                        А освен това ако не бяха турците сега щяхме да сме Швейцария!

Comment

1) Плоски са коментарите на тези необрязани, които не ги управлява обрязан кмет, честна дума.

2) Откъде се взехте, такива хуманисти, да се чуди човек.

3) Национализмът, т.е. родолюбието не е само до бюлетини, не е само до митинги, не е само до погроми, а е в сърцето и душата, на всеки чистосърдечен българин.

Comment

Smart_Patriot написа Виж мнение
                            1) Плоски са коментарите на тези необрязани, които не ги управлява обрязан кмет, честна дума.

2) Откъде се взехте, такива хуманисти, да се чуди човек.

3) Национализмът, т.е. родолюбието не е само до бюлетини, не е само до митинги, не е само до погроми, а е в сърцето и душата, на всеки чистосърдечен българин.
                            Аз ли съм единствения, който не може напълно да разбере тезата ти?

Comment

Smart_Patriot винаги е имал уникален стил

Comment

Съгласен съм с твърдението на beri_cd:
                                "Та според мен правилната промяна е следната - да не се демонизира цял народ, но и да не може подобни неща да служат за оправдание за престъпление. Клишето - всекиму според делата, не според произхода си е вярно"
                                Смея да твърдя обаче, че космополитизмът е също един вид "-изъм".

Comment

Working...
                                X