Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Византия срещу арабите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Византия срещу арабите

Е Shadowsong каза "За алтернативката сериозно правете тема и да почваме"
    Ето я и темата.

Та какво би станало,ако Тервел не бе помогнал на Византия срещу арабите
    Мога да дам насоки за мислене
    1.Византия побеждава,но е отслабнала и уязвима,а българите силни.....
    2.Арабите превземат костантинопол,е тук може да се измислят доста алтернативи,като дори-щеше ли да се стигне до турско нашествие :wo-oh:
    Не на религията

дори-щеше ли да се стигне до турско нашествие
    Като нищо - турците са покорявали и араби. Изобщо не ги е спирал исляма.
    "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Е можеш ли да изразиш мнението си с поне 5-6 изречения
      Аз не почнах с дълъг пост да не бъде отегчително,ама...
      Не на религията

Comment

Благодарение на навременната намеса на Тервел и успешните военни действия,както и по-късното поражение на арабите при Поатие от Карл Мартел не се дава възможност на арабите да проникнат във вътрешността на Европа и експанзията към нашия континент е спряна...какво би станоло ли?...щеше чисто и просто да се обърне хода на историята за голяма час от европейските народи
        ,,...Във всяка жена има по една императрица-диктаторка"
        :imprulz:

Comment

Мисля че ако арабите бяха превзели константинопол това е щяло да баде един по ранен крах на византия а не както е в истинската история през 1453 но и мисля и че арабите е нямало да могат да задържат константинопол за дълго време защото тогавашна България непременно би нападнала озтощените араби.

Comment

mehanizatora написа
            Мисля че ако арабите бяха превзели константинопол това е щяло да баде един по ранен крах на византия а не както е в истинската история през 1453 но и мисля и че арабите е нямало да могат да задържат константинопол за дълго време защото тогавашна България непременно би нападнала озтощените араби.
            Арабите нямат реален шанс да превземат добре укрепеният Константинопол. С измисления по-рано от Калиник 'гръцки огън' ромейската флота е непобедима, а пък и зимата на 718 г. е необичайно сурова и доста от арабската войска измира от студ и глад. Заслугата на Тервел е, че разкарва остатъците от арабската армия от Европа. Едва ли българският владетел би се осмелил да атакува една силна и въодушевена армия.
            sigpic

Comment

тук е описано какво би станало
              Last edited by Thorn; 09-04-2008, 00:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Според мен арабите не биха превзели Константинопол, след тежката зима(Тервел е "обсадил" арабите и следователно им я е направил в пъти по тежка тая зима) са щели да се оттеглят от(много повече отколкото в действителност са щели да оцелеят) Константинопол ама ще превземат трайно Анадола и може би биха се насочили с голяма част от тази оцеляла армия към Пиринеите и да навлязат по-дълбоко във Франция
                IN VINO VERITAS !!!

Comment

Обсадата и зимата на 717г. са били много тежки наистина. При атаката на българите много от арабите се хвърлят в морето и се удавят, но аз се питам защо след това Тервел просто не е похлопал по вратата с дръжката на меча си и не е превзел Константинопол, който е бил на края на силите си. Както сочат хрониките, отвън арабите са измирали от глад и са ядяли всякакви мръсотии, а какво е ставало зад стените не ми се и мисли. Стефан Цанев задава същия въпрос в книгата си "Български Хроники" и добавя: "...от този момент се заражда мечтата за Константинопол , която прелита през вековете и като черен гарван кълве мозъците на българските владетели..."
                  Last edited by Hannibal Barka; 09-04-2008, 10:51.
                  "...WE WILL EITHER FIND A WAY OR MAKE A NEW ONE..."
                  HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Тервел нямало как да превземе Константинопол, тъй като нямал флота, пък и дори да е имал, дромоните на императора щели да се справят с още един досаден натрапник.
                    sigpic

Comment

Арабите изглежда са се справили с флотата на Византия, защото Константинопол е бил обсаден и по море, падането му е било въпрос на дни или седмици.
                      HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Хмм, тая тема нещо не мога да и намеря място къде да я бутна. Засега тук ще си стои, ама май е за общи приказки, като гледам как е тръгнала
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Hannibal Barka написа
                          Обсадата и зимата на 717г. са били много тежки наистина. При атаката на българите много от арабите се хвърлят в морето и се удавят, но аз се питам защо след това Тервел просто не е похлопал по вратата с дръжката на меча си и не е превзел Константинопол, който е бил на края на силите си. Както сочат хрониките, отвън арабите са измирали от глад и са ядяли всякакви мръсотии, а какво е ставало зад стените не ми се и мисли. Стефан Цанев задава същия въпрос в книгата си "Български Хроники" и добавя: "...от този момент се заражда мечтата за Константинопол , която прелита през вековете и като черен гарван кълве мозъците на българските владетели..."
                          Стефан Цанев е напълно излишно да го цитираме - той не е историк. Защо Тервел не е превзел Константинопол - ето няколко обяснения:
                          1. Не е имал такава цел.
                          2. Неговата армия също е понесла загуби - разбира се те не могат да се сравняват с загубите на ромейте.
                          3. Армията му категорично не е готова за обсада на Константинопол - най-силната крепост по това време. Необходими са обсадни машини и много силен флот, за да блокира снабдяването на града по море. и с най-силната конница не можеш да "прескочиш" стените на Константинопол.
                          4. Може би Тервел е съзнавал, че Константинопол не е "лъжица за неговата уста". Дори да го е превзел, не е имал сили да го задържи.

Comment

Това ,че не е историк ми е ясно.Някой древен мъдрец беше казал че:"И най-силните крепостните стени могат да спрат само шума от конския тропот."

Не мислите ли, че твърденията за Тервел според които той бил приел християнството са малко прибързани?
                            Last edited by Hannibal Barka; 09-04-2008, 12:10. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Някой древен мъдрец беше казал че:"И най-силните крепостните стени могат да спрат само шума от конския тропот."
                              не съм го чувал този мъдрец, но не е бил много мъдър.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                              X