Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За жените в Армията

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Българки всякакви - едни са тихи, скромни, кльощави - за топли военно-счетовдни канцеларии или човешки ресурси в армията. Други са по-сербез - пробват се за по-отговорни и висши постове - началства отдели, поемат не само административна, но и тактическа, логическа, ръководна роля. Трети пък направо повалят с голи ръце бизон.

Та, какъвто и да е ръководният фактор, който ги води натам - било то пари, преференциални жилища, сигурна работа, кампаниите-реклами за набиране на кадри в Българската Професионална Армия, било то избор на мъж и по-лесно създаване на семейство....едно е сигурно - неможе и няма как в едно демократично и несексистко общество да им създаваме пречки. Институциите не са запазена марка за един пол, а за силните по качества хора. Хем ги приемаме жените, хем после негодяйстваме. Много по-добре би било да се мисли как да осъвършенстваме и развиваме ефективността на една система и компонентите й, отколкото да се оплакваме, че с тях имало проблеми. Ами естествено, че ще има. Естествено и че ще раждат жените. Няма как да им забраним това. Интересни са майтапите как армията би станала пансион за млади девици, но грубата сила и агресията не са всичко днес, а и не са според мен, онези тънки влакна, които съставляват камуфлажа на една армия. Разбира се, че е желателно да се съхрани бойния дух, твърдостта, хладнокръвието, здравото тяло. Но, така или иначе, армията днес не е онази древна спартанска фаланга на мъже едва ли не полубогове. Други са обстоятелствата, времената, оръжията, политическата обстановка...Нa жената в армията, пък и въобще, според мен трябва да се гледа първо като съвкупност от качества на човек, способности, психика, душевност, и чак тогава да видим всичко останало (което също не е за пренебрегване)
    Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Comment

Gaden Gogi написа Виж мнение
      За пример- дори недочовеците наричащи себеси "роми" далеч задминават по ефективност "зелените човечета", отделнодето един цветнокож струва на държават по-малко от едно зелено човече.
      Не че споделям твоята гледна точка, но дори в такъв аспект армията може да бъде ефективен социален инструмент. Бъдещите майки са подложени на много по-сериозен филтър при включване в системата на БА, отколкото на опашките за детски надбавки. В резултат увеличената раждаемост засяга предимно "човеците", което иначе е трудно постижимо за цивилната власт.

Говоря съвсем условно де, иначе не съм голям привърженик на идеята за расова чистота

Comment

Жената има място в армията ни, но трябва да си върши работата, а не както се случва доста често да се забременява и докато едни са на пост тя да се чуди кой нов памперс ще направи дупето на бебчето по меко... Така и така няма наплив към армията и всички смятат българския военен за олигофрен, който не може да се реализира никъде и затова става "зелено човече". Не е толкова трудно да се организира някаква политика спрямо майките в армията. И без това имало недостиг на детски градини...еми стройте ги и така решаваме няколко проблема, които са взаимно свързани.
        Но нищо от това няма да се случи, докато не започне да се мисли градивно и за целокупното бъдеще, а не за личното бъдеще на джоба управленски.
        Аз-ът губи смисъл в битката. Тук на бойното поле, аз-ът се завръща единствено, когато враните впият клюнове в посечения ти труп, когато длетото потъва в надгробният камък, за да избише окованото в дати име. Бием се като отряд. Умираме сами. Винаги е било така и винаги винаги ще бъде.

Never let the future disturb you. You will meet it, if you have to, with the same weapons of reason wich today arm you against the present. Marcus Aurelius Antonius

