Майтапи ¹ 4

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Обикновен лаик
    нормално прост
    • Nov 2005
    • 698

gollum написа
    да разбирам ли, че според теб въпросът, дали едно 10 годишно дете (да речем) може легално да си купи бутилка водка или пакет цигари е въпрос на "индивидуален морал и здравословни навици"?
    Не предполагах, че ще стигнем до елементарното ниво да си задаваме такива въпроси. 10-годишни деца не бива да пушат или да пият водка. И така се е смятало винаги, включително във времената, когато нямаше забрана да им се продават (а аз живея отдавна, помня тези времена). После такава забрана се въведе - как мислиш, доколко е спомогнала да се намали консумацията на водка и цигари сред 10-годишни деца? И не е ли това далеч повече въпрос на семейна среда, отколкото на решения на Народното събрание?

Нека не продължаваме. Воплите "да забраним, защото..." обикновено съдържат много повече демагогия, отколкото здрав разум (добре продемонстрирано и от настоящата дискусия) и затова намирам спорът с тях за непродуктивен.
    Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

• gollum
      фрогландец на вестконинска служба
      • Jan 2003
      • 22550

Не случайно стигнахме до там. Илюстрирах, че спорите сами със себе си.

Comment

• Dinain
        Платен агент на злото
        • Jan 2006
        • 14111

Руската гордост "Армата" аварира на Червения площад

Армата, вставай, ну чо ты.
        2:30 PM - 7 May 2015

Mайтапи на руски по темата, но са коментари в Туитър и не мога да ги копирам като картинки.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• messire Woland
          -
          • Jan 2003
          • 10623

По мой личен опит - нещата със забрани трудно се решават, освен може би в случая с телевизионната реклама. Особено - в детските канали. Ако има забрана, която би имала незабавен и положителен ефект - това е забраната за реклами в детските канали, особено на лекарства и храни. Това, което се дава по телевизията има ефективен авторитет, особено сполучливо направените реклами, в които се целят първични инстинкти и т.н. Децата се учат от опит, от авторитети и от чуждото мнение, а тези неща са умело разположени в почти всички реклами. Ефектът е незабавен и много вреден.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Dinain
            Платен агент на злото
            • Jan 2006
            • 14111

Аз бях тръгнал да пиша много дълъг пост и се отказах. Накратко - исках да повторя позицията си, че според мен решението не е в налагането на забрани. Ако се наложи някакъв специален режим за кока-колата, няма причина да не се наложи за практически всяка пакетирана и бърза храна същия режим. "Вредността" им е в една категория, просто безалкохолните напитки са "на прицел" в момента. Това, за което хората не си дават сметка е, че ако мине дебатът за колата, след 5 години няма причина да не мине същия дебат за вафлите, шоколада или пиците. Логиката е съвсем същата. Съгласен съм и с Гоги в пост ¹6990, който го е синтезирал в два реда.

Рекламирането по детски канали и продаването в училища трябва да се контролира, с това съм съгласен. Но не знам къде трябва да минава границата. Понятието "вредно" е много разтегливо и податливо на всякакви интерпретации.

Comment

• messire Woland
              -
              • Jan 2003
              • 10623

Проблемът с рекламата, насочена към деца, е че те приемат видяното за абсолютен авторитет, особено когато е представено под формата на чужд опит. Това е еволюционно обусловено у децата и създателите на реклами се възползват. Ако родителят доказва на детето, че това, което там се рекламира, е невярно и погрешно (най-честия случай), у детето се създава противоречие и негативна настройка, която има не особено добри последици. Това - съвсем накратко казано.
              Просто децата възприемат безкритично видяното по телевизията, за тях това е трупане на опит. Точно заради такива причини забраните за реклами на храни, лекарства и подобни по детските канали трябва да са абсолютни.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Dinain
                Платен агент на злото
                • Jan 2006
                • 14111

Така е, децата са много податливи на реклами. Това е регулация, с която много повече мога да се съглася - в началото на процеса, а не в края му (купуването). Например ТВ рекламите на цигари практически не съществуват вече, по каквито и да е канали.

