Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделе

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • SRH
    ветеран
    • Dec 2006
    • 1199

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделе

При тия нещата са така консервирани, или са така различни, че наистина идва момент да се попитаме - тия българи ли са? Ама и те се питат - ми, не са турци, не са и българи - и от двете общности изолирани. Схващам им логиката, а и съм прекарал много време сред такива. Но е жалко, защото сега стават нова мишена за малоумници (която малко се беше позабравила).

Някой да знае за реакция на Антонина Желязкова?
  • Коцето
    Дуелист
    • Jun 2007
    • 452

SHR, защо използваш думи като тия, такива? Някакво пренебрежение лъха от тях...

Comment

• SRH
      ветеран
      • Dec 2006
      • 1199

Коцето написа
      SHR, защо използваш думи като тия, такива? Някакво пренебрежение лъха от тях...
      Коце, както знаеш друго име на помаците е и потурнаци (а също ахряни, ерули, чакарлии). Тези хора културно не принадлежат към българския народ. Основната им характеристика е, че са мюсюлмани с множество произтичащи от това следствия в какви ли не области на живота. Имаше някъде из нета цитирано изследване, в което се пита "каква ти е религията", а отговорът е - "аз съм помак". Връзката между това да си мюслюманин и помак я пряка. Затова за тях е сложно да приемат, че са българи - българин означава християнин. Точно заради тая репликираща се в поколенията среда, те се маргинализират спрямо болшинството в страната (българи, демек християни). Същевременно те знаят, че са различни от турците и още повече - турците ги различават като отделна група.

Това различие може да се преодолее чрез промяна на вярата. Иначе те си остават "други". И впрочем такива политики е имало както от страна на БКП, както и в периода 1937-1944 г., когато културната организация "Родина" покръства между 150 и 200 хиляди помаци. Тези хора са вече четвърто поколение българи и дори с неприятно чувство могат да открият, че предците им са били от другите. Аз познавам поне 5 такива конкретни случая.

Следователно говорим за процес на асимилация. В тоя процес (нали не мислиш, че само заради думата го подценявам ) религията играе основно място. Тогава имаме два варианта: аз ставам помак (мюсюлманин) или те стават българи (християни).

Други гледни точки (например гръцки и турски) претендират помаците да не са въобще с български етнически произход. Турците например считат, че това са тюркски остатъци (кумани, печенеги), а гърците, че са остатъци от местно тракийско население. Но културното им проявление е по-важно и така се стига до момент, когато гагаузите (християни) са по-близки от помаците (славяни според българската гледна точка).

И така, нежеланието ми да живея в друг житейски модус ме дистанцира от помаците. Това означава също, че намирам новината за нормална и даже в по-късен етап за отцепване. А от много време се копа по въпроса, просто се чудя, че чак сега се заговори за това. Вероятно има връзка с други скорошни събития. И ако не стане така - со кротце, со благо - трябва да се процедира по заветите на Стоян Михайлов... И белите вълци.

Comment

• piston
        ветеран
        • Dec 2012
        • 1016

SRH написа
        И така, нежеланието ми да живея в друг житейски модус ме дистанцира от помаците. Това означава също, че намирам новината за нормална и даже в по-късен етап за отцепване. А от много време се копа по въпроса, просто се чудя, че чак сега се заговори за това. Вероятно има връзка с други скорошни събития. И ако не стане така - со кротце, со благо - трябва да се процедира по заветите на Стоян Михайлов... И белите вълци.
        Явно сериозно се работи по въпроса : Търсене на истината или провокация?

Така или иначе, това е ставало по един или друг начин и преди - т. нар. "Тъмръшка република" (макар и като един вид "компенсация" за Съединението, т.е. с мълчаливото одобрение на българските власти него време).

Интересно ми е доколко този сепаратизъм е насърчаван от нашите мили турски съседи в курса на (болните) им амбиции да "се грижат" за всичките мюсюлмани в териториите на Османската империя (а и не само)...

"... Гледам силуета на България върху картата на света, прилича ми на едно загладило коремчето лъвче.... На какво ли ще заприлича в бъдеще?"
        "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
        И. В. Сталин

Comment

• камера обскура 12
          редовен
          • Oct 2006
          • 77

SRH написа
          Затова за тях е сложно да приемат, че са българи - българин означава християнин.
          Ти сериозно ли?
          Last edited by Imperial; 05-02-2013, 12:47.

Comment

• korto
            редовен
            • Sep 2010
            • 63

повечето помаци смятат че са българи,в моя град 100 процента.

Comment

Working...