Comment

Gaden Gogi написа Виж мнение
          По света но не и у нас!!!!.
          Моите наблюдения са от периода 2002-2003 гогато си губех врем то да отбивам военна служба. Така може и да е имало 1-2 изключение но иначе повечето фльорци се натискаха да "бачкат" в щаба, и понеже преливаха от кадърност се налагаше да се викат войници да им вършат работата (в частност аз)...лирично отклонение, за да не си помислите че това е сладка служба,висенето цял ден пред компа съвсем не знаичи че през нощата няма да вися н- часа на поств студа, м-неее..мене дори през деня са ме сваляли от пост че трябвало някакво инфо да с еобработи спешо....
          та да се върнем на фльорците- редовният сценарий за жена-офци..пардон офицер беше завършва военно училище>ражда>излиза в майчинство>ражда пак> пак майчинство> връща се на служба и е вече капитан, кеф на бучки, при това докато си лежи в къщи получава повече от прилични пари. Служба мечта, тъй че з абългарските реалнотсти- жените нямат работа в армията.
          Напълно съм съгласен с теб.
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Основна пречка да виждаме по-далече от носа си е огромния ресурс от предразсъдъци и комплекси у съвременният българин (разбирай мъж). За съжаление и тук преобладават подобни мнения. Сакън жена да не свърши нещо по-добре от нас или пък да ни е началник, еле в армията
            Младежа дето се оплаква от яката гонка в щаба бих попитал: като ти беше толкова непоносимо, що не си помоли началника да те уреди за пехотинец, танкист или нещо друго скатано? Май при каките си има и добрите страни
            А на расистчето което незнайно как се оказва същото "старо куче" ще припомня че в армията място за "цветни" ранглисти няма, и знаеш ли що? Щото всички сме разбрали че сме в едни и същи shits и всичко което остава е да работим заедно та белким се извадим! Разбира се има и като теб, но това отново води до написаното в първия ред
            Когато някъде, някой ден
            недочовеците
            ,
            зелените човечета
            или пък недай си боже
            жена-офци..
            ти измъкне задника от калта, ще ми бъде много интересно да ти видя личицето.

И последно, не приемай това като лична нападка към теб, просто наистина вярвам че глупави предразсъдъци като расизма най-вече, са проказата на съвременното общество!

P.S. Тук в академията голяма част от началниците са афро-американци има и азиатци, инструктора ми по combatives (американския еквивалент на СРБ) е 130 килограмова камара от "черни" мускули, човек без особенни обноски но с опит който буди респект и най вече готов да обучава мен (розовото). Учителите на сина ми са латино, азиатец и афроамериканка отново. И знаешли какаво, светът без омраза е страхотен!
            Last edited by ; 26-12-2008, 07:46.

Comment

И знаешли какаво, светът без омраза е страхотен!

В един идеален свят.....

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Леле-мале, Великият солдат ни е отговорил.
                Сега първо- ще ми викаш младеж когато знаеш на колко съм години!
                После за работат в щаба- ако не ти е изветно то не е концерт по желание, ние пристигнахме в бойното потделение в 22,00 и веднага ни строиха на плаца където офциферите почнаха да си подбират хора според образование/специалност. Не за да си намерят скатавки а да намерят някой който да върши работата която те елементарно нямат квалификация да свършат. В частност работа дето се предполага че каките трябва да вършат ако можеха и/или не бяха в мойчинство.
                Иначе просто информативно- в учебният център моя милост (само 120 кила, розови мускили, ама де да се сравняваме с "черните) покривах "комплексно-силовото" с 50% над максималната оценка и то защото бяше за време а на 5км бягане с пълно бойно затворих цялата останала батарея (бях артилерист) с две обиколки на стадиона, при това имах много остър бронхит....но на споменатият преглед посред нощите ми видяха специалноста и ме изтеглиха в щаба, вместо да си отлужа в зенитният дивизион където бях разпределен (Оса+КОМ-ове, моя милост като монтажник на Оса-та и отделно си имахме КОМ).
                За цветнокожите- идеше ред за местната разновиднот, от която аз през целият си живот съм срещанал 1,5 свестни, а съм се нагледал на достатъчно. А какви си имате "ТАМ"-наблюдения нямам, и не мога д акоментирам, както и не мога д акоментирам жените в "онази" армия.
                Иначе ще ми е интересно както как армията точно ще спомогне БГ-то да излезне от лайната

Comment

Четейки тая тема оставам със странното усещане, че основния проблем, който прави жените силно негодни за овенна служба е, че забременяват

Жената има място в армията ни, но трябва да си върши работата
                  Амин!

Ще кажа само накратко, че повечето идват да забременеят
                  А стига бе? Ами да затворим тогава клиничната пътека за инвитро на здравната каса и да натикаме всички двойки с репродуктивни проблеми в СВ ако там атмосферата предразполага към такива работи.

