Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Духът на сражението

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нещо оцветено. Мисля, че отлично пресъздава духа на сражението - Третия Ипър, 1917, позициите в Пашенделското блато. Това надминава фантазията ми за Ирано-Иракската война, честно казано. А дали не е монтаж и да е всъщност нечия фантазия?
    Attached Files
    Last edited by von Danitz; 06-11-2009, 13:06.

Comment

Доколкото знам тази снимка е истинска защото аз съм я виждал в оригинал (черно бяла).

Comment

Не знам дали е уместно да поствам видеота, но тук има интересни клипове на скорошни сражения, например близки срещи с инсургенти в Афганистан. Само съм преглеждал, обаче.

Например

Comment

jamega написа Виж мнение
          Благодаря за корекциите, верно че нямаше самолетоносачи в Пърл Харбър, извадили са късмет. Снимката може да е от битката за Мidway.

Според информацията, това е щурм на бойци от 1-ви ШИСБр.
          Централен фронт, септември 1943г.

Няма данни.

Няма данни.

Няма данни.

Няма данни.

Няма данни.
          автоматчика е с някаква бронежилетка!!!??? или на мен така ми се струва!!!!!интересно!!!!! ако е бронежилетка е направо феномен-като се има предвид, че опазването живота на живата сила за руснаците не е приоритетен въпрос!!!
          Last edited by kantega; 01-06-2010, 10:42. Причина: правописна грешка

Comment

Това е броня, а не бронежилетка в съвр. смисъл. Предвиждана е преди ВСВ от РККА за някои щурмови подразделения. Не знам дали тази снимка е от войната, или от учение отпреди това.

Comment

Снимките са от войната, пускали сме ги в една тема, където се обсъждаха точно индивидуалните защитни средства. И през ПСВ, и през ВСВ, се произвеждат и използват подобни кираси. Естествено, употребата им е специфична - в щурмовите подразделения. Конкретния случай става въпрос за сапьори-щурмоваци. Впрочем, срещал съм мнения, че въпреки че по щат са им се полагали подобни брони, далеч не винаги са ги носели, защото ограничават движенията. Но са се използвали в реална военна обстановка и едва ли има какво да се чудим на това.

Comment

В широкомащабни настъпления практически не са ги носели. Тежат. Но при улични боеве изведнъж са започвали да ги уважават. Така, че - ползвани са в реални бойни условия, макар и ограничено.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Но са се използвали в реална военна обстановка и едва ли има какво да се чудим на това.[/QUOTE] Конкретно по снимката-не съм срещал сапйор с огнемет (втория на снимката е въоражен с такова изделие)и продължавам да се чудя дали снимката е автентична или снимана с пропагандна цел!! Защото ако щурмовите-пионерни части на СА са изполлзвали бронежилетки-неясен остава въпроса-как са успявали елитните части на НКВД да разтрелват отстъпващите!?!
                  И за да се върна към темата-ето ви едно видео(снимката няма как да предаде силата на момента)Този боец заслужава уважение-знаеше какво го очаква(затова е и оставен сам да обслужва миномета си) но продължи да стреля до края!! Дано не се наложи на съвременната БА да се зблъска с такива мотивирани противници!http://www.youtube.com/watch?v=QA06wx2qbUA
                  Last edited by kantega; 01-06-2010, 15:39.

Comment

не съм срещал сапйор с огнемет
                    Това е твой проблем. Малък си още не си чел, не си се интересувал достатъчно. Ако проявиш интерес - в нета има достатъчно информация и какви са били огнеметите, и как са се използвали, и от кого, и с какъв успех.

Защото ако щурмовите-пионерни части на СА са изполлзвали бронежилетки-неясен остава въпроса-как са успявали елитните части на НКВД да разтрелват отстъпващите!?!
                    Оставам с впечатлението, че това цитатче не е тънко издевателство, а просто отражение на неграмотни клишета, умножено с липса на опити за самостоятелно мислене.

Но все пак ще ти дам някои насоки. Примерно, че ШИСБр се формират през 1943, когато съветските войски по-често настъпват, отколкото да отстъпват и още, нещо, за което може и сам да се сетиш, ако малко напрегнеш мозъка - че ако бягаш, ще хвърлиш тежката броня.

thorn

Comment

Thorn написа Виж мнение
                      Това е твой проблем. Малък си още не си чел, не си се интересувал достатъчно. Ако проявиш интерес - в нета има достатъчно информация и какви са били огнеметите, и как са се използвали, и от кого, и с какъв успех.

Оставам с впечатлението, че това цитатче не е тънко издевателство, а просто отражение на неграмотни клишета, умножено с липса на опити за самостоятелно мислене.

