Нещо оцветено. Мисля, че отлично пресъздава духа на сражението - Третия Ипър, 1917, позициите в Пашенделското блато. Това надминава фантазията ми за Ирано-Иракската война, честно казано. А дали не е монтаж и да е всъщност нечия фантазия?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Духът на сражението
Collapse
X
-
Не знам дали е уместно да поствам видеота, но тук има интересни клипове на скорошни сражения, например близки срещи с инсургенти в Афганистан. Само съм преглеждал, обаче.
Например
Comment
-
jamega написа Виж мнениеБлагодаря за корекциите, верно че нямаше самолетоносачи в Пърл Харбър, извадили са късмет. Снимката може да е от битката за Мidway.
Според информацията, това е щурм на бойци от 1-ви ШИСБр.
Централен фронт, септември 1943г.
Няма данни.
Няма данни.
Няма данни.
Няма данни.
Няма данни.
Comment
-
Гост
Това е броня, а не бронежилетка в съвр. смисъл. Предвиждана е преди ВСВ от РККА за някои щурмови подразделения. Не знам дали тази снимка е от войната, или от учение отпреди това.
Comment
-
Снимките са от войната, пускали сме ги в една тема, където се обсъждаха точно индивидуалните защитни средства. И през ПСВ, и през ВСВ, се произвеждат и използват подобни кираси. Естествено, употребата им е специфична - в щурмовите подразделения. Конкретния случай става въпрос за сапьори-щурмоваци. Впрочем, срещал съм мнения, че въпреки че по щат са им се полагали подобни брони, далеч не винаги са ги носели, защото ограничават движенията. Но са се използвали в реална военна обстановка и едва ли има какво да се чудим на това.
Comment
-
Но са се използвали в реална военна обстановка и едва ли има какво да се чудим на това.[/QUOTE] Конкретно по снимката-не съм срещал сапйор с огнемет (втория на снимката е въоражен с такова изделие)и продължавам да се чудя дали снимката е автентична или снимана с пропагандна цел!! Защото ако щурмовите-пионерни части на СА са изполлзвали бронежилетки-неясен остава въпроса-как са успявали елитните части на НКВД да разтрелват отстъпващите!?!
И за да се върна към темата-ето ви едно видео(снимката няма как да предаде силата на момента)Този боец заслужава уважение-знаеше какво го очаква(затова е и оставен сам да обслужва миномета си) но продължи да стреля до края!! Дано не се наложи на съвременната БА да се зблъска с такива мотивирани противници!http://www.youtube.com/watch?v=QA06wx2qbUALast edited by kantega; 01-06-2010, 15:39.
Comment
-
не съм срещал сапйор с огнемет
Защото ако щурмовите-пионерни части на СА са изполлзвали бронежилетки-неясен остава въпроса-как са успявали елитните части на НКВД да разтрелват отстъпващите!?!
Но все пак ще ти дам някои насоки. Примерно, че ШИСБр се формират през 1943, когато съветските войски по-често настъпват, отколкото да отстъпват и още, нещо, за което може и сам да се сетиш, ако малко напрегнеш мозъка - че ако бягаш, ще хвърлиш тежката броня.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеТова е твой проблем. Малък си още не си чел, не си се интересувал достатъчно. Ако проявиш интерес - в нета има достатъчно информация и какви са били огнеметите, и как са се използвали, и от кого, и с какъв успех.
Оставам с впечатлението, че това цитатче не е тънко издевателство, а просто отражение на неграмотни клишета, умножено с липса на опити за самостоятелно мислене.
Но все пак ще ти дам някои насоки. Примерно, че ШИСБр се формират през 1943, когато съветските войски по-често настъпват, отколкото да отстъпват и още, нещо, за което може и сам да се сетиш, ако малко напрегнеш мозъка - че ако бягаш, ще хвърлиш тежката броня.Last edited by kantega; 03-06-2010, 20:46.
Comment
-
Хъм, надявам се, че тая работа с разстрелите и НКВД е майтап. Така или иначе, тези модели са все нагръдници, т.е. защитават само предната част на тялото. Т.е. ако някой бяга и решиш да го застреляш за да го спреш, очевидно е, че ще стреляш в гърба му, а не в лицето му, защото той бяга, нали така? Но това така или иначе е пълна глупост, защото щурмовите сапьори са много малък процент от всички войници на фронта (под 1%) и, както посочихме, само част от тях са носели нагръдници и то в специфични случаи (улични боеве, да речем). Т.е. едва ли има значение за "разстрелването на бягащи от бойното поле от страна на НКВД", което само по себе си е невероятен бисер, защото ако някой ще се опитва да предотврати или накаже опит за бягство от бойното поле, то това ще е някой, намиращ се на това бойно поле - най-често прекия командир, но съвсем не НКВД-ист.
Последните понякога са използвани за заградителни отряди, чиято задача не е да "стрелят в гърбовете на отстъпващите", а да събират на едно място всички бегълци и съмнителни хора, които се мотаят в тиловата зона и може да са и дезертьори (коте се проверява, евентуално се стига до полево съдилище и тогава съответните виновници могат да получат едно или друго наказание, включително и разстрел. Но в последния случай преди това ще им свалят бронирания нагръдник ).
Огнеметите, разбира се, са произвеждани в достатъчни количества и също толкова естествено, са използвани достатъчно широко за това, за което са предназначени. Естествено, в специфични ситуации и за специфични цели. Но не знам защо това може да учудва някого.
а това някои да се придвижва пължешком с нея е убсурдно-съставени са от метални пластини набити на шини подобно на люспите на риба и тъйка то са твърди и непроменят формата си при натиск на тялото към повърхност почти не достигаш с лакти земята!!!
когато четеш официални доклади от архивите си спомни че са писани от командири които се съобразяват с изискванията на началниците си- а ако те са му казали че трябва при доклада си да пише че неговите потчинени са превзели върха с помоща на розави слонове тои ще изтъкне изключителната заслуга на слоновете-макар да ги е оставил в тила!
Съдейки от глупостите за НКВД, не си достатъчно запознат с контекста, за който говорим, което ме кара да се съмнявам в каквито и да е отхвърляния на документи "по принцип".Last edited by gollum; 01-06-2010, 17:41.
Comment
-
Такава тема има - виж пост 36. С теб не ми се дискутира - не си ми на нивото /не го приемай като обида - просто е факт. Дай боже скоро аз да не съм ти на нивото!/, а и в момента броните от ВСВ не са ми кой знае какъв приоритет.
Ако ми остане време, може и да си поровя в харда - имаше много интересна книжка за броните през ПСВ и да я постна, но не обещавам.
Comment
Comment