Comment

• StrEagle
                  ветеран
                  • Feb 2008
                  • 1452

Angelmr написа
                  Няма да е лоша идея и тук да го въведат това. Не само за колата, а за всички стимулиращи напитки, за цигари алкохол и тнт. И не само да го въведат, но и да го спазват. Нямаш си представа какво количество от заболяванията се дължат на злоупотреба с подобни боклуци.
                  Значи и кафето, и чая..
                  Въобще всички напитки без минералната вода.
                  War, war never changes..

Comment

• Изчезнал Безследно
                    пешеходец
                    • Jul 2009
                    • 589

Dinain написа
                    Така е, децата са много податливи на реклами.
                    Ако е вярно, аз май съм си останал дете - поръчах си да ми донесат от България кашонче с вафли Хели...
                    "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                    FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

• Dinain
                      Платен агент на злото
                      • Jan 2006
                      • 14111

Не знам конкретно за твоите вафли, но малко от кухнята мога да споделя, че обработването на младото поколение е абсолютно и безапелационно приоритет за много от производителите. "Get them young!" мисля че беше казал някакъв маркетингов мениджър на Пепси Ко. още през 60-те години. 90% от промоциите и игрите, свързани с разни томболи, регистриране на кодове, награди телефони, таблети и пр. са насочени към подрастващите. Идеята е пределно проста: вкусовете и навиците, придобити през детството, често остават за цял живот. Какво по-хубаво от това да имаш доживотни клиенти?

Ама наистина не искам да се отклонявам повече тук, а като говорим за храна:

Comment

• Dinain
                        Платен агент на злото
                        • Jan 2006
                        • 14111

"Забранено паркирането пред портата!
                        Паркираната кола ще бъде вдигната, завлечена в двора, разглобена и продадена на части в eBay Калкилия"

*Калкилия - палестински град в Западния Бряг.

Comment

• Пилот
                          Генерал-полковник
                          • Feb 2005
                          • 2876

Съвсем бърза забележка на база опит във Великобритания - практически невъзможно е за непълнолетен да си купи алкохол/цигари/боя на спрей. Просто е като отношение на хората - аз съм на 25 години и дори и да вляза в магазин брадясал и да си купя сайдер с 2% алкохол, пак искат лична карта. Да, може да се сдобиеш, но трябва доста съзнателно усилие и организация, което поне според мен отказва 90% от тези, които искат да пробват.

Друго интересно нещо - където учих в България (Американският колеж) правилата си се спазваха и в училищната лафка се продаваше към 12 клас само минерална вода, нищо газирано. За основно ядене имаше стол където имаше изцяло готвена храна, дори и да не беше нещо особено. Пушенето практически отсъстваше на територията на училището и се преследваше доста сериозно, което пречи на пушач (без цигара 8-9 часа и нещо е реално все едно да не ги почваш предполагам). Часовете по физическо си бяха сериозни и последователни. В крайна сметка от моята компания хора които познавам от училище, дори и да приемем, че не са независима извадка, има примерно 1 очевидно със сериозно наднормено тегло човек от около 25 души и примерно 2,5 пушачи от горната бройка пак. При това масата народ въобще не се занимава активно със спорт в момента. Тъй че поне от моя гледна точка ако има система и тя се налага последователно количеството пушачи пада драматично.
                          „Аз, Драгомир, писах.
                          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

• Dinain
                            Платен агент на злото
                            • Jan 2006
                            • 14111

Comment

• Amazon
                              Нередовен
                              • May 2006
                              • 7016

"Не са тествани върху животни"
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Amazon
                                Нередовен
                                • May 2006
                                • 7016

Министър Ненчев прати Инспектората на МО да брои изправните самолети

Човека написа
                                Внимателно трябва да огледаме възможностите и решенията няма да са лесни. За да получа максимално достоверна и актуална информация, разпоредих проверка на Инспектората. Очаквам да стане ясно, да получа доклад, в какво състояние и на колко самолета можем да разчитаме след септември месец 2015 г.
                                Кой му взе трактора на тоя хубав човек и го сложи министър на отбраната. Губят времето на един прекрасен първокачествен селски стопанин и го заглавичкват с некакви аероплани...
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...