Но все пак ще ти дам някои насоки. Примерно, че ШИСБр се формират през 1943, когато съветските войски по-често настъпват, отколкото да отстъпват и още, нещо, за което може и сам да се сетиш, ако малко напрегнеш мозъка - че ако бягаш, ще хвърлиш тежката броня.
                      ехоооо!!! Спри се бе човек! Това, че си станал с д... нагоре сутринта не те оправдава да се държиш като шимпанзе! Ако си човек начет и изучен ще помогнеш и на останалите да достигнем твоето ниво-но явно първичното взема превес! Както си писъл "по често настъпват"-да но НКВД стои зад гърба им дори и при атакат на Будапеща-за Берлин нямям данни-просто Сталинския манталитет на ръководство е недоверие към никого! Както писах по-горе -склонен съм да смятам че симката е нъправена с позйори и с пропагандна цел-примерно да се покажат "Железните воиници на СА"-не правиш ли разлика от инцидентни случаи и общото правило-което е ,че боеца е пушечно месо и че на негово място Майка Русия ще изпрати трима!!Апропо -носил съм единтична жилетка известно време-нестават и за градски боеве-а това някои да се придвижва пълзешком с нея е убсурдно-съставени са от метални пластини набити на шини подобно на люспите на риба и тъйкато са твърди и не променят формата си при натиск на тялото към повърхност почти не достигаш с лакти земята!!! Така, че "изуче ни" ми опонен те-когато четеш официални доклади от архивите си спомни че са писани от командири които се съобразяват с изискванията на началниците си- а ако те са му казали че трябва при доклада си да пише че неговите потчинени са превзели върха с помоща на розави слонове тои ще изтъкне изключителната заслуга на слоновете-макар да ги е оставил в тила!Ако деиствително имаш някакъв интерес да продължим това нещо -но като дискусия не като кръчмарски нападки -ти предлагам да отвориш тема за индивидуалната броня в ерата на огнестрелното оръжие!
                      Last edited by kantega; 03-06-2010, 20:46.

Comment

Хъм, надявам се, че тая работа с разстрелите и НКВД е майтап. Така или иначе, тези модели са все нагръдници, т.е. защитават само предната част на тялото. Т.е. ако някой бяга и решиш да го застреляш за да го спреш, очевидно е, че ще стреляш в гърба му, а не в лицето му, защото той бяга, нали така? Но това така или иначе е пълна глупост, защото щурмовите сапьори са много малък процент от всички войници на фронта (под 1%) и, както посочихме, само част от тях са носели нагръдници и то в специфични случаи (улични боеве, да речем). Т.е. едва ли има значение за "разстрелването на бягащи от бойното поле от страна на НКВД", което само по себе си е невероятен бисер, защото ако някой ще се опитва да предотврати или накаже опит за бягство от бойното поле, то това ще е някой, намиращ се на това бойно поле - най-често прекия командир, но съвсем не НКВД-ист.
                        Последните понякога са използвани за заградителни отряди, чиято задача не е да "стрелят в гърбовете на отстъпващите", а да събират на едно място всички бегълци и съмнителни хора, които се мотаят в тиловата зона и може да са и дезертьори (коте се проверява, евентуално се стига до полево съдилище и тогава съответните виновници могат да получат едно или друго наказание, включително и разстрел. Но в последния случай преди това ще им свалят бронирания нагръдник ).

Огнеметите, разбира се, са произвеждани в достатъчни количества и също толкова естествено, са използвани достатъчно широко за това, за което са предназначени. Естествено, в специфични ситуации и за специфични цели. Но не знам защо това може да учудва някого.

а това някои да се придвижва пължешком с нея е убсурдно-съставени са от метални пластини набити на шини подобно на люспите на риба и тъйка то са твърди и непроменят формата си при натиск на тялото към повърхност почти не достигаш с лакти земята!!!
                        Изрично дадох връзка към дискусия, в която се засяга и този въпрос. СН-42, за която става въпрос в случая и се вижда на тези снимки, не е ризница, съставена от метални пластини, а кираса, т.е. цяла бронева пластина (по-точно, две пластини, свързани помежду си). В никакъв случай не мисля, че са много по-обемни от съвременни военни бронежилетки с пълното ниво на защита, т.е. също включващо бронирана плоча, т.е. ако може да се лежи или пълзи по някакъв начин с едните, то това ще важи и за другите.

когато четеш официални доклади от архивите си спомни че са писани от командири които се съобразяват с изискванията на началниците си- а ако те са му казали че трябва при доклада си да пише че неговите потчинени са превзели върха с помоща на розави слонове тои ще изтъкне изключителната заслуга на слоновете-макар да ги е оставил в тила!
                        За мен лично принципът в такива случай е прост: документът винаги има предимство, пред мнението на някой, който не е свидетел и не е бил жив или присъствал във времето и ситуацията, за която става въпрос. Струва ми се, че логиката изисква подобно нещо. Ако искаш да докажеш, че в документ Х има лъжа, то това следва да се доказва във всеки отделен случай и да се аргументира съвсем добре и конкретно, защото не говорим за розови слонове.
                        Съдейки от глупостите за НКВД, не си достатъчно запознат с контекста, за който говорим, което ме кара да се съмнявам в каквито и да е отхвърляния на документи "по принцип".
                        Last edited by gollum; 01-06-2010, 17:41.

Comment

Такава тема има - виж пост 36. С теб не ми се дискутира - не си ми на нивото /не го приемай като обида - просто е факт. Дай боже скоро аз да не съм ти на нивото!/, а и в момента броните от ВСВ не са ми кой знае какъв приоритет.

Ако ми остане време, може и да си поровя в харда - имаше много интересна книжка за броните през ПСВ и да я постна, но не обещавам.

thorn

Comment

Докле търсиш - една немска от ПСВ. Направо е елегантна в сравнение с италианските на Фарина:

Повече информация има тук:

Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Аз намерих Helmets and body armor in modern warfare от 1920 от някой си Dean Bashford formerly chairman of the comitee of helmets and body armor. Има абсолютни уникати.

thorn

Comment

Някаде в Афган!

Войната срещу тероризма-Афганистан 2010г.!!!
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X