докато едни са на пост тя да се чуди кой нов памперс ще направи дупето на бебчето по меко
                  Това явно е писано от човек дето няма деца, щото ако имаше щеше да знае, че докато енския кашик или друго зелено човече дава караул на стойки по два часа в продължение на един ден и пази незнайно какъв боклук, майката обикновено дава няколко дежурства в едно и ги дава 24/7 и така в продължение на доста години. И за разлика от ахмака дето може и да дремне на пост(ако не го скепцат началника на караула или ако разводача пада уставняк) без от това да има някакъв проблем, ако майката спи честико на пост шанс обществото да се сдобие с трудно социализируем идиот нараства рязко.

Въобще що се занимавате с глупости?

Който може да си носи службата има място в армията, ако ще да е руса мацка 90-60-90.
                  Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение
                    ... Това явно е писано от човек дето няма деца, щото ако имаше щеше да знае, че докато енския кашик или друго зелено човече дава караул на стойки по два часа в продължение на един ден и пази незнайно какъв боклук, майката обикновено дава няколко дежурства в едно и ги дава 24/7 и така в продължение на доста години. И за разлика от ахмака дето може и да дремне на пост(ако не го скепцат началника на караула или ако разводача пада уставняк) без от това да има някакъв проблем, ако майката спи честико на пост шанс обществото да се сдобие с трудно социализируем идиот нараства рязко.

Въобще що се занимавате с глупости?

Който може да си носи службата има място в армията, ако ще да е руса мацка 90-60-90.
                    Изцяло съм съгласен и подкрепям.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Виждам, че доста се разбуниха духовете в тая тема... Може ли и аз да кажа две думи като бивш "олигофрен", пардон - военен! Та така, само допреди година бях действащ офицер започнал службата си по времето на Варшавския договор и станал свидетел на всички "придобивки" в армията след 1989-та! Продължавам да поддържам връзки с много колеги и приятели, които продължават да служат, а и лично съм участвал в подбори за назначаване на кадрови войници и мисля, че имам известен поглед върху нещата! Ще ви кажа категоричното мнение на тези, които работят с жените в армията след като бъдат назначени, а не на тези, дето се явяват пред момичетата с "правите" гащи, приветстват ги с "Добре дошли" и си заминават за топлите канцеларийки в МО.
                      Та тези които са принудени да се оправят с женския състав казват, че към момента (забележете "към момента") длъжностите в армията ни не са съобразени с наличието на жени военнослужещи, разбира се не говорим за телефонистки, планшетистки и други подобни, които и преди и сега могат да се заемат безпроблемно от жени! Само, че жени се назначават като автоматчици, радиорелейчици и ред други специалности, където по чисто физиологични причини мъжете са далеч по-подходящи! И вината не е в жените, че кандидастват и ги приемат (къде с протекциите на тате полковник, къде с други "умения", къде с наистина заслужено спечелено място), а на тези, които изготвят характеристиките за всяка длъжност! Защото на края на всяка длъжностна характеристика има забележка "може" или съответно "не може да се заема от жена"! Ясно и конкретно! Има една много важна причина обаче на много от тези характеристики вместо "не може" да се изписва "може" и тя е преждевременната отмяна на наборната служба! Защото наборният войник е на разположение 24 часа в денонощието, а кадровият в 17.00 часа вече минава през портала с посока към къщи! И понеже някои хора си мислеха, че като рапортуват, че от началото на 2008-ма вече сме с изцяло професионална армия нещата ще цъфтят и ще връзват сега се опитват да запълнят вакантните места по всякакъв начин - та дори и с назначаване на жени на места, които за тях не са подходящи! За мое щастие вече мога спокойно да наблюдавам отстрани процеса на "професионализация" (а може би е по-правилно да се каже "феминизация") на армията ни, който по мое мнение ще продължи доста дълго!

Comment

Soldat, това надали е по темата. От написаното от теб може лесно да се види, че проблемите са в самата организация. Не в това дали служат жени или мъже. Организационните проблеми в армията ни не са от вчера, а и сигурно няма да се решат скоро - най-вероятно ще се наложи да се сменят поне 1-2 поколения, докато се разбере, че армията не е място, където хората отиват за да не работят, а е място, където също се работи - здраво и усилено, за да може да се постигне нещо. Но така е с повечето човешки дейности, така или инак. No pain, no gain
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...
                        X